Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Vijesti

Čajdraš, 16. kolovoz 2011.

OBLJETNICA SVEĆENIŠTVA PREČ. STIPE KNEŽEVIĆA

'U svačijem životu, pa tako i svećeničkom ima križeva!'

U nedjelju, 14. kolovoza 2011. godine, u najmlađoj župi Zeničkog kraja Čajdraš, svečanim misnim slavljem dvadesetpetu obljetnicu svećeništva proslavio je sin ove župe preč. Stipo Knežević. Misnom slavlju, uz užu rodbinu sestre Nevenku i Borku i njihove obitelji te drugu rodbinu i prijatelje, nazočili su vjernici župa Čajdraš, zeničkih župa, Radunice, Vitez te vjernika i suradnika iz župe Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku u kojoj je preč. Stipo župnik. U župi Čajdraš od predratnih 1472 u 396 obitelji ostade i vrati se na svoja ognjišta nešto više od trećine nakon svih perfidnih načina progona koji su doživjeli tijekom minulog Domovinskog rata i u vremenu nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma od strane muslimanskih postrojbi Armije BiH i uz potporu pojedinih bošnjačkih dužnosnika.

Uz starijeg brata svećenika mons. mr. Tomu, aktualnog čajdraškog župnika vlč. Iliju Karlovića misnom slavlju koncelebriralo petnaest svećenika, a za obiteljskim stolom bilo je četrdeset svećenika koji su pristigli nakon misnih slavlja u župama njihova pastoralnog djelovanja. Misnom slavlju nazočile su i zeničke sestre uršulinke, koje i danas žive i rade u zeničkoj župi Sv. Josip, a koje su svečaru poklonile misnicu. Lijepi broj hrvatskih dužnosnika državne, entitetske, županijske i općinske razine iz Zenice i iz Novog Travnika došao je na ovo jubilarno misno slavlje. Predsjednik Matice hrvatske Zenica gosp. Ferdo Bošnjak bio je na ovom slavlju. Liturgijsko pjevanje te program nakon misnog slavlja obogatio je Tamburaški orkestar mladih Župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika koji je prije nekoliko godina utemeljio i vodi slavljenik preč. Stipo, u kojem i sam svira, a koji već godinama svojim umijećem slave Gospoda ne samo u svojoj župi nego i diljem Bosne i Hercegovine i u inozemstvu. Svoj nemjerljivi doprinos od utemeljenja Tamburaškog orkestra daju i na ovaj dan dali su dvojica glazbenika gosp. Anto Bogdan i Zlatko Senkić. Oni svoje bogato glazbeno znanje prenose na mlade tamburaše dvaju sastava župe Uzašašća Gospodina u Novom Travniku.

Na početku misnog slavlje čajdraški župnik vlč. Ilija Karlović pozdravio je sve nazočne te kao slavljenikova generacija i kao župnik čestitao slavljeniku i cijeloj župi Čajdraš riječima „kako je lijepo biti što jesmo tijekom minulih dvadestpet godine pa sve do današnjeg dana, biti i ostati svećenik Kristov“.

Na misnom slavlju propovijedao je salezijanac don Jozo Kajić, koji je i sam dijete Središnje Bosne i župe Radunice u Žepačkom dekanatu, a kojemu je današnji slavljenik propovijedao na njegovoj svećeničkoj obljetnici u župi Radunice. U svojoj propovijedi don Jozo posebno je pojasnio mjesto svećenika u životu zajednice i mjesto svećenika u životu Crkve danas. Istaknuo je kako „današnje slavlje 25. godišnjice svećeništva svjedoči da postoji i ono što nije prolazno i nije podložno propadanju, vrijednosti koje se ne napuštaju, nego čovjek ulaže golemi trud i sredstva i cijeloga sebe da bi se vrijednosti i u današnjem svijetu bljesnule te se pokazale u pravom sjaju… U svačijem životu, pa tako i svećeničkom ima križeva. Međutim, Krist nas je naučio da se preko križa stiže do Uskrsa, do punine života. Biti svećenik, osobi koja to osjeća kao poziv, doista daje puninu života, zajedništvo s onim koji ga je izabrao i koga je on izabrao…“

Prije završetka misnog slavlja slavljenikov brat svećenik mons. mr. Tomo župi Čajdraš poklonio je kalež u ime dvojice braće svećenika, a kojeg su i sami dobili na poklon. Uz riječi čestitke bratu preč. Stipi pročitao je nešto iz Župnih oglasa i Župne kronike koje napisa bivši čajdraški župnik vlč. mr. Luka Brković vezano uz ređenje i Mladu Misu slavljenika: „Danas je prevažan dan za našu župu Čajdraš i za Stipicu Knežević koji će postati svećenik. Molimo da to bude u što većoj mjeri po Presvetom Srcu Isusovu“ (Župni oglasi od 7.7.1986.); „… Mlada Misa Stipice Knežević (Tomina brata) ujedinila je župljane,… a to je slavlje svih… župa ga je odnjihala na svojim žarkim molitvama kao svećeničko zvanje… Mlada Misa (10.8.1986.) protekla je lijepo uz mnoštvo svijeta, svećenika... I sam nadbiskup koji je utemeljio župu pristigao je na slavlje popodne. (Župna kronika od 17.7.1986.)“ Sve nazočne pozvao je na nošenje odgovornosti i župe Čajdraš za nova svećenika i časnosestarska zvanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i u hrvatskom narodu. Godine u životima dvojici domaćih sinova čine svoje, a zamjene uz nekoliko pokušaja još uvijek nema. Pozvao ih je na molitvu i stvaranje pozitivne obiteljske klime u odgoju novih svećeničkih i časnosestarskih zvanja u župi Čajdraš.

Slavljenik se na kraju misnog slavlja i za obiteljskim stolom obratio nazočnoj rodbini i nazočnim svećenicima i izrekao riječi zahvale dobrom Bog za dar života i svećeničkog zvanja, pokojnim roditeljima za njihovo kršćansko i odgovorno roditeljsko svjedočenje životom i riječima, poglavarima u malom sjemeništu te u bogoslovijama u Sarajevu i u Eichstättu (Njemačka), ravnateljstvu u malom sjemeništu u Zadru, vjernicima njegovog svećeničkog djelovanja u njemačkoj biskupiji Eichstätt, bivšim djelatnicima Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, a posebno vjernicima dviju župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji Radunice i sadašnje Uzašašaća Gospodinova u Novom Travniku.

Nakon misnog slavlja zahvale nastavljeno je slavlje za obiteljskim stolom na kojem su sudjelovali svi koji su došli na misno slavlje. Tamburaški orkestar mladih Župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika kao i rođak gosp. Ivica (Petra) Knežević dali su svoj prilog svima nazočnima. Svoje čestitke slavljeniku izrekli su svećenici u ime zeničkih duhovnih zvanja vlč. mr. Vlatko Rosić, u ime bivših čajdraških župnika vlč. mr. Luka Brković, fra Branko Neimarević, u ime svećenika Travničkog dekanata vlč. Jure Gavranić te u ime franjevaca gučogoranskog samostana gvardijan fra Zoran Livančić. Čestitke nazočnih predstavnika općinskih vlasti i političkih struktura Zenice i Novog Travnika iz hrvatskog naroda izrekao je gosp. Josip Pojavnik.

Preč. Stipo Knežević rođen je 9. travnja 1959. godine u Zenici, tada župa Sv. Josip, a danas župa Čajdraš (utemeljena: 22.9.1977. godine), kao treće od petoro djece roditelja Pere i Ivke r. Maros. Dva sina preč. Stipo i mons. mr. Tomo su svećenici Vrhbosanske nadbiskupije. Pučku školu završio je u Čajdrašu (1966.-1974.). Nakon toga kao svećenički kandidat Vrhbosanske nadbiskupije odlazi u Zagreb gdje pohađa Klasičnu gimnaziju: Interdijecezansku srednju školu za spremanje svećenika na Šalati (1974.-1978.). Nakon odsluženja vojske (1978.-1979.) u Beogradu, odlazi u Sarajevo gdje započinje filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi (1979.-1980.), danas Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu. Nakon jednogodišnjeg boravka u Sarajevu, na zamolbu tadašnjeg odgojitelja Bogoslovije u Eichstättu (Njemačka) preč. mr. Ivana Starčevića uz nekoliko kandidata iz drugih biskupija iz BiH te godine (Mostar i Banja Luka), svoj filozofsko-teološki studij nastavlja i završava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Eichstättu u Njemačkoj (1980.-1986.). Za đakona Vrhbosanske nadbiskupije zaredio ga je u Eichstättu 6. travnja 1986. pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Tomislav Jablanović. Nakon obvezatnog jednogodišnjeg praktikuma u biskupiji Eichstätt za svećenika je Vrhbosanske nadbiskupije zaredio ga je u Sarajevu 27. srpnja 1986. godine vrhbosanski nadbiskup mons. dr. Marko Jozinović. Od toga vremena pa do danas obavljao je razne svećeničke službe: u biskupiji Eichstätt (Njemačka): kapelan u župi sv. Blaža u Arbergu (1986.-1987.) i u župi Presvetog Trojstva u Nürnberg/Langwasser (1987.); zatim je bio prefekt u dječačkom Sjemeništu „Zmajević“ u Zadru (1987.-1990.), a nakon toga župnik župe Sv. Ane Radunice (1990.-1996.); nakon službe direktora Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije (1996.-2003.) od 2003. godine župnik je župe Uzvišenja Gospodinova u Novom Travniku. Godine 2007. godine imenovan je dekanom Travničkog dekanata. Uz iskrene čestitke izričemo: sretno i blagoslovljeno! (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: