Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. srpanj 2020.

Vijesti

Egidije Bulešić

Egidije Bulešić

Pula, 14. travanj 2011.

ČASNI SLUGA BOŽJI EGIDIJE BULEŠIĆ

Egidije Bulešić (Pula, 1905. - Pula 1929.), kandidat za sveca, časni sluga Božji, humanitarni djelatnik, mornar, brodski tehnički crtač, tesar i bravar

Rođen je u Puli u obitelji devetero djece i kršten u pulskoj katedrali. Započeo je školovanje u osnovnoj školi "Tone Peruško" (prije se zvala "Sveti Martin").

Za vrijeme I. svjetskog rata, obitelj je iseljena iz Pule s više od 60 000 drugih ljudi. Morali su otići u iseljeničke logore u Mađarskoj i Austriji. U Grazu je Egidije prosio sa sestrom da bi preživjeli. Nakon rata, vratio se u Pulu i postao tesar u brodogradilištu "Uljanik", a kasnije i brodski tehnički crtač, nakon što je završio večernju školu. Svako jutro išao je na svetu misu, a nakon toga na posao. Osnovao je u Puli Katoličku akciju i upisao se u treći red sv. Franje. Pohodio je starce i bolesne i pomagao napuštenoj djeci. Često je hodočastio u svetište Majke Božje od milosti u Šijanima. Na odsluženju vojnog roka na brodu s 2000 mornara postao je apostol među mornarima. Na brodu je osnovao brodsku knjižnicu i podigao oltar. Okupljao je mornare i časnike te promicao vjeru i moral. Nakon vojske ostao je bez posla jer nije htio biti fašist. Otišao je u Monfalcone u Italiju, stanovao je kod župnika i djelovao humanitarno. Obolio je od tuberkuloze i vratio se u Pulu. Liječio se bez uspjeha. Umro je u 24. godini života na glasu svetosti kao trećoredac sv. Franje obučen u redovničke haljine. Njegovi posmrtni ostaci čuvaju se u Franjevačkom samostanu Majke Božje na otočiću Barbanu kraj Venecije.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je časnim slugom Božjim. U Italiji, gdje je poznat pod imenom Egidio Bullesi, vodi se postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Tamo postoji i "Odbor franjevačkog reda za promicanje života i djela sluge Božjeg Egidija Bulešića".

Novine Svete Stolice, "Osservatore Romano", proglašuju Egidija Bulešića "najšarmantnijom mladom ličnošću 20. stoljeća " i "Čudom Božje milosti".

Volio je prirodu, cvijeće, šetnje po livadama, šumama i predgrađu, po poluotocima i zaljevima, uživao je u igri, lađarenju, plivanju… Bio je okretan, veseo, nikad smrknut, prodorna pogleda u srce. Volio je pisati pjesme i pjevati, a bio je i veliki je organizator, željezne volje i neumoran u radu.

Sam za sebe kaže: "Ja sam katolički mladić koji misli na probleme čitavog svijeta, na sve ljude, na budućnost. Katolički mladić ima katoličko srce, a to znači srce u kojem stoji čitav svijet."

On ljubi obitelj, kaže da je otac kralj obitelji, a majka kraljica obitelji. Više od svega ljubio je Isusa u Sv. Pričesti: "Zamišljam Isusa u naručju Presvete Djevice i čini mi se kako osjećam sve njene strepnje dok mi predaje Sveto Dijete. Primajući Ga, dat ću si najvećeg truda da posve osiguram njegovu Majku. Onda ću s povjerenjem i jednostavnošću razgovaratis njim kao s djetetom. Reći ću mu mnogo stvari o sebi, o patnicima, o onima koji uzrokuju trpljenje, o svemu. Živote moje duše! Žeđa duša moja Boga živoga. Srce te moje ne može obuhvatiti.Radost! Radost!"

Odlučio se biti svet pa sestri Mariji piše: "Zauzmimo se i htjednimo popraviti baš one pogreške koje još imamo da postanemo sveti. Istinu ti kažem, kako sam već sreo problem svetosti, prema njemu sam se uputio velikom koracima. Neka me Gospodin uvijek vodi i tako mogu biti siguran da ću doći k Njemu- lijep i urešen najvišim krepostima."

O njegovom vojničkom životu svjedoči jedan vojnik: "Velika je bila njegova ljubav prema nama, a mi smo mu činili tolike dešpete. Toliko je imao pažnje prema nama čineći nam svako moguće dobro. Predložio nam je živjeti čisto."A Egidije će o tim danima:"Bilo mi je divno ovih mjeseci, sve sam svoje sile upotrijebio za Gospodina. Žestoko sam se i potpuno opirao svim napastima svijeta, tijela i zloduha. Uvijek sam pobijedio...potpuno predan volji Božjoj. Vojnički je život bio najljepši dio moga života."

Bio je i apostol: "Zadatak života znači svim srcem, svim silama raditi za druge, za bližnje. To znači- žrtvovati se, odricati se, poniziti se, moliti, drhtati, plakati, žalostiti se za sve duše i roditi ih u Kristu. Kako je lijepo podizati bijedne i još im jednom pružiti nadu u spasenje. Kako je lijepo otirati suze! Kako je lijepo okupljati mlade na nedjeljnoj Misi da zajedno kao braća lome radost života!"

O napastima kaže: "Uvijek se pitam neću li postati nestrpljiv kada moje trpljenje postane mnogo teže? Molim Gospodina da mi pomogne i da me osnaži. Veoma se bojim đavla. S njime sam jednom imao strašnu borbu. Posumnjao sam u Isusovu nazočnost u sv. Pričesti, borio sam se prsa o prsa s đavlom i čuo njegov glas. Hvala Bogu, ižišao sam kao pobjednik, oduševljeniji i jači nego prije."

O bolesti i smrti kaže:" Od silnog napora razbolio sam se od upale pluća za što nema lijeka. Uvijek sam sretan. Ostanem li na životu, Krist je moja sreća. Uvijek je bio. Umrem li, idem uživati s Isusom. Nikada nisam bio u tolikom duševnom miru... Zadovoljan sam što sam uvijek radio za Gospodina. Ja sam tako zadovoljan. Kako sam zadovoljan za ove trenutke…da sam proživio jedan čist, dobar život!"

Njegove posljednje riječi: "Dragi, dragi Isuse! Koliko Te ljubim! Uvijek sam te mnogo ljubio. Kako sam sretan da umirem, dolazim u Nebo. Kako sam zadovoljan...Budite dobri!"

Na sprovodu župnik je rekao:"Ne treba plakati. Isus je još jednom živio u njemu." (kta/f..)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: