Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Zajednička fotografija

Zajednička fotografija

Đakovo, 10. srpanj 2009.

ODRŽAN 21. LJETNI SUSRET HRVATSKIH MISIONARA I MISIONARKI

Ovogodišnji susret održan je od ponedjeljka 6. do četvrtka 9. srpnja u zgradi Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu

Kao i prethodnih godina i ove godine organiziran je u prvom punom tjednu srpnja ljetni susret hrvatskih misionara i misionarki koji su tijekom ovih ljetnih mjeseci nakon nekoliko godina došli u Domovinu na zasluženi odmor. Ovogodišnji dvadesetprvi ljetni susret održan je u vremenu od ponedjeljka 6. do četvrtka 9. srpnja u zgradi Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Domaćin je bila Dijecezanska uprava Papinskih misijskih djela Đakovačko-osječke nadbiskupije na čelu s dijecezanskim ravnateljem Papinskih misijskih djela mons. Luko Strgarom.

Susret je započeo u popodnevnim satima u ponedjeljak 6. srpnja okupljanjem u Đakovu u zgradi Bogoslovnog sjemeništa. Okupilo se tridesetijedan sudionik, među kojima su bili petorica misionara i tri misionarke, predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk, dvojica nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine mr. vlč. Tomo Knežević i Republike Hrvatske dr. vlč. Milan Špehar, dijecezanski ravnatelji Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te tajnica Misijske središnjice iz Sarajeva s. Fidelis Lučić i djelatnici Misijskog ureda u Zagrebu gosp. Josip Burja i gosp. Saša Ričković. Na susretu su sudjelovali sljedeći misionari i misionarke: ovogodišnji zlatomisnik mons Drago Balvanović (Peru), don Ante Batarelo (Tanzanija), don Marin Mandić (Meksiko), don Ivan Stojanović (Gana), fra Stojan Zrno (Demokratska Republika Kongo), s. Doroteja Dunđer (Benin), s. Josipa Šprajc (Kamerun) i gđa Drina Ćavar (Ekvador). Svojim pozdravima i porukama i drugi naši misionari i misionarke, koji ove godine nisu došli na odmor, pridružili su se ovogodišnjem susretu u Đakovu.

Ovogodišnji susret započeo je misnim slavljem u đakovačkoj prvostolnici kojemu je predsjedao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Marin Srakić uz koncelebraciju nazočnih sudionika ovogodišnjeg susreta te lijepog broja svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Osim za misijske potrebe i na misijske nakane Crkve ovo misno slavlje bilo je i za pokojnog biskupa mons. Ćirila Kosa. U svojoj propovijedi đakovačko-osječki nadbiskup svim nazočnim posvijestio je odgovornost svakog krštenika za misijsko poslanje Crkve, poglavito u današnje vrijeme i na mjestima našeg življenja. Na kraju misnog slavlja svi nazočni pošli su u kriptu prvostolnice na grob pokojnog biskupa Kosa i izmolili odgovarajuću molitvu.

Nakon moljenja jutarnje i doručka radni dio susreta počeo je u utorak 7. srpnja pozdravima: dijecezanskog ravnatelja PMD Đakovačko-osječke biskupije mons. Luke Strgara, đakovačko-osječkog nadbiskupa, dvojice nacionalnih ravnatelja PMD BiH i RH te predsjednika Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije. Nakon toga predavanje na temu „Antropoligija sv. Pavla i moja Afrika“ održala je predavač biblijske teologije na Teologiji u Rijeci mr. gđa Aneđela Jeličić. Posvijestila je misionarski put sv. Pavla kao i sve poteškoće na koje je u svome poslanju nailazio.

Poslije predavanja i diskusije svaki misionar i misionarka predstavili su sebe i svoj rad te oslikali situaciju zemalja iz kojih dolaze i u kojima djeluju kao misionari. Bilo je zanimljivo čuti mnogo toga što je obogatilo saznanja svih nazočnih. U podnevnoj stanci svi sudionici pošli su u obilazak bogatog misijskog muzeja koji se nalazi u Samostanu Milosrdnih sestara Svetog križa, koji vodi s. Ignacija Ribinski, a koja je odgovorna i za misijske grupe u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. U večernjim satima podijeljeni u više grupa pošli su u nekoliko župa Đakovačke-osječke nadbiskupije: Čepin u Župu Uskrsnuća Kristovog, Osijek u Župu Preslavnog Imena Marijina, Slavonski Brod u Župu Bezgrešnog Srca Marijina, Vinkovci u Župu svetih mučenika Euzebija i Poliona i Županja u Župu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja. Prema izvješću nazočni vjernici spomenutih župnih zajednica svojom nazočnošću pokazali su veliko zanimanje za misionara i misijsko poslanje Crkve. Pozivu župnika spomenutih župa odazvao se viliki broj vjernika i prijatelja misija.

Srijeda 8. srpnja bio je dan obilaska važnijih mjesta u Istočnoj Slavoniji, poglavito iz novije povijesti vezane u Domovinski rat u Republici Hrvatskoj. Predvođeni dijecezanskim ravnateljem Papinskih misijskih djela mons. Lukom Strgarom svi sudionici ovogodišnjeg 21. susreta misionara i misionarki krenuli su u Vukovar. Najprije su obišli Franjevački samostan i samostansku crkvu koja se zadnjih nekoliko mjeseci obnavlja iznutra i koja će ponovno zasjati u pravom svjetlu i vratiti svoju izvornu sakralnu ljepotu. Predvođeni aktualnim gvardijanom obišli su važnija mjesta u Vukovaru i oko njega, a vezano za hrvatsko stradanje tijekom Domovinskog rata. Obišli su vodotoranj, koji je na svoj način postao novijim simbolom Vukovara, zatim Mitnicu, Memorijalni centar mjesto na kojem su ubijani ranjenici iz Vukovarske bolnice i Ovčaru na kojoj se nalazila masovna grobnica te na kraju groblje na kojem se sahranjuju branitelji te drugi stradalnici Domovinskog rata. Nakon toga preko Trpinjske ceste krenuli su prema Borovu i Borovu naselju kako bi u podnevnim satima bili u Marijanskom svetištu Aljmaš gdje je sve nazočne primio župnik vlč. Markić. Prvo je pokazao novu crkvu koja je izgrađena odmah uz staru porušenu tijekom Domovinskog rata. Nakon obilaska crkve i ručka, koji je župnik darovao pristiglim gostima, gosti su krenuli prema Bilju u Baranji kako bi obišli Kopački rit. Usprkos velike vode upravitelji Kopačkog rita u pratnji župnika iz Bilja gostima su omogućili vožnju brodom te im predstavili sve ljepote ovog prirodnog dragulja Baranje. U kasnim popodnevnim satima sudionici susreta krenuli su u Valpovo kako bi s vjernicima ove župne zajednice slavili misu. Crkva je bila puna vjernika i prijatelja misija. Nakon mise za sve nazočne Duhovni centar Đakovačko-osječke nadbiskupije pripremio je večeru.

U četvrtak 9. srpnja u ranim jutarnjim satima slavljenja je misa u kapelici Bogoslovnog sjemeništa. Nakon zahvale za ovogodišnji lijepi i dobro organizirani ljetni susret, posebno dijecezanskom ravnatelju Papinskih misijskih djela mons. Luki Strgaru svi nazočni krenuli su kućama. Naši misionari i misionarke, koji su ove godine u Domovini na godišnjem odmoru, pošli su u svoja privremena prebivališta. Sljedeći ljetni susret bit će u Kotorskoj biskupiji u vremenu od 5. do 8. srpnja 2010. godine. (kta/missio.ba)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: