Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Vijesti

Odžak, 30. rujan 2012.

„ULOGA CRKVENIH MEDIJA U VJERSKOM ODGOJU"

Tribina mons. Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa Koncila povodom Dana medija u Odžaku

„Uloga crkvenih medija u vjerskom odgoju" bila je tema tribine, koju je povodom Dana medija, u subotu, 28. rujna u župi Sv. Ivana Krsitelja u Odžaku, na poziv domaćeg župnika dr. Ive Balukčića održao mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila.

U svom izlaganju mons. Milenić je rekao da je u vjerskom odgoju, koji obuhvaća naš osobni obiteljski i društveni život, presudna obitelj. Posebno je ukazao na važnost samoodgoja koji, kako je ustvrdio, ne prestaje nikada i bez kojega se čovjek ne može razvijati. Istaknuo je da su crkveni mediji za razliku od drugih korektni; da je njihova velika uloga i zadaća u evangelizaciji jer znatno duže djeluju od svake slušane propovijedi; da su dragocjeni za prakticiranje vjere, da mogu doći do puno većeg broja ljudi; veliki doprinos crkvenih medija je u promicanju kršćanskih vrednota, izgradnji crkvenog zajedništva, u izgradnji kršćanske kulture, u preobrazbi Crkve, u politici... Naglasio kako se crkveni mediji bave sudbinskim pitanjima za opće dobro te kroz nekoliko objavljenih članaka u Glasu Koncila potkrijepio kako snažno djeluju primjeri konkretnih ljudi koji svoju vjeru žele i javno svjedočiti putem medija.

U zaključku je naglasio kako su vjernici danas zapljusnuti vrlo atraktivnim različitim pa i medijskim ponudama i ta je činjenica izazovna za sami odgoj. „Odgoj treba biti prihvaćen iz vrijednosti koje proizlaze iz vjere, jer neki mediji često razaraju prave vrednote i stvaraju negativan stav prema Crkvi vjeri i Bogu, pogotovo ako ih nekritički prihvaćamo. Zato ih trebamo birati, a ne sve prihvaćati. Izvor stava i vrednota vjerniku ne smije biti jedino društveni mediji. Ako bi nam oni bili jedini izvor informacija, stavova i vrednota koje nas danas strahovito zapljuskuju, vjernici bi bili suočeni sa sustavnim obezvređivanjem i ugrožavanjem svojih stavova, pogleda i svojih vrijednosti, odnosno izgubili bi ono što je bilo specifično vjerničko. Da se to ne dogodi zaista je potrebno da se koriste crkveni mediji, jer ako bi vjernici izgubili kritičnost i podlegli medijskom utjecaju teško bi očuvali čak i samo osobnu vjeru i povjerenje u Crkvu", poručio je na kraju mons. Miklenić. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: