Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2020.

Vijesti

Premijer David Cameron

Premijer David Cameron

London, 14. listopad 2011.

CAMERON: BRITANSKIM MONARSIMA TREBA BITI DOZVOLJENO VJENČANJE S KATOLICIMA

Britanski premijer želi ukinuti zakon star tristo godina, jer predstavlja "povijesnu anomaliju"

Engleski kralj ili kraljica smjeli bi se, prema želji premijera Davida Camerona, ubuduće oženiti i katolicima. Britanski premijer uputio je prijedlog takvog zakona, piše 13. listopada engleski tisak, i vladama ostalih 15 zemalja Commonwealtha. Da bi se usvojila takva zakonska reorganizacija moraju se, naime, usuglasiti sve zemlje koje britansku kraljicu priznaju kao svoju kraljicu i poglavara države.

Pravilo koje engleskim monarsima brani vjenčanja s katolicima predstavlja "povijesnu anomaliju i smatramo da ga treba ukinuti", ističe u dopisu britanski premijer. Riječ je o zakonu iz godine 1701. koji nasljeđivanje prijestolja brani pripadniku kraljevske obitelji, ako on "održava zajedništvo sa sjedištem Rimske Crkve, prikloni se papinskoj religiji ili se vjenča s papistom".

Problem, međutim, predstavlja to što je monarh ujedno i svjetovni poglavar Anglikanske državne Crkve. "Engleska Crkva" i sama ističe da se prijedlog protivi katoličkom crkvenom pravu. Od katolika Crkva traži da u mješovitom braku krste i odgajaju djecu u Katoličkoj Crkvi. S vremenom to bi moglo dovesti do situacije da u budućnosti katolički monarh bude na čelu Anglikanske Crkve. Premda katolik, kao poglavar "Engleske Crkve", on bi formalno trebao imenovati i anglikanske biskupe.

Vladin prijedlog zakona također predviđa jednaka prava nasljeđivanja za sinova i kćeri. "Mi se zalažemo za jednakost spolova u svim aspektima života", ističe se u pismu, nazivajući nenormalnom činjenicu da je ključni kriterij za nasljeđivanje prijestolja - spol. Muški članovi kraljevske obitelji imali su do sada prednost u odnosu na žene, bez obzira na godine života. Vlada stoga želi da od sada nasljeđivanje trona bude određeno isključivo godinama starosti, a ne i spolom prestolonasljednika, odnosno prestolonasljednice. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: