Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. lipanj 2020.

Izdvajamo

Dr. sc. Ivo Balukčić

Dr. sc. Ivo Balukčić

Zagreb, 27. travanj 2012.

Žrtve i mučenici u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Na međunarodnom znanstvenom skupu „Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine“ koji je, u organizaciji Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij, održan u Zagrebu 25. i 26. travnja 2012., dr.sc. preč. Ivo Balukčić, župnik u Odžaku i doborski dekan održao je predavanje o žrtvama i mučenicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Budući da sam nedavno imenovan nadbiskupijskim povjerenikom za Hrvatski martirologij, nisam u mogućnosti detaljnije izvijestiti o žrtvama i mučenicima iz vremena komunističke vladavine na području Vrhbosanske nadbiskupije, osobito među vjernicima laicima. Ipak, držeći se uputa Komisije za hrvatski martirologij nama nad/biskupijskim izvjestiteljima kako ova izvješća u ovoj fazi rada ne moraju i ne mogu biti potpuna, nego da budu početak sustavnog rada u ovom izvješću naznačit ću neke smjernice o prikupljanim podacima koje mogu poslužiti za daljnji rad.

1. O žrtvama i mučenicima među svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima prikupljeni su mnogi podaci te je objavljeno više članaka i knjiga. (Spomenut ću samo neke: Baković, Vukšić, Karaula ...)

2.   Međutim, kad su u pitanju stradanja civila ili vjernika laika tu još ima jako puno rada na prikupljanju i analiziranju podataka. Treba imati u vidu da su u Vrhbosanskoj nadbiskupiji tijekom i nakon Drugog svjetskog rata cijele župe ili dijelovi nekih župa potpuno ispražnjeni od katoličkog puka, iseljavanjem pod raznim pritiscima, progonom ili zločinom. (Primjer Istočna Bosna...) 

Ohrabruje činjenica da su župe naše Nadbiskupije započele objavljivati svoje monografije u kojima donose i do sada dostupne popise stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću, bilo da su to prijepisi iz Matica umrlih, bilo da su prikupljeni podaci na temelju svjedočanstava. Također ima pokušaja da se popišu žrtve i na razini pojedinih regija ili dekanata. (Travnički, Ramski, Derventski kraj, Bosanska Posavina ...)

3. Budući da se nalazim na župničkoj službi u Odžaku u ovim svojim natuknicama istaknuo bih u pozitivnom smislu, odžačko - modričku regiju kad su u pitanju istraživanja i dostojno obilježavanje spomena na žrtve toga kraja. U spomenutom kraju kroz vjersku te znanstveno - kulturno - športsku manifestaciju ''Dani sjećanja'' govori se o stradanjima pučanstva toga kraja koncem Drugog svjetskog rata i u neposrednom poraću. Ove godine bit će to 15. zaredom dani sjećanja.

4. O žrtvama toga kraja objavljeno je nekoliko knjiga te više članaka, a snimljen je i dokumentarni film ''Odžak pouka povijesti''. Autor ovoga  dokumentarnog filma je Mario Raguž, urednik Vjerskog programa na HTV. Među pisanim djelima posebno bih istaknuo izvanrednu knjigu pokojnog fra Grge Vilića, ''Vrijeme stradanja''. U toj knjizi doneseni su podaci o stradanju 3375 osoba. Od tog broja 2703 osobe bile su pripadnici raznih vojnih postrojbi u najvećem dijelu domobrani, a stradalo je i 672 civila. Najveći broj njih stradao je koncem svibnja točnije između 23. i 25. svibnja 1945 godine u borbama s partizanima u Odžačkom kraju te u više mjesečnom pa i godišnjem tzv. partizanskom ''čišćenju terena'' od ''narodnih neprijatelja'' ili ''ustaša''. 

Druga skupina hrvatskih branitelja odžačkog kraja najvećim dijelom iz sela Garevac koji je tada pripadao župi u Modriči predao se partizanima u svibnju 1945. godine koji su potom bili zatočeni u Burića štali. Računa se da ih je u toj štali bilo zatočeno oko 500. I najveći broj njih također je ubijen bez ikakva javnog suđenja ubijen na raznim lokacijama u blizini Garevca.

O tom stradanju do sada su izašle dvije knjige. Prva je  Bosanskoposavski Bleiburg. Žrtve Burića štale u Garevcu, od dr. Marka Babića. U kojoj autor opisuje stradanja hrvatskih branitelja odžačko - modričkog kraja a donosi i neke podatke o stradanju Hrvata i katolika na širem području Bosanske Posavine.  Druga knjiga je vlč.Vlade Jagustin pod naslovom ''Burića štala''.U toj knjizi središnje mjesto zauzima popis ubijenih iz Burića štale vlč. Franje Jurića, župnika u Modriči. Osim toga u  knjizi su doneseni i popisi s osnovnim biografskim podacima i o poginulim, nestalim i osuđenim osobama iz Garevca kao i nestalim iz ostalih sela modričke župe te ubijenim svećenicima iz toga kraja.

Za ovu problematiku značajan je i Zbornik radova Desetih dana sjećanja objavljen pod naslovom ''Odžak pouka povijesti''. Ti dani suodržani u Odžaku 24. i 25. svibnja 2007. Na tom znanstvenom skupu svoja izlaganja imala su: biskupi Perić, Bogović i Vukšić (tada još nije bio biskup), povjesničari Josip Jurčević i Mato Artuković, svećenici fra Grga Vilić i vlč. Anto Burić.

5. Neposredniplanovi za ovaj kraj su da se u Odžaku što prije podigne spomenik majkama udovicama koje su iznijele ogromni teret odgoja i podizanja svoje djece nakon što su njihovi muževi izginuli.

6.    I na kraju pred nama je ogroman rad. Međusobna potpora i suradnja bit će svima ohrabrenje da se ne umorimo u tom zahtjevnom poslu, a kao vjernici vjerujemo da je krv naših hrvatskih mučenika zalog i opstanka našeg hrvatskog i katoličkog naroda na vjekovnim našim prostorima, a posebno u BiH. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. lipanj 2020.

    A giugno il Papa chiede di pregare per tutti coloro che vivono delle difficoltà

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: