Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Glazbeno-meditativni program

Glazbeno-meditativni program

Sarajevo, 25. rujan 2012.

MEDITATIVNI PROGRAM PRIGODOM PROSLAVA PRVE GODIŠNJICE BEATIFIKACIJE DRINSKIH MUČENICA

U crkvi Kraljice krunice priređen je prigodni glazbeno-meditativni program

Na prvu obljetnicu beatifikacije, 24. rujna u Sarajevu u crkvi Kraljice krunice, koja je proglašena svetištem Drinskih mučenica, priređen je prigodni glazbeno-meditativni program. Sve nazočne pozdravila je sestra Kćeri Božje ljubavi Pia Herman podsjećajući da je prošlo godinu dana od veličanstvenog događaja beatifikacije Drinskih mučenica, 24. rujna 2011. u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu. Napomenula je i da su brojne sestre, svećenici i vjernici, predvođeni nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, jučer hodočastili u Goražde te molili na mjestu gdje su Drinske mučenice ubijene i bačene u rijeku Drinu.

Nakon uvodnih riječi nazočni su pogledali kratki film u kojem su prikazani dijelovi s Mise beatifikacije i bdijenja te prijenosa slike Drinskih mučenica u crkvu Kraljice krunice kao i Mise zahvalnice te hodočašća u Goražde. Potom je uslijedio molitveni dio tijekom kojeg su nazočni vjernici, na čelu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljećem, vojnim biskupom u BiH mons. dr. Tomom Vukšićem i provincijalnom glavaricom sestara Kćeri Božje ljubavi s. M. Elvirom Tadić, kroz meditaciju i pogled u vlastiti život očitovali čvrsto opredjeljenje za Krista onako kako su to učinile i blažene mučenice.

U drugom dijelu programa nazočni su meditirali nad odlomkom iz Evanđelja po Marku u kojem Isus govori apostolima da će biti ubijen, ali da će nakon tri dana ustati. Meditativni tekstovi izmjenjivali su se s pjesmama mladih Sarajeva. Potom su nazočni pozvani na kajanje za vlastite grijehe: za svaki neposluh, samovolju, zaborav na Boga, ljutnju prema Njemu, sve loše postupke prema bližnjima, svađe i neopraštanja, sve grijehe i propuste učinjene iz slabosti ili straha. Svi zajedno su se odrekli Zloga i svih djela njegovih i obnovili svoj savez s Bogom ispovijedajući vjeru.

Potom je pred oltar stavljena mala palma, a vjernici su ispod nje stavljali nekoliko zrnaca zemlje uzete s obale rijeke Drine kao izraz odricanja od Zloga i prihvaćanja Oca, Sina i Duha Svetoga za svoga Gospodina i Boga. Riječ je o palmi u čiju posudu su sestre na bdijenju uoči beatifikacije stavili zemlju iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske – iz zemalja u kojima su nikle blažene mučenice, a potom je zalili vodom iz Drine, groba mučenica. Zemlja koju su nazočni stavljali bila je zemlja bosanska, zemlja na kojoj su blaženice dozrele i stasale za Nebo.

Potom je jedna majka, držeći u ruci svoje maleno dijete, pročitala evanđeoski odlomak u kojem Isus govori da puste dječicu k njemu jer je takvih kraljevstvo Božje kao i da, tko god primi jedno takvo dijete, Njega prima. Pročitala je i Isusov poziv odraslima da se obrate i postanu kao djeca kako bi mogli ući u kraljevstvo nebesko. „Budite toliko ovisni o Bogu Ocu koliko je dijete ovisno o svome ocu i majci. Imajte toliko povjerenje u njega koliko dijete ima u svoje roditelje. Postanite kao dijete! I Isus je čitav svoj život bio prije svega Očev Sin. Imajte toliko široko srce da možete primite sve one malene, nevoljne i potrebne koji god kucaju na vrata vašega srca, koje god oni dobi i osobina bili. Prihvaćajte sve ono što je u vama samima maleno, slabo i krhko. Ljubite i druge u njihovoj slabost. Tada ćete biti slični njegovome Sinu i tada će vam vrata kraljevstva Božjega biti širom otvorena! Ta sjetite se: nisu li upravo tako živjele i blažene Drinske mučenice“; kazala je djetetova majka.

Nakon prigodnog programa uslijedilo je svečano Misno slavlje. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: