Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. lipanj 2018.

Vijesti

Katedrala Marije Majke Crkve u Mostaru

Katedrala Marije Majke Crkve u Mostaru

Mostar, 24. veljača 2012.

MOSTAR: KORIZMENA KORONA I DJELO SV. PETRA

Rekolekciji je prisustvovalo osamdesetak svećenika, dvojica đakona i šestorica franjevačkih postulanata iz Mostara

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 22. veljače, dijecezanski i redovnički kler Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije zajedno s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. dr. Ratkom Perićem započeo je svoj korizmeni hod uz molitvu, post i milostinju okupivši se u kapelici sv. Josipa, u kripti mostarske katedrale Marije Majke Crkve, na svoju redovitu svećeničku koronu i duhovnu obnovu. Rekolekciji je prisustvovalo osamdesetak svećenika, dvojica đakona i šestorica franjevačkih postulanata iz Mostara. Duhovna obnova započela je molitvom Srednjega časa, nakon čega su se nizale redovite točke korizmene rekolekcije prema najavljenom rasporedu.

Kako je već ustaljeno, prigodno razmatranje pripremao je jedan od dekana hercegovačkih biskupija. Ove je godine došao red na fra Marinka Leku, posuškoga dekana, i župnika župe sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu. Fra Marinko je u razmatranju, s duhovno-liturgijskim naglaskom, među ostalim, podsjetio prisutne na poziv koji biskup upućuje ređeniku na dan đakonskoga ređenja kod primanja evanđelistara: „Pazi da što čitaš vjeruješ, što vjeruješ učiš, a što druge učiš to i živiš“. Posebne je misli izrekao o svećeničkom propovijedanju koje ima svoju učinkovost ako je potvrđeno konkretnom i praktičnim životom. Završio je primjerom iz života bl. Majke Terezije. Naime, na novinarovo pitanje: Što bi trebalo promijeniti u Crkvi i u svijetu da bi nam svima bilo bolje, blažena je Majka Terezija odgovorila: Treba promijeniti sebe; treba promijeniti prvo mene, onda tebe!

Nakon razmatranja bio je kratak ispit svećeničke savjesti te prigoda za sakrament svete ispovijedi.

Potom su se svećenici, nakon sat vremena, ponovno okupili u kapelici sv. Josipa na pobožnost Križnoga puta prema knjižici „Oče, oprosti nam“ koju je sastavio don Željko Majić, vicerektor Hrvatskoga zavoda sv. Jeronima. Đakon don Pero Miličević predmolio je kod svakoga stajališta, a svećenici pratili i sudjelovali složnim pjevanjem: „Stala plačuć tužna Mati“.

Euharistijsko slavlje predvodio je biskup Perić. Nakon naviještena evanđelja, koje je pročitao đakon fra Tihomir Bazina, biskup Perić je, nadovezujući se na fra Marinkovo razmatranje, uputio prigodnu riječ na temelju Isusova primjera kada je službeno, sa svojim učenicima, došao u svoj zavičaj Nazaret, u sinagogu, gdje je stao propovijedati i bio izrugan kao „drvodjelja“ i prezren, jer su mu znali „rodbinu“. Kazao je da Isus samo što nije poginuo, te da su se, umjesto očekivane dobrodošlice, njegovi sumještani sablažnjavali o njega htjevši ga strmoglaviti niz brijeg (Lk 4,29). Pozvao je svećenike da danomice, radosno i ustrajno, nasljeduju Isusa, nadahnjuju se na njegovu božanskom primjeru te njegovu Riječ životom svjedoče i naviještaju drugima.

Nakon homilije obavljen je pokornički čin pepeljanja. Generalni vikar mons. Srećko Majić i provincijal fra Ivan Sesar ispred oltara pepeljali su svećenike koji su stajali u dva reda. Liturgijsko pjevanje, uz pratnju na harmoniju, predvodio je don Niko Luburić, duhovni pomoćnik u župi sv. Ivana ap. i ev. u Mostaru.

Na kraju misnoga slavlja, Generalni vikar je podsjetio svećenike da u sklopu korizmenoga posta i molitve ide i milostinja, kako je napisano i u pozivu na koronu. Zahvalio im je i za prošlogodišnja korizmena odricanja i naglasio da će se od ove godine prikupljeni svećenički darovi upotrijebiti za Djelo sv. Petra apostola koje skrbi za školovanje i uzdržavanje svećeničkih kandidata u misijskim krajevima. Don Srećko je objasnio da se obilježavanje Dana ovoga djela u drugim nad/biskupijama BiH, Banjalučkoj i Vrhbosanskoj, veže uz posvetu ulja, no u hercegovačkim biskupijama od sada će to biti na Čistu srijedu, umjesto da se uzima iz misijskoga fonda nedjelje Dobroga pastira. Biskup je preporučio ovaj pothvat kojim svećenici „investiraju“ u mlade snage te i na taj način Bogu izražavaju svoju zahvalnost za uzvišeni duhovni poziv, kao i solidarnost i brigu za mlade Crkve u misijskim krajevima. Prikupljeni darovi bit će proslijeđeni, preko Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine, Generalnomu tajništvu Djela sv. Petra apostola u Rim.

Ova svećenička duhovna obnova završila je zajedničkim posnim domjenkom koji je pripremio katedralni župnik mons. Luka Pavlović sa svojim pastoralnim suradnicima. (kta/kium)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. lipanj 2018.

    Giornata del rifugiato: per il Papa il cristiano deve accogliere

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: