Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. srpanj 2020.

Izdvajamo

Nazaret, 7. ožujak 2012.

Mozaik Gospe Kondžilske postavljen u Nazaretu

U srijedu 7. ožujka oko 140 hodočasnika, predvođenih nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinko Puljićem, donijeli su mozaik Gospe Kondžilske iz marijanskog svetišta Komušina-Kondžilo kod Teslića u grad Nazaret u Svetoj Zemlji te ga, nakon blagoslova, ugradili pod svod trijema bazilike Navještenja. Po ovom liku Gospe Kondžilske ubuduće će u Svetoj Zemlji biti dodatno prepoznatljiv i trajno prisutan hrvatski katolički narod iz Bosne i Hercegovine, ali i hrvatski narod uopće, imajući u vidu da su već više od 20 godina prisutni u bazilici Navještenja kroz lik Majke Božje Bistričke. Može se kazati da je hrvatski narod sada u Svetoj Zemlji „dobio pojačanje“, a na vjernicima je da, moleći zagovor Blažene Djevice Marije, svoju vjeru svakodnevno utjelovljujemo u svijetu čineći ga boljim mjestom za život.

Svečano Misno slavlje u velebnoj bazilici Navještenja, izgrađenoj nad mjestom gdje je anđeo Gabrijel navijestio Mariji da će roditi Isusa Sina Božjega, predslavio je kardinal Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. dr. Tomom Vukšićem i uz suslavlje 23 svećenika među kojima je bio i nekadašnji tajnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini, a danas savjetnik Nuncijature u Svetoj Zemlji mons. Waldemar Stanislav Sommertag. Na Misi je sudjelovalo više od 120 hrvatskih hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i zemalja kamo su Hrvati otišli „trbuhom za kruhom“.

Svemu je prethodila molitva prvog radosnog otajstva krunice, a zatim je nazočni vjernički puk, uime gvardijana svetišta, pozdravio Bjeolovarčanin fra Siniša Srebrenović. Između ostaloga ukazao je na važnost ovoga mjesta u kršćanskoj vjeri rekavši da je „ovdje sve počelo“. „Ovdje nastavlja Stari zavjet i počinje Novi. Ovdje je Riječ tijelom postala – kako možete pročitati u natpisu iznad oltara. Ovdje ćete i vi trajno biti prisutni kroz mozaik Gospe Kondžilske“, kazao je fra Siniša te kardinalu Puljiću uručio dar – dio stijene Marijine kuće – izrazivši želju da i na ovaj način svjedočimo svoju povezanost s Gospom. Kardinal je obećao da će ova relikvija biti ugrađena u svetište Gospe Kondžilske.

U emocijama preplavljenoj homiliji kardinal Puljić govorio je o tajni utjelovljena koja se u snažnom intenzitetu može osjetiti upravo na mjestu gdje se taj događaj i zbio. „Ovdje u Nazaretu, u skromnoj kućici, skromna djevojka doživljava ispunjenje koje je Bog dao Adamu i Evi prilikom izgona iz Raja zemaljskoga da će poslati Mesiju. Marija je s Bogom surađivala i ne samo da je začeta bez grijeha nego je i cijeli život ostala bez grijeha“, rekao je kardinal Puljić.

Potom je ukazao na veličanstvenost, ali i obvezujuću dimenziju ljudske slobode koju Bog daruje. „Bog poštuje ljudsku slobodu i ne želi ju oduzeti. Čovjek u toj slobodi raste i treba surađivati s Bogom. E, tu nam je primjer Marija (…) Iza nje nije stajalo učiteljstvo ni mudre knjige. Ona je sama. Iza nje stoji samo njeno slobodno srce. U Marijinom predanju čitamo smisao našeg predanja u vjeri“, poručio ja kardinal Puljić.

Prema njegovim riječima u Marijinom „Fiat“ – „Neka mi bude“ počinje i osmišljenje vjernikova nastojanja biti Božji. „Hvala ti, Marijo, za tvoj 'Evo me!'. U tom smjeru i mi izgovaramo: 'Evo me!', da Božja bude na prvom mjestu; da se Riječ utjelovljuje i u našem životu; da ljudi iz naših očiju mogu iščitavati kako imam povjerenje u Boga. Vršiti volju Božju je jedini smisao ljudskog življenja. Ako hoću uspjeti u životu bitno je otkriti što to Bog od mene traži“, istaknuo je na kraju nadbiskup uputivši Blaženoj Djevici Mariji molitvu za sve ljude na svijetu da mogu biti suradnici Božji u svakodnevnom življenju.

Nakon pričesti kojoj je pristupila većina hodočasnika, uslijedila je popričesna molitva, a potom procesijski odlazak na trijem bazilike, pred mozaik Gospe Kondžilske. Uz pjesmu hodočasnici su se okupili oko kardinala Puljića koji je prije blagoslovne molitve kazao nekoliko riječi o nastanku ideje postavljanja mozaika na ovo mjesto, njenoj realizaciji te značaju za hrvatski katolički puk. Također je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom događanju. Posebno je istaknuo da zahvala ide mons. Sommertagu, Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu i franjevcima u Kustodiji Svete Zemlje. Pojasnio je da je lik Gospe Kondžilske najstariji Marijanski lik u Bosni i Hercegovni i svjedoči o duboko ukorijenjenoj pobožnosti prema Gospi. „Bosna i Hercegovina sada proživljava teške trenutke i izazove. Treba nam Marijin zagovor. Mi ćemo poći svojim kućama, a na ovaj način – kroz ovaj mozaik – bit ćemo trajno povezani s ovim svetištem. Zbog toga vapimo: 'Gospo Kondžilska, moli za mir u dušama i za mir u krvavoj zemlji BiH da možemo u njoj živjeti i preživjeti“, rekao je kardinal Puljić. Nakon blagoslova popraćenog pjevanjem Himne Gospe Kondžilske hodočasnici su načinili zajedničku fotografiju, a mogla su se čuti i obećanja da će se ponovno vratiti ovamo.

Mozaik Gospe Kondžilske, jedan od 43 prisutna pod svodom trijema bazilike, rad je poznate hrvatske umjetnice Blaženke Salavadre. U izjavi za Katolički tjednik ona je rekla što za nju znači ovaj događaj postavljanja i blagoslova mozaika. „Skoro 20 godina radim mozaike i sada osjećam kao da sam došla na cilj. Ponosna sam i počašćena što sam mogla biti dio ovog veličanstvenog projekta čiji će trag ostati toliko dugo koliko ovaj mozaik koji zrači titravošću i životnim vibracijama, bude prisutan pod ovim svodom“, rekla je umjetnica Salavarda. (kta/kt)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. srpanj 2020.

    Il Papa loda la risoluzione del cessate-il-fuoco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: