Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Detalj s promocije

Detalj s promocije

Stara Gradiška, 11. lipanj 2011.

PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA MARTINE PEUNIĆ

Zbirku pod naslovom "Ti si kutija sa zlatom" izdale su sestre Klanjateljice Krvi Kristove

Predstavljanje zbirke pjesama petnaestogodišnjakinje Martine Peunić iz Donjeg Varoša održano je 8. lipnja u zgradi općine Stara Gradiška. Zbirku pod naslovom „Ti si kutija sa zlatom“ izdale su sestre Klanjateljice Krvi Kristove, Izdavački centar Zajedništvo iz Zagreba, a tiskanje omogućila Zaklada „Marija De Mattias“.

Ružica Matković, Martinina nastavnica hrvatskoga jezika i književnosti u osnovnoj školi, ujedno i recenzentica zbirke, pripremila je prigodan program kojemu su uz autoricu Martinu Peunić nazočili njezini roditelji i ostali članovi obitelji, gospodin Velimir Paušić, načelnik Općine Stara Gradiška, gospodin Željko Vukelić, ravnatelj Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu, s nekoliko djelatnika i učenika, Klanjateljice iz Zagreba, Okučana i Bosanske Gradiške te brojni mještani i Martinini bivši učitelji i kolegice.

Nakon pozdrava i uvodnih riječi nastavnice Matković, nazočnima se obratio Načelnik Općine, potom s. Cecilija Milković, regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove, te gospodin Vukelić iz Slavonskoga Broda. Slijedila je Martinina autobiografija, a riječ o knjizi izrekla je urednica zbirke s. Tomislava Ćavar. Riječ zahvalnosti upućena je posebice s. Mari Župarić, vjeroučiteljici iz Okučana, koja je inicirala ostvarenje ovoga projekta. Martinina vjeroučiteljica iz osnovne škole, gđa Sanja Vujica, progovorila je o Martininim kvalitetama i posebnostima kojima je obogaćivala vjeronaučnu nastavu.

Martina je rođena 20. prosinca 1994. u Zagrebu, a sa svojom obitelji useljava u svoju obnovljenu kuću u Donjem Varošu 1997. U dobi od 5 godina otkriven joj je tumor karlice nakon čega slijede tri operacije i dugotrajno liječenje, koje je uključivalo i šesnaest kemoterapija. Uspješno izliječena pohađa i 2010. završava osnovnu školu u Okučanima. Trenutno je učenica prvog razreda Ekonomsko birotehničke škole u Slavonskom Brodu. Martinin talent otkrila je i poticala njezina učiteljica hrvatskoga jezika te ju je u tom ohrabrivala i pratila.

Tamburaški sastav obogatio je program zvucima slavonskih melodija, a odabrane pjesme iz Martinine zbirke krasnoslovili su učenici iz Stare Gradiške i Okučana te sama autorica. Nazočnima i Martini uputile su nekoliko riječi njezine bivše i sadašnje kolegice.

Zbirka ima 51 pjesmu. 50 domoljubnih, rodoljubnih, zavičajnih, duhovnih, pejzažnih i ljubavnih pjesama smješteno je u 4 poglavlja: Rosni sonet, Hvalite, ljudi, Ti si kutija sa zlatom, Što je ljubav. Pjesma Riječ o knjizi je zasebna. Nalazi se na kraju zbirke kao neka vrsta pogovora, a zapravo je to Martinin poticaj da čitamo i u čitanju život otkrivamo. Naslovnicu je izradio Kristijan Aleksić, učenik 8. razreda Osnovne škole Mate Lovraka iz Zagreba uz mentorstvo prof. Bernadice Mažar.

Program je završio domjenkom uz radosno druženje i međusobno upoznavanje. Istovremeno su svi koji su kupili Martininu zbirku željeli njezin potpis te su strpljivo čekali u redu. Sav prihod od prodaje (uz cijenu od 40.00 kn) namijenjen je za Martinino daljnje školovanje. (kta/v.a.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: