Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. srpanj 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 24. rujan 2011.

45. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija Biskupske konferencije BiH

Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini, u skladu s odlukom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u nedjelju, 25. rujna obilježava Svjetski dan sredstava društvenog priopćivanja. Biskupi Biskupske konferencije BiH su se odlučili ovo obilježavanje premjestiti iz mjeseca svibnja, koji je bogat brojnim pastoralnim događanjima, u mjesec rujan kako bi pastoralni djelatnici mogli posvetiti više pozornosti ovoj važnoj temi.

Tim povodom otisnuta je prigodna brošura te dostavljena svim župnim uredima i redovničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini kao i prigodni plakati. U uvodnoj riječi predsjednik Vijeća za sredstva društvenoga priopćavanja Biskupske konferencije BiH mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, podsjeća da je, „u povodu 45. svjetskog dana sredstava komunikacije, papa Benedikt XVI. uputio poruku kojom je, posebice crkvene i katoličke medijske radnike, već u naslovu svoje poruke pozvao da, također u digitalno doba, Istinu šire navještajem i autentičnim životom“.

„Pravo da se javno ispripovijeda, posebice u sredstvima priopćavanja uvjetovano je temeljnom obvezom prema istini: obvezom da se poznaje činjenice koje se pripovijeda. Stoga se ne bi smjelo događati previđanje istine i njezino falsificiranje, posebice ne tzv. 'zavjerom šutnje' ili skandalizmom. Na ovom području posebnu opasnost predstavljaju djelomične istine, prešućivanje istine, simulacije istine, selekcija činjenica, instrumentalizacija, predrasude itd. Ništa manje nisu opasni oni oblici manipulacije u kojima nije jasna granica između objektivne naracije i subjektivne interpretacije“, piše biskup Vukšić ističući da poštovanje istine nosi sa sobom i pravilo ograničenja prava slobode medija jer je svaki pojedini subjekt nosilac mnoštva istovremenih prava koja trebaju koegzistirati nepovrijeđena, a to mogu samo ako područje jednoga prava ne napravi invaziju na područje drugoga prava. „To jest, sloboda medija jedno je od prava i treba postojati zajedno s drugim pravima, posebice s individualnim pravima čovjeka. Tako je jedno pravo na svoj način korektiv drugoga prava. K tome, više osoba su naslovnici istoga prava pa i to uključuje dodatno ograničenje“, piše biskup Vukšić.

U brošuri središnje mjesto zauzima poruka Pape Benedikta XVI. u povodu 45. svjetskog dana sredstava komunikacije pod naslovom: „Istina, navještaj i autentičnost života u digitalnom dobu“ koju bi predvoditelji Misnog slavlja trebali izložiti vjernicima te nedjelje.

U brošuri se nalazi i molitva vjernih u kojoj se, između ostaloga, moli za sve vjernike da cijelim svojim životom, pa tako i korištenjem svijeta interneta i društvenih mreža, trajno svjedoče Krista koji je istinski pastir svih ljudi te budu u službi evangelizacije svijeta i u službi Boga komunikacije i zajedništva. Moli se i za „djecu i mlade koji sve više vremena provode u virtualnom svijetu društvenih mreža; da ne zanemare bližnje oko sebe i ne zapuste svoje obveze te da i u virtualnom svijetu ostanu autentične osobe vođene mjerilima Evanđelja“.

Svećenik zaključuje molitvu vjernih sljedećim riječima: „Svemogući dobri Bože, zahvaljujemo ti što si nam dao brojna sredstva društvene komunikacije koja su nam prozor u svijet i sredstvo naše povezanosti s onima koji su daleko. Ne dopusti da nas ta sredstva zarobe ili budu zapreka istinskom zajedništvu u obitelji i među prijateljima nego da nam budu pomoć u promicanju kulture poštivanja, dijaloga i prijateljstva“. U brošuri je objavljeno i izlaganje dr. sc. Ivo Balukčić na temu: „Nove tehnologije komuniciranja važno antropološko pitanje. (kta)


Poruka pape Benedikta XVI. za 45. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: