Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan

Vatikan

Vatikan, 25. listopad 2011.

PAPINSKO VIJEĆE PRAVDA I MIR OBJAVILO DOKUMENT O POTREBI FINANCIJSKE REFORME

Dokument je predstavljen u Tiskovnome uredu Svete Stolice

Papinsko vijeće Pravda i mir objavilo je dokument, naslovljen „Za reformu međunarodnog financijskog sustava u perspektivi Ustanove s općom nadležnošću“. Dokument je predstavljen u Tiskovnome uredu Svete Stolice.

Javna ustanova s globalnim ovlašću u službi općega dobra jedini je obzor sukladan s novom stvarnošću našega doba – istaknuto je u dokumentu vatikanskog tijela koje želi odgovornima i svim ljudima dobre volje dati svoj „prinos“ u sadašnjoj gospodarskoj i novčarskoj krizi u kojoj je na površinu izbio egoizam, skupna pohlepa i neumjereno kaparenje dobara. Dokument ističe da je u igri opće dobro svekolikog čovječanstva pa i njegova budućnost. Više od milijarde ljudi živi s manje od jednog dolara na dan, nejednakosti su se golemo povećale u svijetu, izazivajući napetosti i velika migracijska kretanja.

Nitko po savjesti ne može prihvatiti – stoji nadalje u dokumentu – razvoj jednih na štetu drugih država, nitko se ne može miriti s tim da čovjek čovjeku bude vuk, kako je govorio Hobbes. Ako se ne stane na kraj nepravdama koje pritišću svijet, negativne će posljedice na društvenoj, političkoj i gospodarskoj razini prouzročiti rast neprijateljstva pa čak i nasilja, zaprijetit će temeljima demokratskih ustanova, pa i onih koje se smatra najčvršćima – upozoreno je u dokumentu.

U dokumentu se analiziraju uzroci krize, a glavni je gospodarski liberalizam bez pravila i nadzora, na tu je opasnost svojedobno upozorio papa Pavao VI. u enciklici 'Napredak naroda' (Populorum progressio) 1967. godine, a blaženi je Ivan Pavao II. upozorio na opasnost od „idolatrije tržišta“ koje zanemaruje da po svojoj naravi dobra nisu niti mogu biti jednostavna roba. U dokumentu se osuđuje monetarna špekulacija jer šteti stvarnome gospodarstvu, naročito manje razvijenih zemalja, a primijećeno je da svjetskim gospodarstvom vlada koristoljublje i materijalizam, individualizam i tehnokracija.

Kriza nije samo gospodarska i financijska, nego je – kako tvrdi papa Benedikt XVI. – u prvom redu moralna. Gospodarstvu je potrebna etika, valja iznova potvrditi duhovno i etičko prvenstvo nad gospodarstvom i financijama, a s njima i prvenstvo politike, odgovorne za opće dobro. Ima se premostiti jaz između etičke formacije i tehničke spremnosti, istaknuti ovisnost između morala, proizvodnje i tehnologije. Dokument zagovara „reformu međunarodnoga monetarnog sustava“, odnosno usvajanje globalnog monetarnog nadzora, dakle Središnje svjetske banke s novim pravilima za upravljanje globalnim financijskim tržištem i za nadzor nad bankama i nad svekolikim monetarnim sustavom.

Dužnost je sadašnjih naraštaja prepoznati i svjesno prihvatiti svjetsku težnju da se ostvari univerzalno opće dobro. Ni jedna država sama ne može zadovoljiti potrebe svojih građana. Globalizacija postupno ujedinjuje narode, potičući ih na prihvaćanje nadnacionalnog prava i zajednice koja će u jednoj ljudskoj obitelji poštovati identitet svakog naroda. Današnji naraštaji moraju osmisliti budućnost za nove naraštaje, stoga se ne trebaju bojati da bi mogli poremetiti dosadašnje odnose zasnovane na premoći jačega – istaknuto je u dokumentu. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: