Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. veljača 2020.

Vijesti

Predstavljen Hrvatski franjevački biografski leksikon

Predstavljen Hrvatski franjevački biografski leksikon

Sarajevo, 11. lipanj 2010.

PREDSTAVLJEN HRVATSKI FRANJEVAČKI BIOGRAFSKI LEKSIKON

Leksikon povijesno djelo kako za Franjevački red u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tako i za leksikografiju uopće

U dvorani sv. Franje na Kovačićima 9. lipnja predstavljen je Hrvatski franjevački biografski leksikon. Izdavači Leksikona, na čijem je nastanku uz uredništvo sudjelovalo i 99 autora, su Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine i Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Prisutne je na početku, kao domaćin, pozdravio provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, zahvalivši izdavačima na objavljivanju ovog doista vrijednog djela. Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica u HR i BiH fra Ivan Sesar u svom obraćanju prisutnima istakao je kako se još od 18. st. u pojedinim franjevačkim zajednicama nastojalo skupiti i objaviti podatke o pojedinim franjevačkim likovima, što je na određeni način poslužilo izradi ovog Leksikona. Stoga je Leksikon povijesno djelo kako za Franjevački red u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tako i za leksikografiju uopće, naglasio je Sesar, kruna rada i zahvala ne samo u njemu zapisanim suradnicima nego i svima onima koji su baveći se ovom tematikom doprinijeli njegovu nastanku.

U ime Leksikografskog zavoda prisutnima se obratio ravnatelj Bruno Kragić, osvrnuvši se na same početke suradnje Zavoda i franjevačkih zajednica te rekavši kako je Zavodu bila čast sudjelovati na objavljivanju ove knjige.

Provincijalka Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Ivanka Mihaljević, naglasivši važnost izdavanja Leksikona za hrvatsku i biografiju uopće, osvrnula se na prisutnost ženskih franjevačkih likova u Leksikonu, istakavši u kojem omjeru su oni u njemu zastupljeni.

Ivo Komšić, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, iznio je, između ostalog, primjedbu što u Leksikonu nema nekih znamenitih franjevačkih likova novije povijesti, dok je na koncu predstavljanja Pejo Ćošković, jedan od urednika, dao odgovore na prethodno postavljena pitanja i primjedbe te upoznao prisutne s metodologijom rada i nastanka ovog djela.

Leksikon koji je svojevrsna povijest franjevačkih zajednica na prostoru BiH i Hrvatske, tiskan u povodu obilježavanja 800-te obljetnice utemeljenja Franjevačkog reda, donosi na 589 stranica podatke o radu i životu preko 2.000 sljedbenika franjevačke karizme te čitatelja upoznaje s njihovim višestoljetnim radom na pastoralnom, kulturnom i humanitarnom polju. Biografije su navedene abecednim redom po biografskim načelima, uz određene specifične karakteristike. Budući da je riječ o vrlo zahtjevnom projektu te prvom djelu ovakve vrste na čijem su izdavanju, uz pomoć Leksikografskog zavoda, aktivno sudjelovali pripadnici franjevačkih zajednica, realizacija projekta zaslužuje svaku pohvalu, a knjiga će zasigurno biti kako kvalitetan priručnik budućim istraživačima franjevačke prošlosti na našim područjima tako i polazna točka za sve buduće projekte ovakve vrste. (kta/fia)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. veljača 2020.

    Il Papa: non inceneriamo il sogno che Dio ha su di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: