Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Marija fest 2012.

Marija fest 2012.

Molve, 15. listopad 2012.

MARIJA FEST 2012. - DUHOVNA GLAZBA STVARANA NA ČAST MARIJI, MAJCI BOŽJOJ

Na festivalu su se izvodile isključivo marijanske pjesme s kojima su izvođači nastupali tijekom proteklih devet godina

Festival duhovne glazbe Marija fest 2012. održao se u nedjelju, 14. listopada, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, a na festivalu su se izvodile isključivo marijanske pjesme s kojima su izvođači nastupali tijekom proteklih devet godina. Na dan festivala, u 11 sati, Misno slavlje predvodio je biskup mons. Josip Mrzljak koji je tom prilikom otvorio Godinu vjere za Varaždinsku biskupiju.

„Važno je za cijelu Crkvu da planiramo što trebamo činiti za predstojeću Godinu vjere i to na području pastorala mladih, pastorala obitelji i pastoralu zajednica u pojedinim župama i biskupiji. Na poseban način ulažemo ono što je ljudsko, ali važno je i ono što Bog preko nas čini“, istaknuo je mons. Mrzljak u razgovoru za portal Biti u vezi Laudato.hr.

Biskup Mrzljak se osvrnuo i na važnost jubilarnog desetog Marija festa koji okuplja izvođađe duhovne glazbe da stvaraju suvremenu glazbu posvećenu Mariji, Majci Božjoj, jer kako je istaknuo, njezin lik može biti prav uzor vjernicima u nasljedovanju Božje Riječi.

„Radost mi je da na ovogodišnjem desetom Marija festu možemo graditi zajedništvo u Crkvi u podravskom marijanskom svetištu Majke Božje Molvarske. Hrvatski narod od davnine izražava veliku pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Pobožnost je prepoznatljiva i po mnogobrojnim pjesmama ispjevanima njoj u čast“, rekao je uime organizatora fra Tomislav Glavnik, župnik Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama.

Mnogi su nam izvođači otkrili da u Hrvatskoj ima jako malo suvremenih pjesama posvećenih Majci Božjoj te da ih je upravo Marija fest potaknuo na stvaranje marijanskih pjesama.

Marija fest svojim je konceptom prerastao uobičajeni festival i 2010. godine postao dvodnevni glazbeno-duhovni kamp. Tako su se te godine izvođači prvi put okupili u Podrutama na glazbenim radionicama, a potom 2011. u Molvama, kao i ove godine.

Prvog dana glazbeno-duhovnog kampa održavale su se glazbene radionice za izvođače, i to u subotu, 13. listopada, kako bi se ušlo u dublje značenje i vrijednost glazbe, ali da bi ih se potaklo i na stvaralački rad. Svoje iskustvo vođenja zbora mladih podijelila je s izvođačima Ivana Jelinčić, voditeljica popularnog zbora Izvor, a potom su izviđači stvarali pjesme posvećene Mariji, Majci Božjoj.

Marija fest 2012. otvorio je vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, koji je istaknuo važnost nasljedovanja Marijinog lika u svakodnevnom životu.

Kao članica organizacijskog odbora ovog festivala, direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ Ksenija Abramović na kraju Marija festa 2012. svim je izvođačima zahvalila na sudjelovanju te je istaknula želju da započeto zajedništvo i nadalje traje.

„Kao što je blaženi Ivan Pavao II. znao govoriti 'Dragi mladi, ne bojte se!' tako bih i ja vas potaknula da budete hrabri i svjetlost svijeta“, poručila je Abramović te pozvala izvođače na stvaranje novih pjesama Majci Božjoj za Marija fest 2013.

Nakladnik festivalskog albuma je Laudato koji potpisuje i vizualni identitet Marija festa.

Pokrovitelji Festivala su Varaždinska biskupija i Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a organizatori su Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne, Ured za mlade Varaždinske biskupije, galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Molve.

Na Marija festu 2012. nastupili su: Zbor mladih Varaždinske biskupije - Svoga si Stvoritelja nosila; Maja Tadić - „Marijo, majčice milosti“; Snaga mira - „Kao dijete“; Daniela Sisgoreo Morsan - „Majko, oko mene obavijaš svoj plašt“; Davor Terzić i Iva Boršić - „Četvrta postaja“; Marija Jaramazović - „Stopa ti, Marijo, slijedim put“; Riječ - „Oprosti Majko“; Novo svitanje - „Marijo, Ti nisi sumnjala“; VIS Mihovil - „Zaštiti me“; Otkrivenje - „Poput sunca“; Maja Vasilj - „Tajno nebeska“; VIS Proroci - „Izgubljeno dijete“; Ivo Šeparović - „Vjera moje majke“; Antonio Tkalec - „Majko nebeska“; VIS Izidor - „Pod Tvojim plaštem“; Željka Marinović - "Ljubav na dar", Ljubo Vuković - „Ljubav na križu“; Kefa - „Zdravo Marijo“; VS Matheus - „Neka mi bude“; Apostoli mira - „Biti kao Marija“ te Čedo Antolić i zbor Hrid - „Počinak i buđenje uz Mariju“. (kta/m.p.)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: