Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. travanj 2018.

Vijesti

Detalj sa susreta (foto: vlč. Davor Topić)

Detalj sa susreta (foto: vlč. Davor Topić)

Sarajevo, 20. veljača 2012.

ODRŽAN SUSRET SVEĆENIKA IZ DOBORSKOG I ŠAMAČKOG DEKANATA

Raspravljalo se o Godini vjere koju je najavio papa Benedikt XVI. apostolskim pismom "Vrata vjere"

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, u ponedjeljak 20. veljače održan je susret svećenika iz Doborskog i Šamačkog dekanata pod vodstvom generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luke Tunjića. Raspravljalo se o Godini vjere koju je najavio papa Benedikt XVI. apostolskim pismom "Vrata vjere", a koja će započeti 11. listopada 2012. te završiti 24. studenoga 2013. na svetkovinu Krista Kralja. Na početku je istaknuto kako Papa želi da Godinu vjere katolici širom svijeta slave na dostojan i plodan način u svojim prvostolnicama i ostalim crkvama, domovima i obiteljima kako bi svoju vjeru bolje upoznali i prenijeli budućim naraštajima. Kao pripremu za obilježavanje Godine vjere na razini sveopće Crkve, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji proglasio Godinu vjere za 2011./2012. godinu.

Uvodno izlaganje na ovu temu imao je vikar mons. Tunjić koji je govorio o krizi vjere u današnjem svijetu. Naglasio je, iznoseći i upozorenja pape Benedikta XVI., da se danas osjeća kriza vjere ali ne i religije. Kazao je da se nerijetko zanemaruje poznavanje istina vlastite vjere pa se one tumače na svoj način i tako nastaje kriza Boga koji se objavio u Isusu Kristu. Dodao je da su pred vjernicima današnjeg vremena opasnosti materijalizma, relativizma i indiferentizma. Pojasnio je da Godinu vjere Crkva obilježava kao 50-tu obljetnicu II. Vatikanskog sabora i 20-tu obljetnicu objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve. Istaknuo je važnost apostolskog pisma u kojem Papa potiče vjernike da prihvate Božje istine i da ih ispovijedaju te za njih svjedoče svojim životom.

Okupljeni svećenici u diskusiji su istaknuli važnost proučavanja Katekizma Katoličke Crkve koji bi trebalo preporučiti vjernicima da ga čitaju i o njemu razmišljaju u svojim obiteljima. Predložili su da se vjernicima ponudi i Kompendij Katekizma Katoličke Crkve koji je izdala Biskupska konferencija BiH. Smatraju da bi se tijekom Godine vjere po župama moglo organizirati i pučke misije na kojima bi se govorilo o temi vjere i vjerskog življenja u današnje vrijeme. Naglasili su da je korizma dobra prigoda da se o tome govori u korizmenim propovijedima te da se organiziraju susreti i predavanja na tu temu. Kazali su kako se kriza vjere danas pokazuje i u tome što često ni vjernici više ne razumiju vjerske pojmove i ne pokazuju zanimanje za njih. Istaknuli su potrebu da svećenici uvijek iznova ukazuju na nužnost temeljnog poznavanja istina katoličke vjere koje se stječe i tijekom pripreme za sakramente ili na drugi način. Rekli su da potrebno danas naviještati evanđelje tako da ga vjernici razumiju i prihvate te raditi u manjim skupinama i preko njih prenositi vjeru u svojim zajednicama. U raspravi je istaknut prijedlog da se po dekanatima organizira jednodnevni seminar za pripremu za brak tijekom kojeg bi se obradile sve potrebne teme potrebne za zajednički obiteljski i vjerski život.

Susreti svećenika po dekanatima se nastavlja i trajat će do 28. veljače 2012. godine. Ti susreti dat će značajan doprinos za pripremu i programiranje dušobrižničkih aktivnosti za Godinu vjere. Susret je završio zajedničkom molitvom i objedom. (kta/b.r.)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. travanj 2018.

    Il bambino commuove il Papa mostrando le proprie lacrime. Video integrale

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: