Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. rujan 2020.

Meditacija

Rad koji izgrađuje

Rad koji izgrađuje

1. svibanj 2020.
Irena Popovački

Rad koji izgrađuje

Meditacija preuzeta sa www.glas-koncila.hr

Raditi i biti pravedno nagrađen za svoj rad, trud i uloženo vrijeme želja je svake odgovorne osobe. No danas se često događa da rad prestaje voditi k izgradnji te tako izgubi svoj smisao, svodeći se samo na puko preživljavanje. Za prava radnika kao da malo tko mari - mnogi rade prekovremeno, vikendima bez odmora i za malu naknadu jedva dostatnu za doličan život. Zbog nezadovoljstva izbijaju štrajkovi, prijeti se glađu, raznim blokadama, a sve zato da se pokuša uspostaviti pravedan poredak, ostvariti svoje pravo. Takvu shvaćanju rada pridonosi i elitiziranje jednih, a omalovažavanje drugih poslova, osobito fizičkih. Tako će jedan radnik u tvornici za dulje radno vrijeme i teži posao biti upola manje plaćen od nekoga tko ima neki »elitniji« posao.

Iz te perspektive onaj potplaćeni radnik svoj rad počinje promatrati kao kaznu, umjesto, s jedne strane kao sredstvo ostvarivanja i razvijanja vlastitih sposobnosti, a s druge strane kao doprinos vlastitoj obitelji pa i širem društvu. Osim toga i poslodavci nerijetko pridonose negativnu ozračju, jer u strahu da »nitko ništa ne radi« zastrašuju radnike što samo povećava nezadovoljstvo u ionako već otežanim uvjetima rada. No ako je »radna klima« pozitivna, ako se nastoji oko zajedništva i suradnje, radniku će biti lakše nositi se s teškoćama i mukom svojeg rada.

Da bi i radnik i poslodavac bili sretni i zadovoljni, potrebno je uložiti zajednički napor i izgraditi danas toliko potrebno povjerenje. Nedostatak povjerenja stvara strah da onaj drugi vara. Socijalni nauk Crkve naučava da rad služi prije svega za izgradnju čovjeka i njegovo uzdržavanje te za opće dobro. Stoga bi osobito kršćani trebali nastojati, i kao radnici i kao poslodavci, promicati pozitivno ozračje na svojim radnim mjestima, u praksi provoditi zakone da bi na neki način, u okvirima vlastitih mogućnosti, nastavili Božje stvaralačko djelovanje u svijetu. Kršćanski se odnositi prema radu i suradnicima imperativ je koji valjda provoditi.

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. rujan 2020.

    Il Papa prega per la pace nel Caucaso

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: