Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. prosinac 2019.

Vijesti

Kosci – Tuzla, 12. svibanj 2011.

BLAGOSLOV POLJA I MISA U KOSCIMA

U utorak, 3. svibnja 2011., proslavljen naslovnik filijalne crkve u Koscima sv. Filip i Jakov

U utorak, 3. svibnja 2011., proslavljen je naslovnik filijalne crkve u Koscima sv. Filip i Jakov. Misno slavlje predvodio je gvardijan i župnik fra Zdravko Anđić, a obred blagoslova polja fra Mario Divković, župni vikar. Na svetom misnom slavlju okupili su se vjernici mjesta Kosaca kao i drugih okolnih sela. U svojoj propovijedi fra Zdravko je naglasio važnost blagoslova kako za vjernika ponaosob tako i za prirodu u kojoj vjernik živi.

Obred blagoslova polja ima dugu povijest u Crkvi. Pretpostavlja se da potječe od pape Grgura Velikoga oko 590 godine. Na ovim prostorima obredi blagoslova polja tradicionalno se drže po grobljima ili filijalnim crkvama tako da svako selo ima svoj blagoslov.

Obredom blagoslova polja izražava se vjera u snagu kršćanske molitve, puno pouzdanje u Božju providnost, našu povezanost sa svetima na nebu kao i istinitost Kristova obećanja da će nam Otac nebeski dati što god ga zamolimo.

U Bosni je običaj da se litanije svih svetih prekidaju na četiri mjesta (postaje) i tada svećenik navijesti četiri odgovarajuća dijela evanđelja. Nakon svakog navještaja evanđelja svećenik blagoslivlja narod i polja križem, jednom svijećom (jedinstvo), s tri svijeće (trojstvo) i blagoslovljenom vodom i to na svakoj postaji na četiri strane svijeta.

Današnja crkva u Koscima započeta je s izgradnjom 1998. godine. Prije današnje crkve postojala je drvena kapela gdje se svijet okupljao na molitvu i presvetu euharistiju. Nacrt za novu filijalnu crkvu dao je gospodin Zlatko Čolić, dia. Godine 2005. počelo se sa uređenjem interijera crkve te je iste godine i postavljeno zvono na crkvi. Crkva 2009. godine dobiva i postaje križnoga puta kao i tri oltarne slike djelo akademske slikarice Pavice Pirc, prenosi web portal franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli www.fst.ba. (kta/f.p.)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. prosinac 2019.

    Papa Francesco, omelia Messa a Casa Santa Marta

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: