Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. rujan 2020.

Vijesti

Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

Kakanj, 25. ožujak 2011.

SAHRANJENA JANJA RUŽIĆ, MAJKA VLČ. ROBERTA RUŽIĆA

Misu zadušnicu na groblju predslavio je kardinal Vinko Puljić uz suslavlje pokojničina sina Roberta i više od 50 svećenika

Pokojna Janja Ružić, rođ. Čokara, majka svećenika Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Roberta Ružića, sahranjena je 24. ožujka na gradskom groblju u Kaknju. Misu zadušnicu na groblju predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje pokojničina sina Roberta i više od 50 svećenika, a okupio se i veći broj redovnica kao i vjernika župe Kakanj i okolnih župa. Na početku Mise izraze sućuti pokojničinim sinovima Bernardu i Josipu te kćerkama Ani i Josipi, bratu Augustinu i sestrama, unučadi i ostaloj rodbini uputio je kakanjski župnik vlč. Marijan Marijanović.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao kako se, kad netko umre, obično kaže da se ugasila njegova odnosno njezina svijeća. Dodao je da kao vjernici mole da pokojnoj osobi Gospodin daruje vječno svjetlo čime se izražavaju vjeru da smrt nije potpuno ugasnuće svjetla za pokojnu osobu nego da se ona rađa za vječni život. Podsjećajući da se u vrijeme korizme posebno razmišlja o križu, simbolu Kristove pobjede nad smrću, kazao je da je pokojna Janja puno toga proživjela. Rekao je da prikazuju Misnu žrtvu i svi zajedno mole za dušu pokojne Janju te zahvaljuju Bogu što joj je darovao zemaljski život nakon kojeg ju je pozvao k sebi. Naglasio je da svrha ljudskog bića nije da trune u grobu nego da živi vječno, a upravo to izražavaju vjernici okupljanjem na Misu i molitvom za pokojnicu. „Smrt prekida ljudski patnju i tijelo se stavlja u zemlju kako bi ga jednom Krist uskrsnuo“, kazao je kardinal Puljić ukazujući na potrebu da čovjek bude svjestan svoje grješnosti te da se, po molitvi i dobrim djelima, sprema za susret s Gospodinom. „Što je vjera jača, što je pouzdanje u Bogu snažnije i što je čovjek više uvjeren u Božju ljubav, to je straha manje“, rekao je kardinal Puljić podsjećajući na narodnu izreku da, što čovjek češće na smrt misli, to čestitije živi. Pozvao je okupljene na molitvu za pokojnu Janju da joj Bog milostivo oprosti sve grijehe te da je primi u svoje vječno kraljevstvo.

Budući da pokojničin sin vlč. Robert obavlja službu župnika dubrovačke župe Goveđari na Mljetu te ravnatelja doma Vrhbosanske nadbiskupije „Salvator“ u Dubrovniku, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je pismo sućuti koje je pročitao njegov izaslanik vlč. Vlado Markić, župnik župe Trpanj. Pročitani su i brzojavi sućuti koje su uputili: predsjednica Federacije BiH g. Borjana Krišto, predsjednik HDZ BiH g. Dragan Čović, zamjenik predsjednika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH g. Niko Lozančić i predsjednik HKD Napredak dr. Franjo Topić, a riječi sućuti izrekao je i predsjednik napretkove podružnice u Kaknju g. Josip Gujić.

Govoreći o životu pokojne Janje, župnik Marjanović je naveo podatak da je rođena 7. kolovoza 1936. u Kaknju te da se 21. lipnja 1959. vjenčala s Franjom Ružićem u župi Kakanj. „Janjin život bio je plodan dobrim djelima i žrtvom ljubavi… Bila je osoba velike nade, pa i u onim životnim situacijama koje nisu bile lagane. Provodila je jednostavan život i bila istinski svjedok nade u ovom prolaznom svijetu“; kazao je vlč. Marijanović. Kao i kod mnogih ljudi u Bosni i Hercegovini, tako je i kod pokojne Janje život bio takav da bi se mogao napisati cijeli roman. Ratne 1993. godine, u vremenu kada su izbili sukobi između Armije BiH i HVO u srednjoj Bosni, njezin sin vlč. Robert bio je župnik u župi Haljinići nadomak Kaknja te je, s tisućama drugih Hrvata kao i sa svojim bratom i sestrama, izbjegao najprije u Vareš pa kasnije sve do juga Hrvatske. Janja je ostala sa svojim mužem Franjom u Kaknju, kada su Hrvati u tom gradu proživljavali posebno teške dane. Franjo je iste godine umro, a sinovi i kćeri su za to saznali tek nakon što je sahranjen. Kasnije je i Janja otišla svojoj djeci te je živjela do svoje smrti na jugu Hrvatske nedaleko od Zadra gdje je i umrla 22. ožujka. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: