Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2018.

Vijesti

Papa Benedikt XVI. odgovarao je na upite novinara

Papa Benedikt XVI. odgovarao je na upite novinara

Vatikan, 24. ožujak 2012.

PAPA:“IDEM OHRABRITI I UČITI, PODRŽATI U VJERI, NADI I LJUBAVI“

Sveti Otac u zrakoplovu odgovarao na upite novinara

“Idem ohrabriti i učiti, podržati u vjeri, nadi i ljubavi“. Tako je papa Benedikt XVI. sažeo duh koji će prožimati njegov pastirski pohod Meksiku i Kubi tijekom uobičajenog razgovora sa novinarima za vrijeme leta iz Rima prema prvoj etapi pohoda, Meksiku. Sveti je Otac naglasio da je njegov pohod na tragovima povijesnih pohoda Ivana Pavla II Meksiku i Kubi, izvješćuje Radio Vatikan.

Odgovarajući na pitanje o problemu trgovine drogom i nasilja u Meksiku, Papa je naglasio da Katolička crkva ima veliku odgovornost u suočavanju s tom ranom. „Moramo učiniti sve što je moguće protiv tog razarajućeg zla čovječanstva i naše mladeži. Rekao bih da je prvi čin naviještanje Evanđelja“. Odgovornost je Crkve, nastavio je Benedikt XVI., „odgajati savjesti, odgajati moralnoj odgovornosti“ i „razotkrivati zlo“. Treba „razotkriti ovu idolatriju novca koja porobljuje ljude“,“razotkriti ova lažna obećanja“ . Papa je ustvrdio da Crkva „razotkriva zlo“, „uprisutnjujući Božju dobrotu“, „njegovu istinu“.

Odgovarajući na pitanje glede društveno političke situacije na Kubi Sveti je Otac podsjetio kako je pohod Ivana Pavla II pred 14 godina „otvorio put suradnji i dijalogu“, hodu „koji zahtijeva strpljenje“, ali koji „napreduje“. „Danas je očigledno da marksistička ideologija kako je bila zamišljena ne odgovara više stvarnosti: tako se više ne može odgovoriti u izgrađivanju novog društva, trebaju biti, strpljivo i na konstruktivan način, pronađeni novi modeli“ nadodao je Benedikt XVI. Crkva želi pomoći „u duhu dijaloga“ u izgradnji „pravednijeg društva“. Crkva je „uvijek na strani slobode“ savjesti i religije.

Glede zauzetosti oko nove evangelizacije u Latinskoj Americi Papa je naglasio da se moraju spojiti srce i razum da bi se suočilo sa sekularizacijom. Sveti je Otac potvrdio zauzetost Crkve za socijalnu pravdu. „Crkva nije politička moć, nije stranka, već moralna stvarnost, moralni autoritet“. Iz toga proizlazi odgovornost Crkve da „odgaja savjesti i tako stvara potrebnu odgovornost; odgajati savjesti na individualnom i javnom području“. Posebno u Latinskoj Americi, ali i drugdje, primijetio je Benedikt XVI., „kod ne malog broja katolika“ se susreće „određena duševna rescijepanost između javnog i pojedinačnog morala“. Na pojedinačnom području, „su katolici vjernici, ali u javnom životu slijede druge putove koji ne odgovaraju velikim vrjednotama Evanđelja koje su potrebne za izgradnju pravednog društva“, zaključio je Sveti Otac. (kta/m.u.)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. svibanj 2018.

    Seminario Lasalliani sui diritti di cittadinanza e la scuola per i minori

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: