Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. travanj 2018.

Vijesti

Vatikan, 18. veljača 2012.

MOLITVENA PRIPREMA ZA KONZISTORIJ

Nakon Konzistorija, četvrtoga u papinstvu Benedikta XVI., Kardinalski će zbor imati 213 članova, od kojih 125 s pravom izbora, i 88 kardinala s više od 80 godina

U Novoj je sinodskoj dvorani u Vatikanu u petak, 17. veljače, održan Dan molitve i razmišljanja koji je Sveti Otac odredio za članove Kardinalskoga zbora i za nove kardinale, u prigodi Konzistorija, 18. veljače, tijekom kojega će u Kardinalski zbor biti uvedena 22 nova kardinala.

Dan je započeo – kako stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice - molitvom Trećega časa, nakon čega je uslijedio pozdrav dekana Kardinalskoga zbora, kardinala Angela Sodana. U glavnu je temu, koja glasi: „Naviještanje Evanđelja danas, između misija ad gentes i nove evangelizacije“, uveo novoimenovani kardinal, newyorški nadbiskup Timothy Dolan.

Nova evangelizacija stvara zanesene misionare – napomenuo je nadbiskup Dolan, koji je u svojemu izlaganju istaknuo da nijedan kršćanin nije izuzet od zadaće svjedočenja Isusa, prenoseći drugima Gospodinov poziv u svakodnevnom životu. Novoimenovani je kardinal potom u sedam točaka razradio strategiju evangelizacije koja se – kako je istaknuo – ima suočiti sa sekularizacijom. Nalazimo se pred izazovom suzbijanja katehetske nepismenosti – primijetio je nadbiskup te dodao da, uostalom, i osoba koja se hvali da prihvaća sekularizam, priznaje da bi čovječanstvo bilo apsurd bez nekog Stvoritelja. Stoga je i New York, koji izgleda kao grad sekularizirane kulture, unatoč tomu vrlo religiozan grad – istaknuo je nadbiskup Dolan.

Podsjetivši potom da Drugi vatikanski sabor, kao i posljednji pape, potiču vjernike da misle na sebe kao na mnoštvo misionara i evangelizatora, nadbiskup je upitao koji stil ima obilježiti tu novu hitnu zadaću Crkve? Nova se evangelizacija obavlja s osmjehom, a ne namrštenim licem – rekao je i pritom istaknuo da je nova evangelizacija čin ljubavi.

Predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella, dao je pak priopćenje o Godini vjere, te o njezinu značenju u svjetlu apostolskoga pisma „Porta fidei“. Glavna je svrha te godine učiniti da se ponovno otkrije radost susreta s Kristom u posebnom trenutku krize, u kojoj su brojni kršćani ravnodušni i daleko od života zajednice – napomenuo je nadbiskup te istaknuo da Godina vjere tako postaje prigoda da cijela Crkva dade zajedničko svjedočanstvo svoje vjere u uskrsloga Krista.

Nakon izlaganja nadbiskupa Dolana i nadbiskupa Fisichelle, govorili su ostali sudionici, sve do podnevne molitve Anđeoskoga pozdravljenja koju je predvodio Sveti Otac. Izlaganja su nastavljena popodne, nakon molitve Večernje. Od cjelokupnoga broja članova Kardinalskoga zbora, kojih je 213, uključujući i 22 nova kardinala, nazočna su bila 133.

U članku objavljenom u vatikanskom dnevniku L'Osservatore Romano, msgr. Guido Marini, ravnatelj Papinskih bogoslužnih obreda, objasnio je da su u održavanje Konzistorija unesene neke male promjene, koje je odobrio Sveti Otac. Papa će, naime, kardinalski prsten i šešir novim kardinalima podijeliti na Konzistoriju, a ne kao nekada tijekom Svete Mise dan poslije; ona će tako postati slavlje zahvale Gospodinu za dar novih kardinala u Crkvi – objasnio je msgr. Marini.

Nakon Konzistorija 18. veljače, četvrtoga u papinstvu Benedikta XVI., Kardinalski će zbor imati 213 članova, od kojih 125 s pravom izbora, i 88 kardinala s više od 80 godina. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. travanj 2018.

    Papa Francesco Video messaggio Giovani Cubani

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: