Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. veljača 2020.

Vijesti

Vladika križevački Slavomir Miklovš

Vladika križevački Slavomir Miklovš

Ruski Krstur, 26. srpanj 2011.

POKOPAN KRIŽEVAČKI BISKUP SLAVOMIR MIKLOVŠ

Sprovodnu liturgiju i obrede vodio je apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori biskup Đuro Džudžar

U Ruskom Krsturu u Vojvodini pokopan je 23. srpnja umirovljeni 28. marčansko-križevački ili 12. križevački biskup Slavomir Miklovš, koji je 21. srpnja umro u novosadskoj bolnici.

Sprovodnu liturgiju i obrede u tamošnjoj grkokatoličkoj katedrali Sv. Nikole vodio je apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori biskup Đuro Džudžar, uz sudjelovanje: apostolskog nuncija u Republici Srbiji nadbiskupa Orlanda Antoninija, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, srijemskoga biskupa Đure Gašparovića i subotičkoga Janoša Penzeša, skopskog biskupa i egzarha za grkokatolike u Makedoniji Kire Stojanova, grkokatoličkih ordinarija iz Slovačke, nadbiskupa Jana Babiaka iz Prešova i biskupa Petera Rusnaka iz Bratislave, te 60-tak svećenika istočnoga i zapadnog obreda, redovnica i brojnih vjernika.

Nakon "posljednjeg cjelova" tj. oproštajnog ljubljenja križa uz pokojnikov odar, križevački biskup Nikola Kekić ukratko je opisao životni, svećenički i biskupski put biskupa Slavomira Miklovša, posebno istaknuvši njegovu pastirsku skrb za grkokatoličke vjernike ne samo na području nekadašnje Jugoslavije, nego i u Slovačkoj i Ukrajini.

Za vrijeme njegova upravljanja Križevačkom eparhijom osnovana je župa u Slavonskom Brodu, te pastoralni centar za grkokatolike u Samoboru i u Jastrebarskom, a za svećenike svoje biskupije zaredio je 25 svećenika.

Prigodne govore održali su i kardinal Bozanić uime Hrvatske biskupske konferencije i Zagrebačke metropolije kojoj pripada Križevačka biskupija; nuncij Antonini, koji je pročitao sućut državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea; nadbiskup Babiak, podsjetivši na nekadašnje dolaske pokojnog biskupa u Slovačku, Češku i Ukrajinu u doba komunističke strahovlade, kada nije bio dopušten ustroj crkvene hijerarhije, u kojima je redio svećenike za tamošnje grkokatoličke vjernike; biskup Stojanov, evociravši lik biskupa Miklovša kojemu je bio tajnik u Zagrebu; te ing. Nikola Hribar uime Djela Marijina u Hrvatskoj (fokolarina) čiji je član i svesrdni podupiratelj biskup Miklovš bio.

Na kraju su svećenici ponijeli biskupov lijes zajedno s još četiri lijesa iz katedralne kripte, u kojima su bili položeni grkokatolički biskupi: Dionizije Njaradi, Gabrijel Bukatko, Joakim Segedi i Joakim Herbut, te ih sve položili u novosagrađenu kriptu u svetištu pored katedrale.

Biskup Miklovš rođen je 16. svibnja 1934. u grkokatoličkoj župi Đurđevo u Bačkoj, u osmeročlanoj obitelji oca Simeona i majke Verone rođene Gnip. Osnovnu školu završio je u Đurđevu, pohađao je klasičnu gimnaziju u Rijeci a završio je u Pazinu, a studij je završio diplomiravši na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika ga je zaredio 7. srpnja 1964. u župnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Đurđevu, u kojoj je bio i kršten, križevački biskup Bukatko. Najprije je bio kapelan u Ruskom Krsturu do 1968. kada preuzima kratko upravljanje župe Vukovaru jer je već 1969. imenovan za duhovnika u grkokatoličkom sjemeništu u Zagrebu. Istodobno je obavljao i dužnost ekonoma i kancelara Križevačke biskupije. Za križevačkog biskupa imenovan je 2. veljače 1983. godine, a biskupsku posvetu primio je 25. ožujka iste godine u Ruskom Krsturu. Biskupsku je službu obavljao sve do umirovljenja g. 2009. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2020.

    Papa Francesco: se non si ama il prossimo si uccide se stessi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: