Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Duhovno-pastoralni centar

Duhovno-pastoralni centar "Sv. Josip" u Lištanima

Lištani, 19. listopad 2012.

DUHOVNA OBNOVA U ZNAKU MUČENIKA

Najavljeno je i skoro obilježavanje 20. obljetnice mučeničke smrti župnika u Ravskoj kod Ljubije vlč. Ivana Grgića za nedjelju 11. studenoga

Redovita mjesečna duhovna obnova svećenika Banjolučke biskupije, biskupijskih i redovničkih, održana je 17. listopada u Duhovno-pastoralnom centru „Sv. Josip“ u Lištanima. Predavač, mons. dr. Anto Orlovac, biskupski vikar, je, govoreći na temu „Kršćanski mučenici nekoć i danas“, usporedio progone kršćana u vrijeme rimskih careva na temelju jednog pisma Sv. Ciprijana i u naše vrijeme, te ustanovio frapantnu sličnost u načinu postupanja progonitelja, ali i jednako takvu sličnu vjernost progonjenih koje je nosila ljubav, te su bili u stanju podnositi sve patnje i smrt bez imalo mržnje prema progoniteljima.

Zatim je subraći svećenicima protumačio smisao i cilj te kratko prikazao dosadašnji rad Komisije za Hrvatski martirologij koju su zajedno osnovale Hrvatska biskupska konferencija i Biskupska konferencija BiH, a čiji je i on član, iznio pregled onoga što je do sada učinjeno i objavljeno u Banjolučkoj biskupiji, te zamolio sve svećenike, posebno župnike, za daljnju suradnju. Svakako je veoma značajno što je još 1990. godine, na poticaj biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice, po svim župama napravljen popis žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća, o kojima se do tada nije smjelo ni govoriti ni pisati. Veći dio tih popisa već je objavljen, neki su svećenici-mučenici dobili svoje životopise, podignuto je više spomen-obilježja, njihove se obljetnice spominju posebnim sv. misama svake godine, ali čeka nas još puno posla. Valja i dalje marljivo prikupljati sve dostupne podatke, bilježiti sjećanja još živih svjedoka o našim mučenicima, osobito onima koji su pokazali posebnu snagu svoje vjere, javno ispovjedili svoju vjeru pred komunistima, molili za mučitelje i oprostili im.

Najavio je i skoro obilježavanje 20. obljetnice mučeničke smrti župnika u Ravskoj kod Ljubije vlč. Ivana Grgića za nedjelju 11. studenoga. Toga će dana biskup Komarica predvoditi Svetu misu u župi Ivanova mučeništva, Ravskoj, mladi će izvesti prigodni recital, a očekuje se da će do tada biti tiskan i Ivanov životopis koji bi tom zgodom bio i predstavljen.

Svećenici su izlaganje pratili s velikim zanimanjem, a u razgovoru su iznijeli puno korisnih informacija i prijedloga. (kta/tabb)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: