Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. rujan 2020.

Vijesti

Blagoslov križa

Blagoslov križa

Kolibe, 17. travanj 2010.

OBLJETNICA STRADANJA ŽITELJA KOLIBA

Dana 16. travnja 1992. agresorska JNA zajedno s vojskom bosanskih Srba i drugim njihovim paravojnim snagama počinili su pokolj nad 23 žitelja Koliba u dvorištu župne crkve Sv. Mihovila

Župljani Koliba kod Bosanskog Broda obilježili su u petak, 16. travnja 18. obljetnicu stradanja i zločina nad Hrvatima svoga mjesta. Na taj dan, odnosno 16. travnja 1992. agresorska JNA zajedno sa vojskom bosanskih Srba i drugim njihovim paravojnim snagama počinili su zločin i masakr nad 23 žitelja Koliba u dvorištu župne crkve sv. Mihovila. Bio je to početak agresije, velikoga stradanja i rata u kojem je sa prostora župe Kolibe poginulo 37 Hrvata, 36 Bošnjaka i 3 Srbina. U spomen na 37 poginulih Hrvata ove su godine mjesni organizacijski odbor, obitelji poginulih i nestalih branitelja i civilnih žrtava rata na mjesnom groblju podigli spomen križ. Molitvu, blagoslov križa i opjelo za poginule predvodio je Anto Dominković, župnik u Ilijašu kod Sarajeva. Progodne pjesme recitirale su mlade župljanke Gabrijela Krešić i Marina Dujmić.
Imena svih 37 poginulih i nestalih branitelja i ove je godine kao i prethodnih pročitao župnik don. Ilija Marinović na početku mise koju je u župnoj kapelici, predvodio vlč. Dominković, a koncelebrirali su derventski dekan Franjo Tomić, susjedni župnici fra Ivan Marić i fra Ivan Ćurić te David Sluganović župnik iz Slavonskog Broda.
«Ovo je trenutak kada šutnja govori više nego riječi, šutnja u kojoj nam Isus želi reći da prihvatimo svoj križ, da ga nosimo bez mrmljanja, da ne zaboravimo žrtvu poginulih i znamo cijeniti ono što su za nas učinili», kazao je na početku propovjednik te kroz dirljivi priču što sve čini majka koja ljubi svoju djecu potaknuo prisutne da se ne odriču svoga križa, svojih korjena, svega noga što su nam naši pokojnici namrli. «Neka nam ovaj događaj postane tradicija, ne bojmo se reći istinu, ne šutimo nego svi zajedno učinimo sve da dokažemo istinu, da nismo mi Hrvati bili zločinci jer na to imamo pravo», rekao je propovjednik. (kta/b.l.)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    9. rujan 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: