Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Detalj s Misnog slavlja

Detalj s Misnog slavlja

Staro Petrovo Selo, 24. rujan 2012.

GODIŠNJICA PROGLAŠENJA BLAŽENOM SESTRE JULE IVANIŠEVIĆ I SUSESTARA U STAROM PETROVOM SELU

"U Božjim smo rukama i on zna najbolje što je za nas dobro"

U Starom Petrovom Selu, rodnoj župi bl. Jule Ivanišević, u subotu, 22. rujna, svečano je obilježena prva godišnjica beatifikacije bl. S. Jule i njezinih susestara. Hodočasnici sa svih strana Hrvatske, od Zagreba, Pleternice, Svetog Ilije, Karlovca, Siska, Petrinje, Slavonskog Broda, Sunje, Ludine, do Sesveta, Osijeka i Zadra, zatim iz Slovenije i Tuzle, stizali su autobusima najprije u Godinjak, gdje su se zadržali pred spomen-pločom bl. Juli, na mjestu gdje je nekada stajala njena rodna kuća. Hodočasnici iz Slovenije stigli su sa svojim župnikom Cirilom Murnom. Nakon riječi molitve i pjesama mučenicama, nastavili su put prema župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu. Ovdje ih je pozdravio staropetrovoselski župnik i dekan Novokapelačkog dekanata, prečasni Antun Prpić, upoznao ih s poviješću župe i crkve u kojoj je Jula krštena i u koju je redovito dolazila dok nije pošla u samostan.

Uz misao bl. Jule „U Božjim smo rukama i on zna najbolje što je za nas dobro“ počeo je molitveno-meditativni program. Nakon kratkog filma, koji je bio osvrt na slavlje beatifikacije, 24. rujna prošle godine, hodočasnici su molili radosna otajstva krunice, na hrvatskom i slovenskom jeziku. Prvu deseticu molila je rodbina bl. Jule Ivanišević. Ovaj dio programa upotpunili su mladi iz Zadra, uz časnu sestru Donatu, zatim mladi iz Pleternice te mladi iz Svetog Ilije. Pročitano je zatim pismo Jule njezinoj nećakinji, napisano u prosincu 1940.g., koje u riječima i savjetima otkriva njezine stavove i uvjerenja, djetinje srce i ljepotu duše, ljubav prema Bogu i Nebeskoj Majci te ljubav prema čovjeku. Hodočasnici su zatim vidjeli prezentaciju „Na vratima stojim i kucam“, iz života blaženica.

Na početku euharistijskog slavlja, domaći župnik Prpić još je jednom pozdravio sve hodočasnike i sestre, a posebno predslavitelja Misnog slavlja, delegata biskupa požeškog msgr. dr. Antuna Škvorčevića, msgr. Josipa Devčića, zahvalivši mu na dolasku. Tajnik požeškog biskupa, vlč. Josip Homjak, pročitao je biskupovu poruku, uz ovu svečanost, kojoj on nije mogao biti nazočan, zbog drugih obveza. U poruci se, među ostalim kaže, kako je „Crkva proglašenjem Jule Ivanišević blaženom službeno upisala u svoj martirologij ljubav jedne hrvatske žene, koja je žrtvovala svoj život za Krista. To nas ispunja radošću, zahvalnošću i ponosom, koji danas želimo ovdje očitovati. Julino dragocjeno svjedočanstvo vjernosti ugrađeno je u našu slavnu hrvatsku mučeničku baštinu, na kojoj je utemeljena i mlada Požeška biskupija, koja se ovih dana spominje 15-e obljetnice svoje uspostave,“ kaže se u poruci biskupa Škvorčevića.

Monsinjor Devčić je započeo Misno slavlje pozdravom hodočasnicima, a zatim je blagoslovljena nova slika bl. Jule. Rad je to akademskog slikara Tihomira Lončara iz Zagreba, a prikazuje Julu kako dijeli kruh siromašnima. Motiv je itekako opravdan i lijepo prikazan, jer je blaženica doista puno skrbila o siromašnima.

U nadahnutoj propovijedi, msgr Josip Devčić se prisjetio svog „susreta“ s knjigom don Ante Bakovića „Drinske muičenice“, knjigom koja se ne ispušta i čita u jednom dahu. Podsjetio je na ulogu časnih sestara u Bosni i Hercegovini i na sve što su činile za tamošnji narod, na svim područjima života i rada. Naglasio je kako su Jula i još četiri susestre iz družbe Kćeri Božje ljubavi, ostale do kraja vjerne Bogu, da spase svoju čast, dostojanstvo svoje osobe i zavjeta. Rekao je kako Gospodin zahtjeva od svakog svog sljedbenika, svakog vjernika, da ide njegovim putem, putem križa, da se odrekne sebe i ide putem svog Učitelja. Podsjetio je na usklik bl. Jule, „Gospodine, spasi nas“, u odlučnom trenutku i pozvao vjernike neka mole da i njih Gospodin spasi od svega što ih priječi da budu potpuno njegovi.

Na kraju Misnog slavlja, u župi i crkvi koja čuva spomen na bl. Julu, sve je, u ime družbe, pozdravila provincijalna glavarica s. Elvira Tadić. Zahvalila je msgr. Devčiću, zamolivši ga da prenese pozdrave Biskupu i riječi zahvale za sve što je učinio i čini na širenju štovanja bl. Jule i njezinih susestara. Zahvalila je svim hodočasnicima, a posebno vjernicima staropetrovoselske župe na organizaciji i dočeku.

Tijekom programa i svečanosti u Starom Petrovom Selu, hodočasnici su pozvani da mole blaženu Julu i njene susestre da ih pouče graditi vlastiti život na povjerenju, poput njih, a ne na strahu i tjeskobi. Neka svima izmole djetinje povjerenje u Očevu ljubav, koja vidi najbolje i još nešto: ona vidi najdalje! (kta/v.m.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: