Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. srpanj 2020.

Vijesti

Čenstohova, 16. listopad 2012.

U ČENSTOHOVI O DRINSKIM MUČENICAMA

Sudionike molitvenih dana je o aktivnostima Međunarodne udruge katolika esperantista, s naglaskom na Godinu vjere upoznala Marija Belošević

Tijekom proteklog vikenda, od 12. do 14. listopada u Čenstohovi održani su tradicionalni molitveni dani poljskih katolika esperantista. Kao gost sudjelovala je potpredsjednica Međunarodne udruge katolika esperantista Marija Belošević.

Glavna tema susreta bila je Godina vjere, koju su katolici esperantisti otvorili u nedjelju 14. listopada misnim slavljem u kapeli čudotvorne slike Gospe Čenstohovske. Misu je predvodio duhovni asistent poljskih katolika esperantista vlč. Roman Gmyrek. Tijekom susreta sudionici su promišljali nad apostolskim pismom Porta fidei.

Vlč. Gmyrek je održao i predavanje o novoj naučiteljici Crkve sv. Hildegardi iz Bingena, koja je zahvaljujući svojem projektu jezika iako iz 12. st., zaštitnica esperantista.

U ovoj prigodi sudionike je o aktivnostima Međunarodne udruge katolika esperantista, s naglaskom na Godinu vjere upoznala Marija Belošević. Potaknuvši na upoznavanje svetaca, poglavito onih "našeg vremena", predstavila je izdanja koja su hrvatski katolici esperantisti preveli na esperantu u povodu beatifikacije Drinskih mučenica. Unatoč tome, što su pripadnici naroda koji je i sam mnogo propatio tijekom Drugog svjetskog rata, poljski katolici esperantisti ostali su duboko impresionirani svjedočkim životom redovnica koje su do posljednjeg trenutka života ostale vjerne Kristu i Crkvi. Stoga su odlučili kako će tijekom slijedećeg molitvenog okupljanja sredinom listopada 2013. godine u molitveni dio uključiti i Križni put Drinskih mučenica. Većini sudionika je ovo bilo i prvo "upoznavanje" s Drinskim mučenicama, pa se esperanto tako ponovno pokazao kao jezik most koji prenosi i duhovne vrijednosti.

Također je predstavljena i brošura "Hrvatski sveci i blaženici" u kojem su na esperantu objavljeni životopisi, te zagovorne molitve. (kta/m.b.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: