Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Detalj s Misnog slavlja

Detalj s Misnog slavlja

Rama-Šćit, 15. listopad 2012.

DAN SJEĆANJA NA RAMSKE ŽRTVE U ŽUPI RAMA-ŠĆIT

Euharistijsko slavlje je predslavio domaći sin fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

U nedjelju 14. listopada, u župi Uznesenja BDM Rama-Šćit, točnije ispred skulpture Ramskoga križa, uz mnoštvo vjernika slavljena je Sveta misa za sve žrtve ratova ramskoga kraja. Uz koncelebraciju osam svećenika euharistijsko slavlje je predslavio i tijekom njega propovijedao domaći sin fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Samom početku Misnoga slavlja prethodilo je duhovno promišljanje o Ramskome križu kojeg je pročitala djevojka u ramskoj narodnoj nošnji. U prigodnoj propovijedi fra Mile između ostaloga istaknuo je kako ljudski život ne može uspjeti u nasilju nego samo u ljubavi. Nadalje, rekao je kako Bog želi da se svi ljudi spase te da je naš imetak glavna zaprjeka koja nas sprječava kako bi drugima pomogli. Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uzveličao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Verene Rupčić. Po završetku Svete mise nazočnima se obratio i gvardijan i župnik u župi Rama-Šćit, fra Tomislav Brković koji je nakon paljenja svijeća pred pločama poginulih u podnožju skulpture Ramskoga križa predmolio i Molitvu opijela.

Spomen-euharistija što se svake godine slavi druge nedjelje u listopadu, ponajviše je spomen na one žrtve koje su u II. svjetskom ratu nevini nastradali od strane četničkih postrojbi potpomognuti ondašnjom talijanskom vojskom.

U sklopu sedamdesete obljetnice od ovoga strašnoga ratnog masovnog zločina, Franjevački samostan Rama-Šćit za sve zainteresirane organizirao je izlaganje pod nazivom Sjećanje za odgovornu budućnost. Izlaganja je održano u subotu, 13. listopada u multimedijalnoj dvorani Doma kulture u Prozoru s početkom u 18 sati. Na početku izlaganja nazočnima su se u uvodnim i pozdravnim govorima obratili fra Tomislav Brković, gvardijan i župnik u župi Rama-Šćit i gosp. Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor-Rama. U radnom dijelu izlaganja, svoja promišljanja i saznanja o ovoj tematici, svatko iz svoga kuta gledanja, iznijeli su: fra Stjepan Lovrić, vikar župe Rama-Šćit, gosp. Ivo i Slavko Goldstein, povjesničari iz RH te gosp. Nerzuk Ćurak, profesor i novinar iz Sarajeva. (kta/m.r.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: