Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. studeni 2018.

Pod povećalom

Kardinal Vinko Puljić

Kardinal Vinko Puljić

Sarajevo, 6. travanj 2012.

Osvrt kardinala Puljića na 20. obljetnicu opsade Sarajeva i rata u BiH

"Sarajevo, dvadeset godina poslije…"

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 5. travnja 2012. dao je svoj osvrt na dvadesetu obljetnicu početka tragičnog rata u Bosni i Hercegovini i dramatične opsade grada Sarajeva. Osvrt kardinala Puljića pod naslovom "Sarajevo, dvadeset godina poslije…" prenosimo u cijelosti:

Ovih dana, točnije 5. travnja 2012., na Veliki Četvrtak našeg Svetog tjedna, navršava se dvadeset godina od početka tragičnog rata u Bosni i Hercegovini i dramatične opsade grada Sarajeva.

Radi se o najduljoj opsadi grada u dvadesetom stoljeću, koja je trajala od travnja 1992. do veljače 1996. Četiri godine nasilja, patnje, svakodnevnog bombardiranja… Bio je to jedan sasvim drukčiji zvuk od onih na koje su se moje uši bile navikle, nakon čega sam bio prisiljen nabaviti aparat za uši kojega danas nosim kako bih ponovno osvojio sluh koji sam izgubio onih godina.

S takve distance od dvadeset godina nije mi lako ispričati sve ono što se tada događalo u Sarajevu, starom gradu međusobnog suživota koji su kroz povijest izgrađivali kršćani, židovi i muslimani, ali i gradu sukoba i patnje. Sarajevo, na neki način, otvara i zatvara početak i kraj svakoga rata 20. stoljeća. Naime, u Sarajevu je početkom prošloga stoljeća započeo Prvi svjetski rat. U Sarajevu je bilo i središte zadnjeg tragičnog konflikta devedesetih godina krajem prošlog stoljeća. Time je Sarajevo postalo gradom simbolom patnje i nade. Papa Ivan Pavao II. je za vrijeme svoga povijesnog posjeta ovom gradu 1997. nazvao Sarajevo „europskim Jeruzalemom“.

No, što se to dogodilo u Sarajevu? Nasilni i besmisleni rat, kao svaki rat, koji je učinio da je mnogima teško vjerovati kako katolici, pravoslavci, muslimani i židovi mogu više živjeti zajedno. Jedna suprotstavljena pozicija između Hrvata, Srba i Bošnjaka. Stvarnost različitih naroda koji su stoljećima živjeli zajedno, iznenada se počinje cijepati i suprotstavljati.

Ja sam kao biskup grada želio ostati u njemu, i to sam učinio. Jer sam bio pastir svih stanovnika Sarajeva. Nisam pobjegao. Ostao sam s mojim narodom kroz sve četiri godine opsade, dijeleći sa svim stanovnicima grada dan za danom svaku bol i svaku krhku nadu u budućnost. Ali ipak, da li je bilo budućnosti? Kakva je budućnost s preko 11.000 mrtvih od granata iz topova smještenih na planinama koje okružuju grad, a koje su nasumice bacane svakodnevno, od jutra do noći? Dvije tisuće ubijene djece (muslimanske, kršćanske i židovske) čija su imena danas skupa ispisana na pet stupova koji su postavljeni kao spomen na jednom od središnjih sarajevskih trgova koji je dobio ime po tim nevinim žrtvama „Trg djece Sarajeva“. A tu su i mnogi drugi koji su pogođeni bolešću i nekim vrstama tumora, a koji su posljedica bombi s osiromašenim uranom, a koje su korištene prilikom bombardiranja. Pa ipak, budućnost mora postojati za sve… Kršćani smo, ljubimo život, vjerujemo da budućnost može uvijek postojati, da rat nikada nije zadnja riječ…

Mnoga osobna sjećanja tih dugih, beskrajnih godina… Želio sam biti biskup svima, katolicima, pravoslavcima, židovima i muslimanima, također i onima koji ne vjeruju u Božju opstojnost. Sve sam dublje shvaćao da je jedan biskup uvijek pozvan da budem biskup svima, a u nasilju rata možda još više, urgentnije i jasnije…

Ali bih ovdje želio reći koliko nam je samo potrebno prijateljstvo i kontakt sa drugima kada se najednom nađemo sami i okruženi zlom, kada nam svaki dan prijeti opasnost i kada ste opkoljeni na način kao što je bilo Sarajevo. Ovdje mislim na prijateljstvo i na duboko zajedništvo s papom Ivanom Pavlom II. Sjećam se susreta s njim u siječnju 1993. godine u Asizu tijekom molitve za Balkanski poluotok. Tada smo bili još uvijek pod opsadom.

Dvadeset godina od početka tragičnog rata i opsade Sarajeva želio bih Vam se obratiti s radošću da u Sarajevu zajedno sa zajednicom Svetog Egidija pripremamo veliki svjetski susret za mir. Susret će se održati od 9. do 11. rujna 2012., na kojem će se okupiti predstavnici kršćanskih crkava i velikih svjetskih religija da zajedno reknu NE ratu, nasilju i svakoj podjeli. Da zajedno reknu kako ima budućnosti za sve samo ako živimo skupa. Bez suživota nema budućnosti ni za Sarajevo, ni za Bosnu i Hercegovinu, ni za Europu, pa ni za cijeli svijet.

Uistinu se nadam da će se velika poruka mira uzdići i krenuti iz Sarajeva te se proširiti po cijelom svijetu i među svim narodima. Sarajevo, grad podijele, rata i patnje može postati gradom sna o miru za Europu i za cijeli svijet. Mir, suživot i jednakost! Pozivam sve da budete s nama u Sarajevu slijedećeg rujna ove godine. (kta)


foto


1. Spaljena crkva Preobraženja Gospodinova u Borovici kod Vareša
2. Kardinal Vinko Puljić u pratnji tajnika izlazi iz opkoljenog Sarajeva preko planine Igman
3. Spaljena crkva Rođenja BDM u župi Ulice kod Brčkog

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. studeni 2018.

    Papa Francesco: udienza all' Ordine dei Cavalieri del Santo Sepolcro di Gerusalemme

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: