Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

2. lipanj 2020.

Vijesti

Papa Benedikt XVI.

Papa Benedikt XVI.

Vatikan, 20. svibanj 2011.

PAPINA MOLITVA ZA KINESKE KATOLIKE

"Crkvi u Kini, naročito u ovome trenutku treba molitva opće Crkve. Poziv je upućen u prvom redu kineskim katolicima, ali i katolicima cijeloga svijeta"

Posebno molitvu za Kinu izrekao je Sveti Otac na kraju opće audijencije u srijedu, 18. svibnja. Dirljivim glasom Papa je potaknuo sve vjernike u svijetu da se u molitvama prisjećaju patnja katolika u Kini i da mole za njihovu vjeru, naročito 24. svibnja, na blagdan Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana, koju se posebno časti u svetištu Sheshan u Šangaju.

Od mrtvih uskrsli Krist, pobjednik nad smrću i grijehom, živi i prisutan u životu Crkve i u svjetskim zbivanjima. Ljubav se Božja – ustvrdio je Benedikt XVI. – neprestano širi sve do krajnjih granica zemlje i, istodobno, nailazi na odbijanje i prepreke u svim dijelovima svijeta. Kako onda, tako i sada od križa do uskrsnuća. Zato će se na blagdan Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana, cijela Crkva sjediniti u molitvi s Crkvom u Kini. Tu, kao i drugdje, Krist proživljava svoju muku. Dok se povećava broj onih koji ga prihvaćaju kao svoga Gospodina, drugi ga pak odbijaju, zanemaruju ili progone – istaknuo je Sveti Otac.

Crkvi u Kini, naročito u ovome trenutku – rekao je Papa – treba molitva opće Crkve. Poziv je upućen u prvom redu kineskim katolicima, ali i katolicima cijeloga svijeta "... dužnost je moliti za Crkvu u Kini: kineski katolici imaju pravo na našu molitvu, ona im je potrebna" – ustvrdio je Benedikt XVI.

Kad je Petar bio u zatvoru – podsjetio je Papa – svi su žarko molili za njega i postigli su to da ga anđeo oslobodi. Činimo i mi isto: žarko molimo, svi zajedno, za Crkvu u Kini, puni povjerenja da za nju molitvom možemo učiniti nešto stvarno. Ako su kineski katolici mnogo puta rekli da žele jedinstvo s općom Crkvom i s Petrovim nasljednikom, moleći možemo postići – potaknuo je Sveti Otac – da Crkva u Kini ostane jedna, sveta i katolička, vjerna i postojana u crkvenom nauku i stezi. Ona zaslužuje svu našu ljubav – istaknuo je Benedikt XVI.

Biskupima koji pate i pod pritiskom su u izvršavanju svoje biskupske službe, svećenicima i svim katolicima koji imaju teškoća u slobodnom ispovijedanju svoje vjere, Papa je očitovao svoju blizinu i potaknuo na molitvu da se izbjegne sadašnja opasnost. Molitvom možemo postići to da njihova želja da žive u jednoj i općoj Crkvi nadvlada napast da kroče neovisno o Petru – kazao je Papa.

Sa svima vama molim Mariju da zagovara svakoga od njih da se sve više suobličuje s Kristom i da se s uvijek novom velikodušnošću dariva braći. Molim Mariju da prosvijetli sumnjivce, da na pravi put okrene zagubljene, da utješi ožalošćene, da ojača sve koji su koristoljubljem zavedeni. Djevice Marijo, Pomoćnice kršćana, Gospe naša od Sheshana, moli za nas! – zaključio je Benedikt XVI. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: