Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Detalj s misnog slavlja

Detalj s misnog slavlja

Drijenča, 16. lipanj 2011.

OBILJEŽEN SREBRNI JUBILEJ ŽUPE DRIJENČA

Župa sv. Ante Padovanskoga u Drijenči proslavila25 godina svoga postojanja te proslavila svoga zaštitnika

U petak 10. lipnja tijekom euharistijskoga slavlja koje je predvodio fra Mato Topić, definitor Provincije Bosne Srebrene i asistent Frame Bosne Srebrene, devetoro mladih Drijenčana primljeno je u bratstvo Franjevačke mladeži te su na taj način ušli u proces formacije u svome lokalnom franjevačkom bratstvu. Ujedno je toga dana proslavljen i prvi dan trodnevnice pred župni patron. U lijepom euharistijskome slavlju na kojemu su kao gosti sudjelovali i mladi iz FRAME Tuzla te mladi iz župa Šikara i Dubrave kod Brčkog, molilo se ne samo za mlade nego i za cijelu župnu zajednicu koja obilježava srebrni jubilej svoga postojanja na obroncima Majevice. Poslije euharistijskoga slavlja druženje mladih nastavljeno je u veselome tonu u dvorištu župne kuće.

Drugi dan trodnevne priprave proslavljen je misom na drijenačkome groblju. Uz mnoge Drijenčane raseljene po svijetu, na euharistijskome slavlju koje je predvodio fra Franjo Martinović, župnik župe Breške i dekan Tuzlanskoga dekanata, bio je nazočan i lijep broj gostiju iz drugih župa. Usvojoj je propovijedi fra Franjo podsjetio na važnost sjećanja na sve umrle te poručio da je u sjećanju položena budućnost i odraslih ali i djece. Prije samoga euharistijskoga slavlja moljena su opijela za preminule Drijenčane, a uz fra Franju na misi su koncelebrirali fra Berislav Kalfić, župni vikar iz Vijake, fra Marko Antić, župnik te fra Franjo Ninić. Dužno sjećanje na sve preminule Drijenčane također je bilo lijepi uvod u središnju proslavu obljetnice župe i patrona sv. Ante Padovanskoga.

U nedjelju, na svetkovinu Duhova, 12. lipnja, svetu misu u koncelebraciji s župnikom fra Markom i vlč. Vlatkom Rosićem, ravnateljom KŠC Sveti Franjo iz Tuzle, slavio je fra Franjo Ninić. U svojoj propovijedi povezao je svetkovinu Duhova, rođendan osobne vjere i rođendan Crkve s rođendanom nastanka župe Drijenča. Igra vremena i datuma učinila je da je upravo 12. lipnja 1986. proglašen Dekret o osnivanju župe. Lijepo vrijeme i veliki broj iseljenih Drijenčana iz cijele Europe učinio je ovaj treći dan priprave za blagdan Sv. Ante zaista svečanim i posebnim. Udruga mladih Drijenča organizirala je toga dana i prigodni malonogometni turnir na školskom igralištu u Drijenči.

Središnji događaj toga dana bio je okrugli stol u župnoj crkvi u 17 sati. U ambijentu prelijepe crkve sv. Ante prigodne referate iznijeli su dr. fra Andrija Zirdum, povjesničar, fra Franjo Ninić i dr. fra Mirko Jozić. Fra Andrija je kratko progovorio o povijesnome kontekstu katolika u Sjeveroistočnoj Bosni, te iznio nekoliko zanimljivih do sada nepoznatih povijesnih podataka vezanih za Drijenču. Fra Franjo je u svome izlaganju podsjetio na proteklih 25 godina drijenačke povijesti naglašavajući da je Drijenča kroz tri razdoblja (komunističko, ratno i poratno) ostala vjerna svojoj vjeri i svojoj narodnoj pripadnosti. Dr. fra Mirko Jozić, profesor filozofije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i zaslužni čovjek što je drijenačka župna crkva opremljena vrhunskim umjetničkim djelima govorio je o umjetnosti, njezinoj važnosti za čovjeka, te posebno naglasio vrijednost umjetničkih djela u drijenačkoj crkvi. Posebni gosti na okruglome stolu bili u i umjetnici koji su svojim djelima opremili crkvu: akademski slikar Đuro Seder i akademski kipar Mile Blažević. Posebni glazbeni ugođaj tijekom programa dala je zagrebačka sopranistica Vedrana Šimić sa svojim korepetitorom Simonom Dešpeljom izvodeći nekoliko klasičnih melodija. Glazbeni gosti večeri bili su i članovi Zbora Iuventus salinarum iz Tuzle pod ravnanjem Zlatka Špoljarevića. Nakon programa u župnoj crkvi gosti su se okupili u dvorištu župne kuće kušajući specijalitete domaće kuhinje udruga žena s općine Čelić.

Središnja liturgijska proslava patrona župe i 25. jubileja župe Drijenča održana je na blagdan sv. Ante, 13. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi u koncelebraciji još sedam svećenika slavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. U nadahnutoj propovijedi naglasio je važnost svetoga Ante za kršćanski život i kršćansku pobožnost. Osvrnuo se također na činjenicu da je obljetnica župe Drijenča prilika naglasiti vjernost Drijenčana svojoj vjeri i svome zavičaju, ali svome zaštitniku sv. Anti Padovanskome. Drijenačka župna crkva bila je pretijesna primiti sve koji su imali želju sudjelovati na euharistijskome slavlju, te je veliki broj vjernika pratio misu ispred župne crkve. Okupio se veliki broj Drijenčana te hodočasnika iz Brežaka, Šikare i Tuzle. Iz Brežaka također gosti su bili i članovi Udruge Društvo Breščana obučenih u narodne nošnje. Na Sv. Antu Drijenča je zaista oživjela i zasjala u svome najljepšem svjetlu. Poslije mise kardinal Puljić izmolio je kod spomenika braniteljima i stradalim u Drugom svjetskom ratu opijelo za sve poginule, a različite udruge i građani položili su vijence kod ovih spomenika.

Time je bogati program obilježavanja 25. obljetnice župe Drijenča priveden kraju. Važno je napomenuti da je župni ured izdao prigodom ove obljetnice i prigodni flajer s osnovnim informacijama o župi, župnoj crkvi te umjetničkim djelima u njoj. (kta/zupadrijenca.net)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: