Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. travanj 2020.

Vijesti

Fra Berard Barčić

Fra Berard Barčić

Pula, 19. rujan 2010.

FRA BERARD BARČIĆ SLAVI 100 GODINA ŽIVOTA I 77 GODINA SVEĆENIŠTVA

Proslava će se održati u franjevačkom samostanu sv. Antuna Padovanskog u Puli na slavljenikov 100. rođendan, u srijedu, 22. rujna 2010.

Fra Berard (Ante) Barčić slavi 100 godina života i 77 godina svećeništva. Proslava će se održati u franjevačkom samostanu sv. Antuna Padovanskog u Puli na slavljenikov 100. rođendan, u srijedu, 22. rujna 2010. u 11 sati. Misno slavlje i propovijed predvodit će fra Berard u krugu svoje rodbine i prijatelja. Njegova želja je da to bude skromno: u krugu svoje zajednice, najbliže rodbine i onih koji ga prate u njegovoj staračkoj dobi sa strane medicinskog osoblja.

Na misi će sudjelovati članovi franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru čiji je fra Berard član, svećenici iz okolice Pule i biskupi u miru mons. Antun Bogertić i mons. Ante Jurić. Poslije mise će biti druženje za bratskim stolom u samostanskoj blagovaonici. U susret ovoj proslavi donosimo kratki životopis i njegove riječi kako se sada osjeća.

Fra Berard Barčić je rođen 22. rujna 1910. u Kamporu na otoku Rabu. Na krštenju je dobio ime Ante, a kao redovnik uzima ime fra Berard. Nižu je gimnaziju završio u Senju i stupio u franjevački red 1925. godine, u provinciju sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. Bogoslovske nauke završio je u Splitu, gdje je zaređen za svećenika 23. rujna 1933. godine. Od 1934. Do 1938. U Zagrebu je završio prirodne znanosti na filozofskom fakultetu Sveučilišta. Vršio je službu profesora u Badiji od 1938. do 1944. godine, a od 1946. godine djeluje kao profesor u Sjemeništu u Pazinu. Godine 1952. izabran je za provincijala i ovu službu obavljao kroz dva mandata do 1961. godine. 1963. godine izabran je za generalnog definitora Reda. U školskoj godini 1973/74. profesor je u franjevačkoj gimnaziji u Splitu i nakon toga kroz nekoliko godina djeluje kao odgojitelj mladih franjevaca. U franjevački samostan u Pulu dolazi 1978. godine. Ovdje za sada ima 32 godine redovničkog i svećeničkog staža. Kroz ovo vrijeme je služio tiho i nenametljivo, ustrajno, kao misnik, propovjednik, kateheta, ispovjednik i samostanski kroničar, i to u vrijeme kad ljudi, u miru, obično malo daju od sebe. On naprotiv ni sada ne odustaje uza svu svoju nemoć i zdravstvene tegobe. Još poneki dođu kod njega na ispovijed i duhovni savjet, iako ga i to ponekad umara; on još čita i piše klasičnom tipkaćom mašinom ili rukom. Proslavio je zlatnu, dijamantnu i bisernu misu. I danas doima skromno. Uz to napisao je 11 knjiga, surađivao u znanstvenim i drugim časopisima i kalendarima sa ukupno oko 130 članaka ili priloga. Za plodonosni rad u pazinskom sjemeništu dobio je nagradu „Juraj Dobrila". I danas posebno prati mjesečnik „Priroda" u kojem ponekad surađuje sa svojim člancima. Fra Berard je najstariji svećenik i redovnik franjevac u Hrvatskoj.

Za sebe kaže: " u Puli sam od 1978. godine, dakle najduže u životu na jednom mjestu. Zadovoljan sam ovdje u samostanu sv. Ante jer mi je Bog omogućio da ovdje radim kao svećenik dok sam još bio zdrav. Velik je Božji dar, to što sam s obzirom, na moje godine još pokretan, što se sam mogu brinuti o sebi i tako se osjećam slobodan. Vezan sam za samostan i svoju sobu jer imam starosnih tegoba koje ljudi ne vide, a znamo ih samo ja i Bog. Neki mi kažu da lijepo izgledam, i ja kažem da lijepo izgledam, ali kako se osjećam to znaju Bog i Berard. Kralježnica mi je veoma lože, ali to je križ koji mi je bog povjerio. Ima trenutaka kada mi je jako teško, ali molim Gospodina da ki da snage da prihvatim križ. Znam, svakog se trenutka mogu naći Bogu licem u lice. Ne mogu više propovijedati, no ovdje sam ako tko dođe na ispovijed, ako tko želi malo popričati. U svijetlu Evanđelja govorim ljudima kako mislim i osjećam, onako kako doživljavam život. A, radost i smisao svog života nalazim u tome da koliko je u ljudskim mogućnostima, uz Božju pomoć, upoznam Boga i da ga objavim drugima. Nastojim im pokazati veliku Božju ljubav prema čovjeku." (kta/f.p.)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. travanj 2020.

    Santa Marta, 04 aprile 2020, Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: