Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Meditacija

Bog Osmijeha

Bog Osmijeha

21. travanj 2020.
Ante Novak

Bog Osmijeha

Meditacija preuzeta sa www.glas-koncila.hr

Gospodin Bog je Milosrdni Bog, Dobrostivi Bog, Svemogući Bog, Neopisivi Bog, Prisutni Bog, Strogi Bog, Dobri Bog, Bog Prijatelj, Bog Ljubavi, Bog Utjehe, Bog Oprosta, Bog Nade... A Bog Osmijeha? Taj Božji epitet nekima već duže vrijeme zaokuplja misli upravo zbog nekih »situacija« koje su potakle ovo promišljanje. Na tome tragu, puno prije, bio je ugledni profesor teologije dr. Ivan Golub o čemu su se mnogi osvjedočili u njegovu govoru o Bogu Koji se Igra - Deus ludens - u kontekstu »Prijatelja Božjeg«. Kroz istoimenu knjigu, spominje on i Boga Koji se Smije - Deus ridens - pa je stoga nekako lakše ohrabriti se i nastaviti njegovim tragom hodati.

Može li se pronaći u evanđelju opravdanje za taj govor? Naprimjer, na licu preljubnice koju su pred Isusom optužili farizeji? On ih je razoružao svojom jednostavnošću koja pravog tražitelja Istine uvijek iznova osvaja i, također, razoružava. »Tko je od vas bez grijeha neka prvi na nju baci kamen.« Te riječi na ženinu licu su sigurno morale izmamiti osmijeh olakšanja. Drugi osmijeh zahvale vjerojatno je uputila Isusu na rastanku, nakon svega što joj je učinio. Spasio joj je život, ali i sve ljude upozorio koliko su mali, slabi i grešni u očima Sina Božjega čiji se dolazak i utjelovljenje, evo, slavi u došašću. Koliko li je samo osmijeha izmamio kada je nahranio onu masu od četiri tisuće ljudi?! A kakvi su tek osmijesi bili na licima apostola u lađi kada je smirio oluju i njihov strah od pogibelji? Smijeha nije nedostajalo zasigurno ni na svadbi u Kani Galilejskoj, a ni kad je Petar, čudesno, sa svojom ribarskom družinom iz mora izvukao punu mrežu ribe.

Ako je čovjek slika Božja - o tome jako dobro i vrsno zna profesor Golub, a zahvaljujući njemu i mnogi drugi - onda i smijeh pripada Bogu. Smijeh je naime tjelesno pojavljivanje, ali s netjelesnom duho(vitom)vnom sastavnicom. Trenutaka ispunjenih iskrenim i srčanim smijehom svatko se jako dobro sjeća i mnogo godina kasnije s nostalgijom prepričava. I zato, ama baš nitko ne bi trebao zaboraviti smijati se, druge nasmijati, darovati osmijeh slučajnome prolazniku na ulici te i na taj način uprisutniti Prisutnoga Boga koji zna umornu i ispaćenu dušu utješiti, pa i tako vratiti svakome osmijeh na lice.

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. svibanj 2020.

    Il Papa prega per popoli indifesi dell’Amazzonia duramente provata dalla pandemia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: