Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. veljača 2020.

Vijesti

Detalj s akademije

Detalj s akademije

Zenica, 23. listopad 2010.

AKADEMIJA U ZENICI

100. obljetnica od gradnje crkve i župne kuće župe Sv. Ilije Proroka

U povodu 100. obljetnice od gradnje crkve i župne kuće župe Sv. Ilije Proroka u Katoličkom školskom centru u Zenici održana je 16. listopada prigodna akademija. Pred više od stotinu gostiju, uvodno izlaganje imao je fra Drago Bojić. Govoreći o važnosti ovakvih obljetnica, koje su više od pukog sjećanja, Bojić je podsjetio na povijesni put zeničkih katolika i Hrvata, od ranokršćanskog vremena preko srednjovjekovne Bosne do naših dana. Istaknuo je da je ova obljetnica prigoda za objektivno evaluiranje dalje i bliže povijesti, ali i za ukazivanje na sadašnju situaciju zeničkih katolika koje posebno hrvatska politička garnitura, ali i vlasti grada Zenice, zapostavljaju i ignoriraju.

Nakon toga uslijedilo je izlaganje fra Marka Karamatića, profesora povijesti na Franjevačkoj teologiji u Sarajevo. Karamtić je govorio o župi Sv. Ilije Proroka u kontekstu franjevačkog djelovanja u Bosni. Osvrnuo se na graditeljstvo austrougarskog razdoblja u Bosni i Hercegovini, ističući arhitekta Josipa pl. Vancaša kao najznačajnijeg stvaratelja toga vremena, ali i uopće u povijesti Bosne i Hercegovine. Župna crkva Sv. Ilije Proroka, koju je također projektirao Vancaš, jedinstveni je primjer secesije u Bosni i Hercegovini.

U drugom izlaganju, profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Enver Kazaz, govorio je o franjevačkoj paradigmi života, paradigmi margine, u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je pritom posebno dvojicu bosanskih franjevaca, Zvizdovića i Markušića. Ukazao je i na pogubnost etnonacionalističkih i pseudoreligijskih koncepta za bosansko-hercegovačku multikulturalnu zajednicu. Kazao je također kako bosansko-hercegovačke kulture i identitete bitno karakterizira hibridnost te da nijedna nije monolitna, nego uvijek hibridna, kultura koja je u dijalektičkom toku povijesti sastavljena od bezbroj dijaloških odnosa prema svojoj tradiciji, ali i drugim kulturnim cjelinama, pa je uvijek otvorena za dijalog s drugim.

Na koncu se prisutnima obratio i župnik fra Slavko Petrušić, organizator ove akademije. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovoj akademiji, ali i gradu Zenici koji je ove godine župi Sv. Ilije Proroka uručio simbolično nagradu za doprinos ove institucije u kulturnom životu grada. Zahvalio je i Muzeju grada Zenica koji je ovim povodom u siječnju organizirao i izložbu crkvenih eksponata.

U muzičkom dijelu akademije koju je dijelom sponzorirala Union banka Sarajevo, nastupili su i zenički vokalno-instrumentalni sastav Novo nebo, kvartet Fugato, te Katarina Kikić (sporanistica) i Tatjana Nakić (klavir). (kta/fia)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2020.

    Papa Francesco: se non si ama il prossimo si uccide se stessi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: