Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. siječanj 2019.

Vijesti

Organizatorica Drina Ćavar i direktor Glasa koncila vlč. Nedjeljko Pintarić

Organizatorica Drina Ćavar i direktor Glasa koncila vlč. Nedjeljko Pintarić

Zagreb, 16. svibanj 2011.

BICIKLIJADOM ZAPOČELA KRUNICA BL. IVANA MERZA U ZAGREBU

Održana prva od četiri manifestacije koje čine Krunicu bl. Ivana Merza

U subotu, 7. svibnja održana je u Zagrebu prva od četiri manifestacije koje čine Krunicu bl. Ivana Merza o održavat će se tijekom mjeseca svibnja u organizaciji vjerske udruge „Kristov stol“ pod vodstvom Drine Čavar. Prva manifestacija bila je biciklijada posvećena bl. Ivanu Pavlu II. Vozilo se na biciklima od Hipodroma a završni program održan je u dvorištu crkve sv. Barbare u Velikoj Mlaki gdje je za sve sudionike biciklijade sv. misu služio o. Božidar Nagy, postulator bl. Ivana Merza. Crkva sv. Barbare je drvena crkva ili kako je mještani nazivaju "turopoljska ljepotica"; ona je bila cilj dvjestotinjak biciklista koji su iz dvaju pravaca – zagrebačkog i velikogoričkog – uz molitvu i pjesmu pod geslom "Obitelj na biciklu – zajedno s Papom, zajedno s Kristom" krenuli na biciklijadu te se i na taj način uključili u pripreme za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i Nacionalni obiteljski dan. Žute i bijele majice koje su biciklisti dobili na početku biciklijade označavale su boje vatikanske zastave, a fotografija mladoga svećenika Karola Wojtyłe uz bicikl jasno je davala do znanja koliko je novi blaženik volio šport i "zdrav duh u zdravom tijelu". Žute su majice bile označene i brojevima 104 apostolska putovanja Ivana Pavla II. te je svaki sudionik s jednim od tih brojeva ujedno i molitveno bio povezan s državama koje je papa pohodio tijekom svojeg pontifikata.

Okupljene zagrebačke bicikliste na Hipodromu pozdravio je i blagoslovio fra Darko Tepert, koji je s biciklistima nastavio vožnju i bio duhovni asistent cjelokupnoga zbivanja. Ideja je bila povezati Hipodrom, gdje je održan prvi susret pape Ivana Pavla II. s Hrvatima 1994. godine, sa zračnom lukom Pleso, na koju je papa Ivan Pavao II. sletio tijekom svoja prva dva pohoda Hrvatskoj. Obilazeći crkve i kapele tijekom biciklijade koja je trajala oko šest sati sudionici su se uz prigodne citate iz papinih homilija i gesla susreta, prisjećali svih pet velikih susreta bl. Ivana Pavla II. s Hrvatima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini: 1994, 1998, 2003. te 1997. i 2003.

Nakon polaska, u pratnji policajaca motorista, prva je točka bila kapela Svetih anđela i sv. Josipa Radnika na Bundeku. Prošavši novozagrebačke župe Utrine, Travno i Dugave zaustavili su se kod drvene župne crkvi sv. Marka u Jakuševcu, gdje ih je pozdravio župnik Josip Kidjemet. Nakon molitve i kratkog razmišljanja o obitelji koju je predvodio direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, biciklisti su nastavili put prema crkvi sv. Benedikta u Mičevcu, gdje su nakon molitve svi zdušno zapjevali omiljenu pjesmu bl. Ivana Pavla II. "Zdravo Djevo", koju je i sam papa pjevao 1998. godine s mladima u Solinu.

Po veoma lijepom sunčanom vremenu, vožnja posljednje etape od Mičevca do Velike Mlake bila je pravi užitak, kako za odrasle tako i za djecu. Velikogoričku skupinu, koja je krenula od pitoreskne kapele Ranjenog Isusa na Plesu, dopratio je na odredište njihov gradonačelnik Dražen Barišić. Nakon pozdravnih riječi župnike župe sv. Barbare u Velikoj Mlaki Anđelka Kufrina, misno slavlje u dvorištu crkve predvodio je dr. Božidar Nagy, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Ivana Merza, koji se u propovijedi osvrnuo na pet glavnih osobina bl. Merza, kojeg je blaženim proglasio Ivan Pavao II. u blaženikovom rodnom gradu Banja Luci. Budući da je i biciklijada zamišljena kao prvi korak u sklopu svibanjske manifestacije Merčeva Krunica, dr. Nagy je pozvao sve nazočne i na daljnja i dublja upoznavanja života tog mladog hrvatskog intelektualca sveta života. Nakon mise, glazbeni i zabavni program, u kojem je nastupio glazbeni sastav "Tobija" iz Sigeta, vodila je Tanja Popec, spretno povezavši brojne lijepe trenutke povezanosti bl. Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. s Hrvatskom. Izrečena su i svjedočanstva s beatifikacije bl. Ivana Pavla II. u Rimu, a najbolji u kvizu osvojili su prigodne nagrade.

Medijski pokrovitelji bili su Postulatura bl. Ivana Merza, Glas Koncila i Mali koncil-Mak, a organizatoru – udruzi "Kristov stol - Europska misijska inicijativa", koja je ishodila sve potrebna dopuštenja gradskih vlasti grada Zagreba i Velike Gorice – pomogli su volonteri i dobročinitelji u ostvarenju ovoga svake pohvale vrijednog pothvata, javlja web portal Blaženog Ivana Merza. (kta/f.p.)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2019.

    Videnews Angelus Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: