Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2020.

Meditacija

Vladati s ljubavlju

Vladati s ljubavlju

16. rujan 2020.
Irena Popovački

Vladati s ljubavlju

Meditacija preuzeta sa www.glas-koncila.hr

Čovjek je dio ovog svijeta i kao takav podložan je prirodnim zakonima. Sve što učini u prirodi kad-tad odrazit će se na njegov život - bilo pozitivno bilo negativno. Pozivajući se na holističku sliku svijeta, pojedinci idu tako daleko da čovjeka poistovjećuju s prirodom, stavljajući njegov život na istu razinu sa životima biljaka i životinja. Drugi pak misle da priroda služi ljudima i da je njihovo pravo da ju neograničeno iskorištavaju za svoje potrebe.

Svatko može dobro vidjeti dokle je čovjeka dovelo zlorabljenje prirode. Globalno zagrijavanje, ozonske rupe, onečišćenje zraka, nestanak biljnih i životinjskih vrsta samo su neke od posljedica; mnogih još nije ni svjestan. Iako su znanost i tehnologija napredovale do te mjere da se iz dana u dan gotovo brišu granice između mogućega i nemogućega, one su također zagospodarile čovjekovim životom. Bez mnogih suvremenih postignuća danas je nemoguće zamisliti život. A utjecaj na okoliš nerijetko je negativan.

Iako danas ekološka svijest raste, čini se da ona, ipak, nije zaživjela kod onih koji su za ovaj svijet najodgovorniji. Na osobnoj se razini može učiniti mnogo, ali globalne promjene bit će moguće tek kad kapital prestane biti čovjekov bog. Osim toga, kada je čovjek preuzeo ulogu Boga u odnosu na prirodu (ali na posve pogrešan i kršćanstvu protivan način!), priroda se pobunila, o čemu svjedoči ekološka kriza.

Kršćani pak znaju da je Bog povjerio čovjeku prirodu da je obrađuje i čuva te tako nastavi njegovo djelo stvaranja. U toj prirodi, stvorenoj iz Božje ljubavi, čovjek zauzima posebno mjesto. On jest dio prirode, ali i ne priroda sama. Svaki bi kršćanin trebao biti svjestan te važne zadaće, koju mu je Bog povjerio. Vladanje prirodom mora biti u okvirima Božje vladavine koji je sve stvorio iz svoje dobrote i s ljubavlju. To pokazuje da ga posebno mjesto koje ima ne opunomoćuje da čini sve što hoće, nego samo ono što je Bog u svojoj dobroti htio: da (p)ostane njegov nasljedovatelj na zemlji koju mu je povjerio - na čuvanje.

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: