Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. rujan 2020.

Meditacija

Poslušnost

Poslušnost

22. srpanj 2020.
Patricija Brdar

Poslušnost

Meditacija preuzeta sa www.glas-koncila.hr

»Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!« (Mk 9, 7), Očeve su riječi upućene vjernicima na drugu korizmenu nedjelju. Slušati Sina, biti poslušan Riječi...

Da bi netko bio poslušan, treba prvo čuti, slušati, a zatim odgovoriti, učiniti po onome što je odslušao. A danas se od mnogih traži da slušaju i da budu poslušni. Djeca trebaju slušati roditelje, učenici nastavnike, roditelji djecu, vlast glas naroda, svećenici trebaju s razumijevanjem saslušati svakoga tko im dolazi... Zašto se slušanje toliko naglašava? Čini se da se događa još jedna kriza - kriza slušanja, pa svatko radije govori nego da sluša drugoga. Neki se »ispovijedaju« u reality-emisijama, drugi po novinama, treći po raznim forumima, a i dalje kao da rijetko tko doživljava toga koji govori, osim kao zabavu ili popunjavanje praznine u ušima za vrijeme tišine.

Ima li danas pravih slušača i poslušnih? Teško je slušati drugoga kad je čovjek i sâm nemiran, kad mu zbrka u glavi jedva dopušta da uvidi i ono što sâm misli, a kamoli da pohvata i razumije misli drugoga. Dakle, možda bi trebalo umjesto izgovaranja prvo potaknuti na smirivanje, a zatim na osluškivanje. Upravo kako to Otac kaže: Slušajte Sina! Zove čovjeka da se prije svih drugih prvo obrati njemu u svojoj muci, u skrovitosti svoje sobe (Mt 6, 6). Traži ga da svoje raspršene misli pokuša sabrati u jedno i da mu dopusti obaviti ga svojom tišinom koja pritišće uši jače od bilo kojega zvuka, sve dok ne popusti u osjećaju mira i odjeka Božjega glasa u dubini srca. I tu ga onda čovjek čuje i sluša, a da ništa ne govori. I prepušta mu se, i dopušta da Bog u njemu oblikuje njegove misli i naume. I onda čini po onome što je doživio, biva poslušan.

A poslušan Sinu više nema potrebu govoriti drugima, nego se daje bližnjemu i zna ga čuti, čak i kad taj ništa ne govori. Jer šutnja je ipak povlašteno mjesto slušanja!

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: