Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. lipanj 2018.

Vijesti

Sarajevo, 22. veljača 2012.

DANAS POČINJE KORIZMENO VRIJEME

Katolička Crkva danas, na Čistu srijedu ili Pepelnicu ulazi u korizmu ili četrdesetnicu, vrijeme priprave za najveći crkveni blagdan Uskrs

Katolička Crkva danas, na Čistu srijedu ili Pepelnicu ulazi u korizmu ili četrdesetnicu, vrijeme koje se računa do Velikog petka i vrijeme priprave za najveći crkveni blagdan Uskrs.

Za ovogodišnju korizmenu poruku, koja je 7. veljače 2012. predstavljena u Tiskovnome uredu Svete Stolice, Papa Benedikt XVI. odabrao je ulomak iz Poslanice Hebrejima u pod nazivom "Pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela" (Heb 10, 24).

Korizma je milosno vrijeme za razmišljanje o milosrđu, srcu kršćanskoga života, obnavljajući vlastiti put vjere, osobne i zajedničke, na putu obilježenom molitvom, dijeljenjem, sabranošću i postom u iščekivanju uskrsne radosti. U poruci Sveti Otac u prvom redu preporučuje pozornost prema drugome, kad naprotiv često – upozorava Papa – prevladavaju ravnodušnost i nemar koji se rađaju iz sebičnosti, prikrivene prividnošću poštivanja „privatnosti“ – tvrdi Papa.

Čini se da je suvremena kultura zaista izgubila osjećaj za dobro i zlo, stoga valja snažno ustvrditi da postoji dobro i da pobjeđuje, jer Bog je „dobar i čini dobro“. Ne samo materijalno blagostanje i zasićenost priječe milostiv pogled na brata nego i stavljanje na prvo mjesto vlastitih interesa i briga. Premda danas postoji općenito veća osjetljivost na fizičko i materijalno dobro drugih, „naprotiv, o duhovnom se dobru braće gotovo sasvim šuti“– upozorava papa Benedikt XVI.

Sveti Otac zamjera „kršćanima koji se zbog ljudske obzirnosti ili poradi samodopadne komotnosti, prilagođuju općem mentalitetu, umjesto da upozore svoju braću na razmišljanja i djelovanja koja proturječe istini i ne slijede put dobra. U našem svijetu prožetom individualizmom valja ponovno otkriti važnost bratske opomene, da se zajedno ide prema svetosti. Uvijek je potreban pogled koji ljubi i ispravlja, koji prepoznaje i priznaje, koji razlučuje i prašta, kao što je Bog činio i čini sa svakim od nas – tvrdi Sveti Otac.

Papa dakle u poruci preporučuje dar uzajamnosti. Društvo se poput današnjeg može oglušiti na fizičke patnje, na duhovne i moralne potrebe života. To se ne smije događati u kršćanskim zajednicama! Naš je život u odnosu sa životom drugih, u dobru i zlu; i grijeh i dobra djela imaju društvenu dimenziju – istaknuo je Benedikt XVI. pozivajući na zajednički hod prema svetosti. Duhovni učitelji podsjećaju da u vjerskom životu nazaduje onaj tko ne napreduje. Svi imaju osjećati žurnost natjecanja u ljubavi, služenju i dobrim djelima – zaključio je Benedikt XVI. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. lipanj 2018.

    Appello del Papa per lo Yemen

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: