Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. siječanj 2020.

Izdvajamo

Nadbiskup dr. Josip Stadler sa Sestrama Služavkama Maloga Isusa

Nadbiskup dr. Josip Stadler sa Sestrama Služavkama Maloga Isusa

Sarajevo, 24. listopad 2008.

Družba sestara služavki Maloga Isusa slavi 118. obljetnicu od utemeljenja

„Sjeme Božje Riječi u životu Služavke Maloga Isusa“

Sestre Služavke Maloga Isusa proslavit će u petak 24. listopada 118. obljetnicu Družbe, koja je utemeljena 1890. godine u Sarajevu, od prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera.
Za ovu proslavu sestre se pripremaju devetnicom u čast svetog Rafaela arkanđela, zaštitnika Družbe, koju su za ovu prigodu one same priredile. U okviru devetnice posljednja tri dana održat će se u Sarajevskoj katedrali Srca Isusova trodnevnica, s početkom u 15 sati, (21. 22. i 23. listopada) na koju su pozvani svi vjernici i Prijatelji Maloga Isusa. Glavna tema o kojoj se razmišlja kroz dane duhovne pripreme glasi: „Sjeme Božje Riječi u životu Služavke Maloga Isusa“.
Nam sam blagdan sv. Rafela u provincijalnoj kuću u samostanu „Egipat“ biti će cjelodnevno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, a navečer u 17.30 sati biti će svečana sveta Misa, što će ju predvoditi fra Slavko Topić, gvardijan u samostanu sv. Pavla u Nedžarićima.
U Generalnoj kući u Zagrebu ovom će prigodom biti proslavljene dvije obljetnice sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i Utemeljitelja sestara Služavki Maloga isusa: 165 godina od rođenja i 90 od njegove blažene smrti. Svečanu svetu Misu predvoditi će mons. Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

Prije 117 godina, 24. listopada 1890. godine, kada se slavio arkanđeo Rafael, prvi vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler ustanovio je Družbu sestara Služavki Malog Isusa. Nadbiskup Stadler je najprije povjerio dobrim djevojkama odgoj siromašne i napuštene djece te uskoro novookupljenu zajednicu stavio pod zaštitu Djeteta Isusa i prozvao ih Služavkama Malog Isusa. Živeći karizmu nadbiskupa Stadlera, kojeg su u Bosni prozvali 'ocem i majkom sirotinje', sestre su izgradile kuće u Sarajevu ("Betlehem" i "Egipat"), Vitezu, Čardaku a potom proširile svoje djelovanje i izvan Vrhbosanske nadbiskupije nastojeći, u skladu s riječima svoga utemeljitelja "sudjelovati u životu Crkve brigom za Isusovu najmanju braću nejaku siročad, zapuštenu djecu, iznemogle i zapuštene starce i bolesnike'. Na temelju odluke Specijalnog Generalnog kapitula Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, održanog od 16. do 20. lipnja 1969. godine u Zagrebu i dozvole Svete Kongregacije za redovnike i svjetovne ustanove od 2. kolovoza 1969., Družba je podijeljena na tri provincije: Provincija Presvetog Srca Isusova i Marijina (Zagreb), Provincija sv. Josipa (Split) i Provincija Bezgrešnog začeća (Sarajevo).

Rat u Bosni i Hercegovini prouzročio je razaranje šest samostana Provincije na prostorima Vrhbosanske nadbiskupije: Sarajevu (dva samostana), Čardaku, Bosanskom Brodu, Doboju, Maglaju. Jedini koji je ostao čitav jeste samostan sv. Leopolda u Neumu. Za to vrijeme sestre su bile raspršene posvugdje, a jedan broj ostao je za vrijeme cijelog rata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Bogosloviji u Sarajevu, gdje su na sve moguće načine pomagale svim ljudima. Nakon Daytonskog sporazuma 1995. godine sestre dolaze u Gromiljak kod Kiseljaka, gdje je prije rata bila sagrađena i nedovršena kuća namjenjena za dohovni centar. Godine 1996. sestre se useljavaju u kuću Egipat u Sarajevu, koja bijaše 1949. god. nacionalizirani samostan i dom u kojem su sestre odgajale napuštenu djecu. Dugo vremensko razdoblje, komunistička nebriga i rat uništio je zdanje Egipta do 90%. Uz velike napore Zajednica ga obnavlja. Ima u vidu povijesnu vrijednost tog najstarijeg doma za nezbrinutu djecu u Bosni. Samostan Egipat i Stadlerov Dječji dom nakon obnove, svečano je otvoren i blagoslovljen 12. lipnja 1999. godine. Ponovo sestre započinju izvornu karizmu, rad s djecom bez roditelja i roditeljske skrbi, te rad s djecom u vrtiću Srce.

Sestre Služavke Malog Isusa danas djeluju po državnim staračkim domovima, u domovini i inozemstvu, preuzimaju njegu bolesnih i nemoćnih. Neke veće samostanske zajednice njeguju bolesne i nemoćne starice, a pojedine nezbrinutu ili retardiranu djecu. Sestre također rade na zbrinjavanju male djece čiji su roditelji u radnom odnosu te, u skladu sa svojim mogućnostima preuzimaju rad u župnom apostolatu. Osim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, sestre djeluju u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Kanadi i Ruandi. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2020.

    Omelia Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: