Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. kolovoz 2020.

Meditacija

Križ

Križ

27. svibanj 2020.
Ana Tutić

Križ

Meditacija preuzeta sa www.glas-koncila.hr

Pobožnost križnog puta upućuje nas na razmatranje patnje kao neizbježnog dijela našeg života. Ljudi dožive za života mnoge patnje: rat, siromaštvo, nepravda - veliki su križevi. No, križ bolesti svi doživljavamo kao najteži. Žaleći se na životne probleme zaključujemo: sve je dobro dok je zdravlja. Zdravlje cijenimo kao najveću vrednotu, a bezbrojne zahvale za ozdravljenja, u svetištima diljem svijeta, svjedoče o vjeri da je Bog darivatelj toga dragocjenog blaga.

Moderno vrijeme osobito je obilježeno bolestima ovisnosti od «najbezazlenijih», kao što je pušenje, do najtežih, ovisnosti o teškim drogama. Rezultati sve većeg broja istraživanja i iskustva u radu s ovisnicima potvrđuju da su najdublji korijeni tih bolesti u duhovnom području. Uzrokuju ih zamršeni doživljaji i osjećaji potpune osamljenosti, beznađa i besmisla. Svi se ponekad osjećamo tako, a osobito oni koji su rasli u obiteljima obilježenim trajnim nesuglasicama i neriješenim životnim problemima. Upravo je takvih najviše među ovisnicima, a nositi križ takvih bolesti strašno je bolno i iscrpljujuće. I za ovisnika, a još i više za njegove najbliže. Nasreću, mnogi od njih pronalaze trajno rješenje upravo u životu u vjeri. Sretni su oni koji ne prolaze kroz takva bolna iskustva, već pronalaze nadu i oslonac u nebeskom Ocu. Oni doživljavaju da patnja i podnošenje životnih križeva jača njihovu vjeru, jer imaju čvrsto uporište - brata i prijatelja Isusa koji je i sam »za nas teški križ nosio«. Tako osmišljena patnja oblikuje našu osobnost i jača je učeći nas da svladavamo bolne osjećaje ne bježeći od njih, nego suočavajući se s njima. Takva iskustva nuždan su dio duhovnog rasta i sazrijevanja. Zato nas na kraju svakog križnog puta kojim kročimo sa svojim Bogom čeka pobjeda, pa makar to bio i križ neizlječive bolesti.

U razgovoru s jednim zagovornikom istočnjačkih duhovnosti čuli smo i ovo: »Najveći problem kršćanstva je križ, ta patnja, to ljude odbija.« Dobio je odgovor: »Možda je nekim ljudima križ patnje problem, ali prihvatiti ga i strpljivom ljubavlju nositi je najbolje moguće rješenje tog problema.«

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. srpanj 2020.

    Yemen: allarme fame delle agenzie Onu

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: