Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 18. lipanj 2012.

KARDINAL MONTERISI POHODIO SVETIŠTE BLAŽENIH DRINSKIH MUČENICA

Kardinal Monterisi posjetio je svetište blaženih Drinskih mučenica u samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice u sarajevskom naselju Banjski Brijeg

Nadprezbiter Papinske bazilike svetoga Pavla izvan zidina u Rimu kardinal Francesco Monterisi, tijekom višednevnog pohoda gradu Sarajevu koji je tijekom i nakon nedavnog rata često pohađao kao prvi apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, posjetio je 17. lipnja svetište blaženih Drinskih mučenica u samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice u sarajevskom naselju Banjski Brijeg. U njegovoj pratnji bili su generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić i osobni tajnik kardinala Pujića don Davor Topić.

Dobrodošlicu kardinalu Monterisiju izrazila je predstojnica sestara Kćeri Božje ljubavi s. Davorka Šarić te mu opisala dojmove sa svečanog čina beatifikacije Drinskih mučenica u 24. rujna 2011. u Sarajevu istaknuvši da je to veliki događaj, ne samo za sestre Kćeri Božje ljubavi koje već 130 godina djeluju na prostorima BiH i koje su za tu prigodu došle s više kontinenata, nego i za mjesnu Crkvu vrhbosansku kao i za cijelu Crkvu u Hrvata, ali i za Crkve u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji gdje su se rodile i rasle Drinske mučenice prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu. Istaknula je da su Drinske mučenice lijepo prihvaćene u javnosti kao simbol žrtve i ljubavi u danima mržnje i rata. Progovorila je i o današnjem djelovanju sestara Kćeri Božje ljubavi, a opisala je i mučko ubojstvo s. Danke Jurčević koje se dogodilo 30. rujna 1996. u Kaknju.

Kardinal Monterisi je kazao da mu je poznata povijest i mučenička smrt blaženih Drinskih mučenica koje su ostale vjerne Isusu Kristu i svojim zavjetima i u najtežim trenucima života te iz ljubavi prema Isusu pošle u smrt. Zadržao se u tihoj molitvi pred oltarom Drinskih mučenica moleći njihov zagovor za mjesnu i krajevnu Crkvu kao i za Družbu Kćeri Božje Ljubavi kako bi ostvarile Kristovo poslanje u vjernom služenju Bogu i ljudima.

Kardinal Monterisi se zadržao u razgovoru u samostanu sestara Kćeri Božje ljubavi te napisao prigodnu misao u knjigu hodočasnika i štovatelja blaženih Drinskih mučenica. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: