Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Izdvajamo

Dekret je potpisan na kraju svečanog Euharistijskog slavlja

Dekret je potpisan na kraju svečanog Euharistijskog slavlja

Sarajevo, 4. veljača 2012.

Dekret za ustanovljenje novog oblika "Missio ad gentes"

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 3. veljače 2012. izdao je Dekret „za ustanovljenje novog oblika 'Missio ad Gentes' u prigradskom području Sarajeva nazvanom Vogošća“. Dekret je potpisan na kraju svečanog Euharistijskog slavlja, 3. veljače u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu. Tekst dekreta donosimo u cijelosti:

DEKRET

Vinka kardinala Puljića

Vrhbosanskog nadbiskupa

U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

            Poslije Drugog vatikanskog sabora, u svojoj Apostolskoj pobudnici Evangelii Nuntiandi, Papa Pavao VI. pozivao nas je da obnovimo našu revnost za Evangelizaciju: »Zadaća evangelizacije svih ljudi sačinjava bitno poslanje Crkve; […] Crkva postoji da bi evangelizirala« (EN 14).
 
            Pred hitnošću poslanja, Papa Ivan Pavao II. zaključuje svoju Apostolsku pobudnicu Christifideles Laici (CL) ovim riječima: »Cijela Crkva, pastiri i vjernici, na pragu trećeg tisućljeća, treba još snažnije osjećati odgovornost Crkve da posluša Kristovu zapovijed: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ (Mk 16,15), i nanovo prihvatiti misionarsko zalaganje« (CL 64).
 
            25. travnja 2005., Papa Benedikt XVI potvrđuje obvezujući poziv svog prethodnika ovim riječima: »Crkva je po naravi misionarska; njezina hitna dužnost jest evangelizirati, […] Crkva osjeća obnovljenom snagom da je Kristova misionarska zapovijed sada aktualnija nego ikad prije« (Benedikt XVI, Homilija u Bazilici Svetog Pavla izvan zidina). Također za Dan mladih 2005. u Kölnu, Sveti Otac je govorio biskupima Njemačke ovim riječima: «Uvjeren sam da u cijeloj Europi, kao i u Francuskoj, Španjolskoj i drugdje, trebamo ozbiljno misliti kako u ovim danima i u ovom razdoblju poduzeti istinsku evangelizaciju, ne samo novu evangelizaciju, nego često puta pravu pravcatu prvu evangelizaciju« (Benedikt XVI, 21. kolovoza 2005.).
 
            Sam Papa Benedikt XVI u govoru članovima Neokatekumenskog puta koje je primio u audijeciju u dvorani Pavla VI., 17. siječnja 2011., rekao je obiteljima netom prije nego će ih poslati u Missio ad Gentes u razne krajeve svijeta: »Vjera koju ste primili na dar neka bude ono svjetlo položeno na svijećnjak, sposobno pokazati ljudima put Neba. S istim osjećajem, poslat ću 13 novih „missiones ad gentes“, koje će biti pozvane ostvariti novu crkvenu prisutnost u jako sekulariziranim sredinama raznih država, ili na mjestima gdje Kristova poruka nije još doprijela. Moći ćete uvijek osjećati uz vas živu prisutnost uskrslog Gospodina i podršku mnoge braće kao i molitvu Pape koji je s vama!
 
[…] Zadnjih godina plodonosno je obavljen postupak redakcije Statuta Neokatekumenskog puta koji je, nakon prikladnog razdoblja valjanosti „ad experimentum“, definitivno odobren u lipnju 2008. godine. Još jedan značajan korak se dogodio ovih dana, odobrenjem, zaslugom mjerodavnih dikasterija Svete Stolice, „Katehetskog direktorija Neokatekumenskog puta“. Ovim eklezijalnim pečatima, Gospodin danas potvrđuje i iznova vam povjerava ovo dragocjeno sredstvo - Put - na način da možete, u sinovskoj poslušnosti Svetoj Stolici i Pastirima Crkve, pridonositi, s novim poletom i žarom, radikalnom i radosnom ponovnom otkrivanju dara Krštenja i ponuditi vaš originalan doprinos djelu nove evangelizacije. Crkva je prepoznala u Neokatekumenskom putu poseban dar potaknut Duhom Svetim: kao takav on prirodno teži uključivanju u veliki sklad Crkvenog tijela […] Poslanje Crkve se ne može smatrati nečim neobaveznim ili dodatkom Crkvenom životu
 
[…]  Sav Božji narod je „poslani“ narod i navještaj evanđelja je zadaća svih kršćana, kao posljedica krštenja«(usp. Benedikt XVI, Verbum Domini, br. 94).
 
            Na taj će način Missio ad Gentes biti izraz zajedništva između prezbitera i obitelji poslanih u misiju, koji dolaze sa Neokatekumenskog puta, tako da znakovi ljubavi i jedinstva mogu biti vidljivi po zapovijedi Gospodnjoj: »ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas, po ovom će svi znati da ste moji učenici (Iv 13,34-35); da svi budu jedno […]da svijet uzvjeruje da si me ti poslao« (Iv 17,21).
 
            Uzevši u obzir sve ovo i prisvajajući riječi svetog Pavla: »Jao meni kad ne bih naviještao Evanđelje«, radosno prihvaćajući izazov pružen od Sluge Božjega Pape Ivana Pavla II. i u dogovoru s Međunarodnom ekipom odgovornih Neokatekumenskog puta,
 

Donosim dekret:

 
1. Missio ad Gentes je osnovana u gradu Sarajevu, u prigradskom području nazvanom Vogošća, i bit će sastavljena od jednog prezbitera i najmanje tri ili četiri „obitelji u poslanju“ koji daju raspoloživost za Missio ad Gentes pod mojom izravnom odgovornošću i u punoj suglasnosti sa Međunarodnom ekipom odgovornih Neokatekumenskog puta (usp. čl. 34. Statuta N.P.).
 
2. Bit će potpisan ugovor između Ordinarija prezbitera, koji će, predstavljen od Međunarodne ekipe odgovornih Neokatekumenskog puta (čl. 32. Statuta N.P.), biti poslan u Sarajevo za Missio ad Gentes, te samog prezbitera i Vrhbosanskog nadbiskupa.
 
3. Za vrijeme svoga Missio ad Gentes i na mjesto gdje će biti poslan za Missio ad Gentes na području Vrhbosanske nadbiskupije, prezbiter će imati na raspolaganje sve kanonske ovlasti koje će mu dati Vrhbosanski nadbiskup po kan. 516 §2. Pismo imenovanja potanko će odrediti načine tog podjeljivanja u dogovoru s Odgovornim Neokatekumenskog puta. Missio ad Gentes ima vlastite matice.
 
4. Svi članovi misije dijelit će odgovornost za nju, svatko prema milosti i karizmi koja mu je vlastita. Pismo poslanja bit će dano od Vrhbosanskog nadbiskupa, u zajedništvu s odgovornim Neokatekumenskog puta, za sve članove misije određujući im njihove zadaće u funkciji stvarnosti u kojoj bi se sama misija trebala odvijati.
 
5. Sve promjene koje se odnose na Missio ad Gentes bit će donesene nakon savjetovanja između Vrhbosanskog nadbiskupa i Međunarodne ekipe odgovornih Neokatekumenskog puta. Što se tiče prezbitera, promjene će se dogoditi u dogovoru s njegovim Ordinarijem i usuglašene sa Međunarodnom ekipom odgovornih Neokatekumenskog puta.
 
6. Obitelji koje se u potpunoj slobodi daju na raspolaganje, uvijek su slobodne povući se iz Missio ad Gentes. U tom slučaju, Međunarodna ekipa Neokatekumenskog puta providjet će  njihovu zamjenu.
 
7. Svake godine Vrhbosanski nadbiskup, zajedno s predstavnicima Međunarodne ekipe odgovornih za Neokatekumenski put, izvršit će vrednovanje misije.
 
 
Vinko kardinal PULJIĆ,
 nadbiskup i metropolita vrhbosanski
 
Vlč. Davor Topić
Tajnik
 
 
 
U zajedništvu s Međunarodnom ekipom
odgovornih Neokatekumenskog puta
 
 
foto

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: