Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Goražde, 24. svibanj 2012.

KORONA SARAJEVSKOG DEKANATA U GORAŽDU

Predavanje: "Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere", održao je vlč. dr. Michele Capasso, rektor bogoslovnog sjemeništa u Vogošći

U prostorijama župnoga ureda sv. Dominika u Goraždu održana je 23. svibnja proljetna korona sarajevskog dekanata. Sve sudionike korone na početku je pozdravio preč. Pavo Šekerija, dekan sarajevskog dekanata. Nakon pozdrava i predstavljana dnevnog reda, zapisnik sa posljednje korone je pročitao vlč. Ivo Jezičić, župni vikar katedralne župe i direktor Radio-Marije za BiH te je usvojen prijedlog da na ovoj koroni bude zapisničar vlč. Ilija Marković, župni vikar župe Stup.

Uslijedilo je predavanje „Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere“, a održao ga je vlč. dr. Michele Capasso, rektor bogoslovnog sjemeništa u Vogošći. Predavač je nakon uvodnih riječi u kojima je podcrtao riječi pape Benedikta XVI. o Novoj evangelizaciji prešao na razradu teme koju je podijelio u četiri točke. U 1. točki je razjasnio: „Pojam Nova evangelizacija“. Citirajući govore današnjeg Pape i njegovih predšasnika dr. Capasso je naglasio da je novost djelovanja Evangelizacije u žaru, metodama i u izrazima. U 2. točki je predavač govorio: „Nova Evangelizacija između biti i djelovati“. Tu je predavač naglasio da se moramo oduprijeti ovoj napasti na način da tražimo „biti“ prije nego „činiti“. „Korijen evangelizacije“, to je 3. točka u kojoj je predavač između ostaloga naglasio da ne treba tražiti jednu „čarobnu formulu“ da bi se privuklo suvremenog čovjeka, nego je potrebna svijest da mi sami trebamo biti Kristovi učenici. U 4. točki je dr. Capasso govorio o „Doprinosu crkvenih pokreta i novih zajednica za Novu evangelizaciju“. U zaključku svog izlaganja između ostalog je predavač istaknuo riječi pape Ivana Pavla II da Nova evangelizacija znači „raspaliti ponovno u nama zanos početka kršćanstva prepuštajući da nas prožme žar apostolskog propovijedanja nakon Duhova“.

Nakon predavanja je uslijedila diskusija kao i rješavanje nekih tekućih pitanja oko slavlja sakramenta svete krizme kao i još neki pastoralni dogovori. Uslijedilo je koncelebrirano Misno slavlje kojem je predsjedao i propovijedao fojnički arhiđakon mons. Ante Meštrović, kanonik Vrhbosanskog kaptola. U kapelici je Misnom slavlju nazočilo i nekoliko vjernika iz Goražda. Uslijedio je zajednički ručak u župnim prostorijama kojeg je priredio sa svojim malobrojnim župljanima i vjernim suradnicima župnik župe sv. Dominika u Goraždu vlč. Željko Čuturić.

Završetak je bio na obalama Drine kod spomenika Drinskih mučenica. Svećenici, sudionici korone zapalili su pet svijeća, zajednički su pred spomen-pločom izmolili litanije Drinskih mučenica kao i molitvu za proglašenje svetima te nakon toga spustili u rijeku Drinu pet crkvenih ruža pjevajući pjesmu „Ima jedna duga cesta“. Svijeće i ruže je darovala s. Davorka Šarić, predstojnica sestara Kćeri Božje ljubavi u Cankarevoj ulici u Sarajevo. Dok su svećenici molili pred spomen-pločom koja je pred zgradom osnovne škole s nekoliko prozora škole neki su ih učenici provocirali i ometali u molitvi na što su svećenici bili neugodno iznenađeni i šokirani.

Sveti Dominik je zaštitnik župe Goražde, župe na obali rijeke Drine, na istočnim granicama Vrhbosanske nadbiskupije, čiji duhovni sinovi – dominikanci – u Bosni djeluju već 1233. godine o čemu svjedoči pismo pape Grgura IX. od 10. listopada 1233. godine. U Goraždu se sredinom 20. stoljeća dogodilo mučeništvo i svjedočanstvo vjere pet Drinskih mučenica, sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi. Njihovo proglašenje blaženima u rujnu 2011. bilo je poticaj svećenicima sarajevskog dekanata za održavanje ovogodišnje korone u Goraždu. (kta/a.m.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. srpanj 2020.

    Il Papa loda la risoluzione del cessate-il-fuoco

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: