Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Detalj s Misnog slavlja

Detalj s Misnog slavlja

Dubrovnik, 25. rujan 2012.

DUBROVNIK: OBLJETNICA BEATIFIKACIJE DRINSKIH MUČENICA

Euharistijsko slavlje i podjelu sakramenata kršćanske inicijacije katekumenima Gradskog dekanata slavio je biskup Mate Uzinić

Euharistijsko slavlje i podjelu sakramenata kršćanske inicijacije katekumenima Gradskoga dekanata slavio je dubrovački biskup Mate Uzinić u ponedjeljak 24. rujna u crkvi Sv. Mihajla u Dubrovniku. U koncelebraciji je osim župnika don Željka Kovačevića i župnog vikara don Aleksandra Kovačevića, bio i don Matej Glavica, ekonomom bogoslovnog sjemeništa u Đakovu i ovogodišnji propovjednik na proslavi svetkovine svetog Mihajla. Sedam osoba primilo je sve sakramente kršćanske inicijacije, dok je pet već krštenih primilo sakrament potvrde. Tim Misnim slavljem obilježena je i prva obljetnica beatifikacije Drinskih mučenica koje se posebno štuju u župi sv. Mihajla, budući u njoj djeluju Kćeri Božje ljubavi, redovnička zajednica kojoj su pripadale blaženice. Na početku Mise biskup je istaknuo da kao što su katekumeni od ovoga dana pozvani svjedočiti svoju vjeru, to isto su polaganjem svojih života učinile i Drinske mučenice, svjedočile su svoju vjeru do samoga kraja.

Osvrćući se u homiliji na evanđeoski odlomak tog dana i njegov naizgled nelogičan dio "Tko ima, dat će mu se, tko nema oduzet će mu se i ono što misli da ima", biskup je rekao: "U ovom svijetu žive mnogi koji misle da imaju vjere. Ali njihova vjera je tradicija, njihova vjera je običaj. Oni misle da imaju, a zapravo nemaju. Statistički podaci kažu da u Hrvatskoj ima 87% katolika, odnosno 93% kršćana. To su oni koji misle da imaju vjeru, zato se i deklariraju kao vjernici. Ali kada vidimo stvarnost onoga što se događa u društvu u kojem živimo, onda vidimo da su to brojke onih koji misle da imaju, a zapravo nemaju. Ja vjerujem da ste vi tu jer imate vjere. I zato jer je imate, dat će vam se još!" Opisujući simboliku obreda, biskup je rekao katekumenima da im se daje svjetlo svijeće kako bi svojim životima svijetlili onima koji nisu vjernici, ali i onima koji samo misle da su vjernici. Sjetio se i sluge Božjeg o. Ante Gabrića i njegove želje "Ne želim da moja svijeća dimi, nego da svijetli", te je isto poželio svima nazočnima, posebno onima koji primaju sakramente kršćanske inicijacije.

Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor svetog Mihajla. Nakon slavlja u crkvi druženje biskupa, župnika, krštenika i krizmanika nastavljeno je u prostorijama ispod župne crkve. (kta/ika)
 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: