Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 2. svibanj 2012.

DJEVOJKE IZ HRVATSKE HODOČASTILE PUTOVIMA DRINSKIH MUČENICA

Cijelu proteklu godinu na duhovnim obnovama djevojke su kroz kateheze i meditacije upoznale život i smrt blaženih sestara

 Od 27. do 29. travnja skupina djevojaka, njih 45, iz raznih mjesta u Hrvatskoj zajedno sa pet sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, hodočastila je putovima blaženih Drinskih mučenica.

Kroz cijelu proteklu godinu na duhovnim obnovama sestre su im kroz kateheze, meditacije i na druge načine približile svet život i hrabru mučeničku smrt blaženih sestara Jule, Berchmane, Krizine, Antonije i Bernadete pa je bilo logično da prije završetka školske godine posjete i duhovno se okrijepe na mjestima gdje su Drinske mučenice živjele za Boga i bližnjega i gdje su, ustrajući u vjernosti Bogu i svojim redovničkim zavjetima, žrtvovale i svoj život u obrani tih neprolaznih vrednota.

Autobusom iz Zagreba došle su 41 djevojka: iz Granešine kod Zagreba, iz Petrinje, iz Dugog Sela, iz Sv. Ilije kod Varaždina, iz Koprivnice, iz Križevaca, iz Siska i iz Velike pokraj Požege, i 4 sestre s njima: s. Ksenija Toplovec, s. Smilja Čirko, s. Vesna Lagetar i s. Karmela Andrašić. Iz Splita su došle 4 djevojke i s. Danica Sanader s njima. U petak navečer u crkvi Kraljice sv. krunice na Banjskom brijegu slavljena je Sveta misa, a nakon večere i smještanja u internatu djevojke su imale priliku pogledati film o povijesti dolaska sestara Kćeri Božje ljubavi u Bosnu i o njihovu 130-godišnjem djelovanju na prostorima BiH.

Sutradan, 28. travnja, kroz molitvu i razmišljanje podsjetili su se da je upravo na taj dan prije točno 130 godina Utemeljiteljica Družbe Kćeri Božje ljubavi, M. Franziska Lechner, na poziv prvog Vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, došla s još nekoliko sestara u Sarajevo da započne to veliko djelo služenja djeci i mladima kroz školsko obrazovanje. Uputili su se na Pale, na mjesto gdje je nekada stajao samostan „Marijin Dom“. U župnoj crkvi izmolili su Križni put posvećen Drinskim mučenicama jer upravo na Palama te ratne 1941. godine započinje njihov Križni put do Goražda. Poslijepodne su posjetili sarajevsku katedralu Srca Isusova i pohodili grob blagopokojnog nadbiskupa Stadlera, a potom i staru pravoslavnu crkvicu sv. Mihaila i muzej do nje. Nastavljajući prema Baščaršiji obišli su poznatu Gazi Husrev-begovu džamiju. Svim djevojkama ovo je bio prvi posjet Sarajevu tako da im je sve bilo zanimljivo i novo, te su budno slušale svaku riječ postavljajući raznolika pitanja.

Navečer prije Mise u crkvi Kraljice sv. krunice djevojke su pristupile sakramentu ispovijedi dok su se istovremeno izmjenjivale u predmoljenju krunice posvećene Drinskim mučenicama. Nakon Mise i večere u dvorani internata slušale su katehezu o djevičanstvu, a potom su u 4 skupine imale priliku još više produbiti smisao i veličinu tog evanđeoskog savjeta kroz razgovor sa sestrama.

U nedjelju, 29. travnja poslije doručka zahvalno su se oprostile od sarajevske zajednice sestara Kćeri Božje ljubavi i krenule prema Goraždu. U 11 sati sudjelovale su na Misnom slavlju s malom goraždanskom župnom zajednicom. Misu je predslavio vlč. Luka Kesedžić koji je u propovijedi, uz ostalo, istaknuo požrtvovnost i krepostan život Drinskih mučenica.

Nakon Mise otišle su na obalu rijeke Drine gdje su molile i pjevale slaveći Boga. Pet djevojaka bacilo je pet crvenih ruža u rijeku, a drugih pet držalo je upaljene lampione, simbole duša koje izgaraju za Boga. Nakon ulaska u školu posjetili su prostoriju gdje su se Drinske mučenice nadljudskom snagom oduprijele ljudskoj zloći i nasrtaju na njihovo žensko dostojanstvo. Nakon molitve u tišini uslijedio je rastanak i povratak prema Zagrebu i Splitu. (kta/d.s.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: