Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Vijesti

Günter Danhel

Günter Danhel

Beč, 12. svibanj 2011.

"POZITIVNA DISKRIMINACIJA" ZA ZAPOSLENE RODITELJE

Günter Danhel iz austrijskog Instituta za brak i obitelj za novu "djeci usmjerenu fiskalnu, socijalnu i obiteljsku politiku"

Zaposlene roditelje trebalo bi u profesionalnom životu podupirati posebnim zakonskim odredbama, istaknuo je ravnatelj austrijskog Instituta za brak i obitelj (IEF) Günter Danhel na stručnom sastanku u St. Lamberthu. Umjesto pozitivne diskriminacije roditelja prema spolu, trebalo bi se dati povlašteni tretman onom roditelju koji je zadužen za uzdržavanje djeteta. To je samo jedan od primjera "djeci usmjerene fiskalne, socijalne i obiteljske politike" za koju se u razgovoru za agenciju Kathpress, 10. svibnja, zauzeo stručnjak za obitelj Katoličke Crkve u Austriji.

Presudna za očuvanje socijalne sigurnosti u državi je populacijska politika kojoj djeca ne smiju biti samo "sredstvo", nego "cilj" i "svrha", rekao je Danhel. Za to su, ističe, potrebni dugoročni politički planovi u smislu kreiranja "politike s više odgovornosti za budućnost". Posljedica takve "obiteljske osviještenosti" također je jačanje "političkih prava obitelji". U to spada bar jednako učinkovito zastupanje dječjih interesa kao i interesa odraslih. Nadalje, treba se uzeti u obzir i mogućnost "uvođenja dječjeg prava glasa" u državi, koje dijete može ostvarivati putem roditelja. I poreznom sustavu potreban je "temeljiti redizajn, primjerice oslobođenjem od plaćanja poreza na egzistencijalni minimum po svakom članu obitelji, i jednakim tretmanom za sve vrste prihoda".

Konačno, na putu prema sveobuhvatnom društvu - prijatelju djeteta i obitelji, potrebno je poštovati "načelo međugeneracijske pravednosti", odnosno već sada raditi na tome da se idućem naraštaju pruže bar jednake šanse koje je imao prethodni. Danhel je svoje prijedloge predstavio na stručnom skupu u štajerskoj benediktinskoj opatiji St. Lambrecht, s temom "Bogato društvo s budućnošću". (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: