Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Mons. Ivo Tomašević

Mons. Ivo Tomašević

Pale, 7. srpanj 2011.

SREBRNI SVEĆENIČKI JUBILEJ MONS. TOMAŠEVIĆA

Generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević obilježio je 25. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja

Euharistijskim slavljem u stoljetnoj drvenoj crkvi sv. Josipa Radnika na Palama, nedaleko od Sarajeva, na blagdan slavenskih apostola i suzaštitnika Europe sv. Ćirila i Metoda, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević obilježio je 25. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja. Misu su suslavila četvorica svećenika, a na Misi je sudjelovalo petnaestak časnih sestara iz pet redovničkih družbi te manji broj vjernika. Tijekom Mise pjevao je Katedralni mješovito zbor „Josip Stadler“ u kojem već 12. godinu redovito pjeva i mons. Tomašević.

U uvodnoj riječi tajnik Tomašević je posebnu zahvalnost izrazio nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću koji je, unatoč brojnim drugima obvezama, pronašao vremena te došao na ovu Misu i uputio prigodnu propovijed. Zahvalio je i vojnom ordinariju mons. dr. Tomi Vukšiću na dolasku. Riječi zahvalnosti uputio je nazočnim svećenicima koji su bili u koncelebraciji ili su sudjelovali na Misi jer su već ranije slavili Misu. Istaknuo je da misi na slavu Bogu moleći za sve žive i mrtve koji su mu pomogli na putu ka svećeništvu ili tijekom 25-godišnjeg misničkog življenja i djelovanja: počevši od pokojnih roditelja Luke i Lucije te pokojne braće Miroslava i Mije kao i žive sestre Marije te braće Smiljana i Ranka do brojnih drugih: odgojitelja u sjemeništima i profesora, zatim župnika i župnih vikara i mnogih drugih koji tiho i neprimjetno mole za svećenike. Zahvalio je osobito svim sestrama iz čijih družbi su došle predstavnice: Služavkama Malog Isusa koje su brinule za hranu i rublje u sjemeništima i u Ordinarijatu gdje je tajnik Tomašević živio i djelovao, sestrama milosrdnicama sv. Vinka Paulskog, kod kojih posljednih šest godina slavi Misu gotovo svakog dana, Klanjateljicama Krvi Kristove, koje djeluju u Tajništvu Biskupske konferencije BiH, Školskima sestara franjevkama koje su nerijetko pomogle u danima bolesti i Kćerima Božje ljubavi koje djeluju u sarajevskoj katedrali ili surađuju na drugi način.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić se prisjetio nekih trenutaka iz života svećenika Ive od vremena kada ga je prvi put susreo preuzevši službu duhovnika u zadarskom sjemeništu „Zmajević“, kada je Ivo bio maturant, do vremena kada ge je, nakon što je početkom 1991. godine zaređen za vrhbosanskog nadbiskupa, uzeo za svog tajnika te mu kasnije povjerio i službu kancelara. Prisjetio se nekih teških i opasnih situacija tijekom ratnih dana u Sarajevu te zahvalio mons. Tomaševiću što je bio spreman pratiti ga na svim tim putovanjima. Podsjetivši na Isusov upit sv. Petru – ljubiš li me, potaknuo je srebrnog jubilarca da uvijek iznad svega ljubi Gospodina i Njegovu Crkvu te da mu vjerno služi do kraja ovozemaljskog života.

Molitvu vjernika za Papu, nadbiskupa Vinka, za redovnice i vjerni puk te osobito za svećenike molile su redovnice raznih družbi dok su molitvu za svećenika, koji lomi euharistijki kruh, izmolile dvije kandidatice Služavki Malog Isusa. Tijekom Mise nazočni su se spomenuli pokojnog svećenika vlč. Branka Karlića koji je također ređen 1986. godine te u molitvi uključili sve kolege svećenike koji danas djeluju ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u Njemačkoj, Norveškoj i Australiji.

Na kraju Mise mons. Tomašević je progovorio o tome kako je osjetio Božji poziv i kako mu se odazvao te izrazio žaljenje za svaki trenutak kada nije bio Gospodinu vjeran i kada nije davao potrebno svećeničko svjedočanstvo. Kazao je da su mnogi utkani u njegov svećenički život i da su mu mnogi činili dobro poželjevši da ih Bog za to milostvio nagradi.

Nakon Mise uslijedilo je zajednička okrjepa te druženje uz boćanje, odbojku, nogomet i razgovor pored rječice Paljanske Miljacke. Sve je završeno u večernjim satima zajedničkom pjevanom Večernjom.
Tajnika Tomaševića za svećenika je zaredio tadašnji mladi pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica, 5. srpnja u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda jer su u to vrijeme u katedrali bili radovi na unutarnjoj obnovi.

U rodnoj župi Vidovice kod Orašja, koja je osobito poznata po brojnim svećenicima, redovnicima i redovnicama, tajnik Tomašević će u nedjelju, 10. srpnja slaviti Misu u znak zahvalnosti cijeloj rodnoj župi, a na osobit način onima koji su ga podupirali ili ga podupiru u svećeništvu. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: