Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. svibanj 2019.

Vijesti

Detalj s Misnog slavlja

Detalj s Misnog slavlja

Šikara kod Tuzle, 5. listopad 2011.

PROSLAVA SREBRNOG JUBILEJA I PATRONA U ŠIKARI KOD TUZLE

Svečano Euharistijsko slavlje predslavio je kardinal Vinko Puljić

Župa Šikara u tuzlanskom dekanatu, 4. listopada proslavila je svog nebeskog zaštitnika sv. Franju Asiškog i 25 godina postojanja župe. Tom prigodom svečano Euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje petnaestak svećenika i velikog broja vjernika. Župnik fra Marko Lovrić izrazio je dobrodošlicu kardinalu Puljiću i svim nazočnima na proslavu zaštitnika župe sv. Franje i obilježavanje 25 ljeta postojanja župe.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je govorio o liku sv. Franje koji je zahvaćen snagom susreta s Gospodinom i koji je u tom susretu otkrio smisao života i pronašao svoj životni put. „Franjo je shvatio da je njegovo poslanje naviještati Isusa Krista. Postavši svjestan svoje malenosti, postaje sposoban čuti Boga“, rekao je kardinal Puljić naglasivši da je Franjo, u svojoj raspoloživosti za Boga, usvojio nutarnju slobodu za razliku od mnogih koji često postaju robovi onoga što im treba služiti. „Neka Franjin duh siromaštva nas oslobodi od svakog krivog ljudskog obzira, svakog zarobljeništva duhovnog i tjelesnog da budemo slobodna djeca Božja, hrabri svjedoci evanđelja“ poručio je kardinal Puljić.

Na kraju Svete mise župnik Lovrić i župljani darovali su kardinalu Puljiću jednu umjetničku sliku te prigodne darove u znak zahvale za njegov pastirski pohod i podršku.

Župa Šikara smještena je na zapadnome, odnosno sjeverozapadnome dijelu prostrane tuzlanske općine. Od njezina osnutka 22. lipnja 1986.g., njom pastoraliziraju oci franjevci provincije Bosne Srebrene. Župa je stavljena pod zaštitu Sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda koji u Bosni i Hercegovini živi više od sedam stoljeća. U povijesnome smislu ovaj prostor pripadao je staroj župi Soli, a počeci joj sežu još u 10. stoljeće. Do formalne uspostave u lipnju 1986. g., prostor župe Šikara pripadao je samostanskoj župi sv. Petra i Pavla u Tuzli te manjim dijelom župi Breške. Zajedno s cijelim krajem proživjela su ova mjesta različite povijesne mijene koje su ostavile traga i na demografskome, ali i na običajno-tradicijskome tkivu ovdašnjeg hrvatskog i katoličkog puka.

Od 2001. godine u župi djeluju časne sestre Družbe Kćeri Milosrđa trećega samostanskog reda sv. Franje. Godine 1991. župa Šikara imala je 3. 220 katolika, a danas se taj broj zbog niza okolnosti smanjio, tako da župa prema zadnjem blagoslovu kuća broji 1. 824. člana u 764 obitelji. Unatoč svoj stvarnosti koju je župa Šikara proživjela, župna zajednica predvođena župnikom fra Markom i na prisutnosti i pomoči časnih sestara nastavlja svoje poslanje na hodu u vječnost, na korist ljudi i na dobrobit cijelog kraja. (kta/d.t.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. svibanj 2019.

    Papa Francesco apertura Assemblea Generale CEI videonews

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: