Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Ilijaš, 28. travanj 2008.

ILIJAŠ – PROSLAVA SV. MARKA

U petak, 25. travnja 2008. godine župa sv. Marka evanđeliste u Ilijašu proslavila je svog nebeskog zaštitnika. Na početku misnog slavlja u 11 sati nazočne svećenike, goste i župljane župe Ilijaš pozdravio je vlč. Anto Dominković, župnik. Izrazio je svoju radost zbog okupljenih vjernika, ali još više zbog lijepe nove crkve uređene iznutra i izvana, te nove župne kuće. Zato je srdačno zahvalio nazočnim donatorima bez kojih bi ovaj projekt bio nezamisliv.

Koncelebriranom Misnom slavlju od desetak svećenika predsjedao je i propovijedao mons. dr. Mato Zovkić, kanonik i profesor Sv. Pisa na Katoličkoj teologiji u Sarajevu. U homiliji je istaknuo važnost sv. Marka koji je pisac Drugoga evanđelja te istaknuo tekstove u kojima se spominje sv. Marko evanđelist koji nije samo pisac evanđelja, nego i propovjednik. Mons. Zovkić istaknuo je teološke oznake župne zajednice, što je veoma važno za ovu župnu koja se još formira i koja može biti zadovoljna zbog sve bolji uvjeta za okupljanje i slavljenja svetih sakramenata. Naglasio je rast župne zajednice kroz Riječ Božju i sakramente, jer je pod misnim slavljem župnik krstio malu Leu koja će sa svojim roditeljima ostati na području župe. Pod misom su pjevali mladi iz Gromiljaka.

Nakon mise uslijedila je župnikova zahvala te poziv vjernicima i svećenicima k zajedničkom stolu u župnoj kući i dvorištu crkve.

Župa sv. Marka evanđeliste u Ilijašu službeno je utemeljena 7. listopada 1984. godine. U kupljenoj i adaptiranoj kući koja je otvorena 17. studenoga 1985. godine jedna je prostorija služila kao kapelica. Tijekom rata 1992-1995. godine srpski su ekstremisti opljačkali i demolirali župnu kuću koja je još služila kao kapela. Svi Hrvati katolici s područja župe bili su protjerani. Nakon rata nešto se župljana vratilo. Nova župna kuća i crkva koja se lijepo vidi sa auto-puta znak je nade i iskra koja mogla prerasti u oganj. (kta/a.m.)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. srpanj 2020.

    Yemen: allarme fame delle agenzie Onu

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: