Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Izdvajamo

Dekret je pročitao vlč. Davor Topić

Dekret je pročitao vlč. Davor Topić

Sarajevo, 4. veljača 2012.

Dekret o osnivanju Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa "Redemptoris Mater" u Sarajevu

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 28. listopada 2011. izdao je Dekret o osnivanju Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu. Dekret o ustanovljenju Sjemeništa, smještenog u sarajevskom predgrađu Vogošća, pročitan je tijekom svečanog Euharistijskog slavlja, 3. veljače 2012. u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu. Nakon naviještenog Evanđelja pročitao ga je osobni tajnik kardinal Puljića vlč. Davor Topić. Tekst dekreta donosimo u cijelosti:

DEKRET O OSNIVANJU
NADBISKUPIJSKOG MISIJSKOG MEĐUNARODNOG SJEMENIŠTA
REDEMPTORIS MATER
SARAJEVO

Kršćanski narod Vrhbosanske nadbiskupije iskusio je, tijekom svoje povijesti i osobito u krvavim događajima nedavnog rata na Balkanu (1992. - 1996.), da je vjera u Isusa Krista jedina snaga sposobna stvoriti u svim ljudima mir, uzajamno razumijevanje i istinski ljudski napredak.

Svjesni ove istine svećenici naše Nadbiskupije, čak i u najstrašnijim trenucima petogodišnje tragične opsade Sarajeva, nikada nisu ostavili svoje vjernike same, hraneći ih Riječi Božjom i snagom sakramenata. Po izlasku iz rata, Crkva je očuvala vjeru koja se pred strahotama, svakodnevnim bombardiranjima, užasavajućim stradanjima mnoge braće i sestara, pokazala kao najsnažnija podrška i najdragocjenije blago.

Vjera, međutim, kako kaže Sv. Pavao, pretpostavlja navještaj, to jest evangelizacija koja će u srcima ljudi uprisutniti iskustvo Ljubavi Božje u Isusu Kristu. Stoga »Crkva ima dužnost uvijek i svugdje navješćivati Evanđelje Isusa Krista« (Benedikt XVI, M.P. Ubicumque et semper, 21. rujna 2010.).

Povijesno iskustvo koje sam proživio sa kršćanskim narodom Sarajeva potiče me da mogu biti još više otvoren opetovanim pobuđivanjima blaženog Ivana Pavla II. i Njegove Svetosti Pape Benedikta XVI. na Novu Evangelizaciju, potrebnu našem društvu koje je svakodnevno izloženo bombardiranju medija protiv vjere i katoličkog morala.

Sveti Otac Benedikt XVI, uz to što je uspostavio Papinsko vijeće za Novu Evangelizaciju, nedavno je, prilikom Angelusa 18. rujna ove godine, rekao: »Danas živimo u dobu Nove Evangelizacije. Široki se obzori otvaraju naviještanju evanđelja, dok su krajevi drevne kršćanske tradicije pozvani iznova otkriti ljepotu vjere. Protagonisti toga poslanja su muškarci i žene koji, poput svetog Pavla, mogu reći: "Meni je živjeti Krist". To su osobe, obitelji, zajednice koje prihvaćaju raditi u vinogradu Gospodnjem, prema slici koju donosi evanđelje ove nedjelje (usp. Mt 20, 1-16). Ponizni i velikodušni radnici, koji ne traže druge nagrade osim one da sudjeluju u poslanju Isusa i Crkve ... Dragi prijatelji, evanđelje je preobrazilo svijet, ono to i nadalje čini, poput rijeke koja natapa golemo polje. Obratimo se u molitvi Djevici Mariji da u čitavoj Crkvi zriju svećenička, redovnička i laička zvanja u službi Nove Evangelizacije«.

Milošću Božjom i majčinskom zaštitom Blažene Djevice Marije, slijedeći primjer mnogih kardinala i biskupa, želim prianjati uz želju Njegove Svetosti Pape Benedikta XVI. i poduprijeti, u mom svojstvu apostola i prvog evangelizatora, zvanja za Novu Evangelizaciju. Stoga, uz Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu, u kojem se formiraju prezbiteri potrebni za skrb i rast u vjeri naših vjernika, kanim osnivati Misijsko međunarodno sjemenište, u kojem će se formirati prezbiteri za Novu Evangelizaciju, raspoloženi ići u bilo koji dio svijeta.

Imajući na umu riječi zadnjih Papa, te ono što govori Drugi Vatikanski Sabor u raznim dokumentima, a osobito u Dekretu Presbyterorum ordinis br. 10: »Svaka svećenička služba sudjeluje u istoj onoj univerzalnoj širini poslanja koje je Krist povjerio Apostolima u tu se svrhu mogu osnivati međunarodna sjemeništa na korist cjelokupne Crkve«, nakon vremena molitve i savjetovanja s mojim suradnicima,

OSNIVAM

Nadbiskupijsko Misijsko Međunarodno Sjemenište Redemptoris Mater u Sarajevu sa svrhom formacije za prezbiterat za Novu Evangelizaciju, pod zaštitu Presvetog Srca Isusovog, zaštitnika Vrhbosanske Nadbiskupije, Blažene Djevice Marije, Otkupiteljeve Majke, svetih Evanđelista, svetog Jakova Apostola, svetog Ilije proroka, zaštitnika Bosne, svetog Jeronima, svetih Ćirila i Metoda, svetog Nikole Tavelića, svetih Joakima Royo Perez i Ivana Alcober (mučenika u Kini †1748), sveti Leopolda Mandića, blažene Majke Terezije iz Kalkute, i Drinskih Mučenica (†1941).

Ono će se upravljati u skladu s preciznim Statutom i s Pravilom Života koje dodajemo dotičnom Dekretu i prema odredbama Zakonika Kanonskog Prava, Kongregacije za Katolički Odgoj i prema čl. 18 Statuta Neokatekumenskog Puta, konačno odobrenog od Svetog Oca Benedikta XVI. danom 11. svibnja 2008. 

Sve »ad majorem Dei gloriam« i »ad salutem animarum«.


U Sarajevu,
28. listopada 2011. na blagdan svetih Apostola Šimuna i Tadeja i na spomendan svetih Joakima Royo Perez i Ivana Alkober

mons. Vinko kardinal PULJIĆ,
Nadbiskup i metropolita vrhbosanski


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: