Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. kolovoz 2019.

Vijesti

Biskup Berislav Grgić

Biskup Berislav Grgić

Tromso, 24. rujan 2009.

MONS. BERISLAV GRGIĆ, BISKUP TROMSØA U NORVEŠKOJ

"Moja biskupija velika je kao cijela Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija te Crna Gora"

U najsjevernijoj katoličkoj biskupiji na svijetu, u Tromsou, na sjeveru Norveške, za biskupa je ovog proljeća imenovan četrdesetdevetogodišnji Hrvat mr. Berislav Grgić, rodom iz Kator-Varoši u Bosni i Hercegovini. «Točno je da sam najsjeverniji katolički biskup na svijetu kojem je povjerena skrb za 2400 katolika, koliko ih živi u mojoj biskupiji, od ukupno 60.000 katolika u cijeloj Norveškoj, zemlji koja je većinska protestantska. Moji vjernici su pripadnici čak šezdeset nacija, jedna šestina je Norvežana, a najbrojniji su Filipinci, Vijetnamci te latinoamerički katolici. Kako je moja biskupija velika kao cijela Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija te Crna Gora, do nekih župa putujem zrakoplovom i po sat vremena. Do najudaljenije župe na sjeveru ima 700 kilometara, a do najjužnije isto toliko. Najbliža župa udaljena je 240 kilometara», ističe biskup Berislav Grgić koji u prevelikoj udaljenosti vidi i jedan od većih problema u svom pastoralnom radu.

Mons. Grgić ne samo što je jedan od rijetkih Hrvata biskupa izvan domovine, nego je i prvi biskup u svojoj sadašnjoj biskupiji koji nije Nijemac. Naime, početkom prošlog stoljeća Nijemci su se Svetoj Stolici obvezali da će slati u Norvešku svoje svećenike i materijalnu pomoć. Tako je bilo sve do 1985. godine, kada su zbog nedostatka vlastitih svećenika potražili pomoć od Poljaka. Tako da su sada od devet svećenika u biskupiji u Tromsou, njih sedmorica Poljaci, jedan je Nijemac te jedan Norvežanin koji se, kao protestantski svećenik, obratio na katoličanstvo.

Prije imenovanja za biskupa, za što ga je predložio njemački nadbiskup, mr. Grgić bio je 11 godina, do 2006. godine, voditelj Hrvatske katoličke misije u Oslu. Ujedno je od 2004. godine bio generalni vikar biskupije u Oslu. Zadnje dvije godine prije biskupskog imenovanja bio je župnik u Njemačkoj.

«Na župi u kojoj sam bio u Njemačkoj, imao sam jedne godine 83 krizmanika, a u cijeloj svojoj biskupiji, u sedam župa, svega njih 15. Zbog krizme samo jednog krizmanika u župi, letio sam zrakoplovom sat vremena. U katedrali u Tromsou, gradu koji ima 60.000 stanovnika, bilo je tek troje krizmanika. Inače, katedrala u Tromsou je izgrađena 1861. godine, kada je u gradu bilo samo 12 katolika», ističe mons. Berislav Grgić koji je naslijedio domaćicu svoga prethodnika, inače protestantkinju kojoj su 84 godine!

Na neprestani dan na sjeveru Norveške, koji traje od 21. svibnja do 21. srpnja, bez problema se naviknuo, a kako će se naviknuti na neprestanu noć, odnosno čak dva mjeseca života bez sunca, tek će vidjeti kada ona počne 21. studenoga.

Berislava Grgića je u katedrali Vaer Frue kirke 28. ožujka ove godine za biskupa prelature Tromso u sjevernoj Norveškoj zaredio biskup Bernt Eidsvig iz Osla. U svečanom obredu suzareditelji su bili biskup u Oslu Gerhard Schwenzer te banjolučki biskup dr. Franjo Komarica. Uz biskupe iz Skandinavije, Njemačke te apostolskog nuncija u Norveškoj nadbiskupa Emila Paula Tscherriga, ređenju je nazočio i požeški biskup Antun Škvorčević. Papa Benedikt XVI. imenovao je 18. prosinca 2008. svećenika banjolučke biskupije Berislava Grgića biskupom prelatom u norveškom gradu Tromsou, a godinu ranije počasnim prelatom s titulom, nakon čega je djelovao kao svećenik u Münchenu i Freisingu u Njemačkoj. (kta/vl)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: